Friendship


you'r my friend and that is true,
but the gift was given from me to you.
we went thru moments that were good and bad,
even moments that were happy and sad.
you supported me when i was in tears,
we stuck together when we were in fear,

its really sad that it had to be this way,
but it has reached its very last day.
miles away cant keep us apart,
'cause you'll always be in my heart.

Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Itulah Sunnah alam dan sunnah kehidupan. Setiap permulaan pasti ada pengakhiran. Setiap pen yang baru dibeli pasti akhirnya akan habis juga dakwatnya. Begitulah setiap perkara di Dunia ini, pasti akan ada pengakhirannya. Kitalah yang akan menentukan ianya happy ending ataupun nightmare ending. Adakah pengakhiran segelas susu yang banyak khasiat berakhir dengan manfaat khasiatnya kepada manusia atau dibiarkan lama sehingga busuk dan terus dibuang kedalam tong sampah. What a sad ending for a cup of milk. HAHA..apa aku merepek ni??

Setelah aku bertapa selama enam minggu di satu pusat tusyen berdekatan rumah aku, akhirnya aku terpaksa juga berpisah dengan makhluk-makhluk di tempat pertapaan aku tu. Mereka sudah seperti keluarga aku...

Bila aku tersedak ketika bertapa..maka akan ada insan yang datang untuk merawat aku. Bila aku tersungkur tersepak batu-batu kat dalam gua tu, akan ada insan yang mulia datang angkat aku dan bawa aku ketempat asal.

Bila aku kesunyian, maka akan ada makhluk periang yang akan mewarnai hari aku. Bila aku bosan, maka ada juga mangsa yang akan jadi bahan gurauan aku. Maaf kepada yang terasa bila aku bergurau terlebih atau aku bergurau pada masa dan tempat yang salah.huhu..

Bila dah setiap hari makan sama-sama, basuh pinggan sama-sama, beratur basuh pinggan sama-sama dan solat jamaah sama-sama, tidakkah terasa satu ikatan yang kuat antara kita telah wujud. Apa-apa proses chemistry yang cikgu aku nak jalankan tidak akan mampu memecahkan bond antara kami semua. Benar bukan?

Dalam persahabatan, pasti akan ada perselisihan faham. Bahkan dalam apa-apa perhubungan. Nenek dan atuk kita yang sudah lama bercinta pun turut juga akan ada perselisihan faham. Antara world war ataupun merajuk-merajuk manja sahaja. Memang tak dapat dielakkan. MAka aku nak ambil kesempatan ini kepada semua pembaca, Mohon maaf ku pinta.=)

Pesanan akhir, hargailah sahabat-sahabat kita.

ps: maaf kepada semua pembaca,entry kali ini mungkin berbaur keemosionalan yang amat tinggi. Mungkin kerana semacho-macho aku ni pon, aku tetap sentimental leleh punya.hahaha..Maaf semua.Peace.=)

Friendship


you'r my friend and that is true,
but the gift was given from me to you.
we went thru moments that were good and bad,
even moments that were happy and sad.
you supported me when i was in tears,
we stuck together when we were in fear,

its really sad that it had to be this way,
but it has reached its very last day.
miles away cant keep us apart,
'cause you'll always be in my heart.

Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Itulah Sunnah alam dan sunnah kehidupan. Setiap permulaan pasti ada pengakhiran. Setiap pen yang baru dibeli pasti akhirnya akan habis juga dakwatnya. Begitulah setiap perkara di Dunia ini, pasti akan ada pengakhirannya. Kitalah yang akan menentukan ianya happy ending ataupun nightmare ending. Adakah pengakhiran segelas susu yang banyak khasiat berakhir dengan manfaat khasiatnya kepada manusia atau dibiarkan lama sehingga busuk dan terus dibuang kedalam tong sampah. What a sad ending for a cup of milk. HAHA..apa aku merepek ni??

Setelah aku bertapa selama enam minggu di satu pusat tusyen berdekatan rumah aku, akhirnya aku terpaksa juga berpisah dengan makhluk-makhluk di tempat pertapaan aku tu. Mereka sudah seperti keluarga aku...

Bila aku tersedak ketika bertapa..maka akan ada insan yang datang untuk merawat aku. Bila aku tersungkur tersepak batu-batu kat dalam gua tu, akan ada insan yang mulia datang angkat aku dan bawa aku ketempat asal.

Bila aku kesunyian, maka akan ada makhluk periang yang akan mewarnai hari aku. Bila aku bosan, maka ada juga mangsa yang akan jadi bahan gurauan aku. Maaf kepada yang terasa bila aku bergurau terlebih atau aku bergurau pada masa dan tempat yang salah.huhu..

Bila dah setiap hari makan sama-sama, basuh pinggan sama-sama, beratur basuh pinggan sama-sama dan solat jamaah sama-sama, tidakkah terasa satu ikatan yang kuat antara kita telah wujud. Apa-apa proses chemistry yang cikgu aku nak jalankan tidak akan mampu memecahkan bond antara kami semua. Benar bukan?

Dalam persahabatan, pasti akan ada perselisihan faham. Bahkan dalam apa-apa perhubungan. Nenek dan atuk kita yang sudah lama bercinta pun turut juga akan ada perselisihan faham. Antara world war ataupun merajuk-merajuk manja sahaja. Memang tak dapat dielakkan. MAka aku nak ambil kesempatan ini kepada semua pembaca, Mohon maaf ku pinta.=)

Pesanan akhir, hargailah sahabat-sahabat kita.

ps: maaf kepada semua pembaca,entry kali ini mungkin berbaur keemosionalan yang amat tinggi. Mungkin kerana semacho-macho aku ni pon, aku tetap sentimental leleh punya.hahaha..Maaf semua.Peace.=)

??True Love??


"semua dah siapkan graf?"


semua orang masih tekun menyiapkan graf masing-masing. Hari ni kelas anggerik belajar topik linear law dalam subjek matematik tambahan.

Tiba-tiba cikgu bersuara.....

"Semalam ada seorang student ni datang kat cikgu. Dia tanya apakah maksud cinta sejati."

shuuu~

Apahal cikgu ni, mabuk cinta ka?

" Kalau nak tau cinta tu cinta sejati atau tidak kita lihat bagaimana tindakan kita apabila orang yang kita cintai tu mencintai orang lain."


Semua orang terdiam. Cikgu, kami masih budak-budak. Hal cintan cintun ni kami tak faham...


"Kalau orang yang kita cinta tu tidak cinta kepada kita namun sebaliknya mencintai orang lain, maka kita akan merelakan si dia bersama dengan orang yang dia cintai asalkan si dia happy. Kau happy, aku turut happy."


" Habis tu kita yang tak dapat cinta yang diidamkan tu macam mana? Tak ke frust menonggeng?"


"Kau yang kena reject tu, terima je la. Sape suruh muka macam mangkuk.hahaha"


Hampeh punya cikgu. Nasib baik kau cikgu, kalau tak aku dah sumpah jadi tahi gajah kering dah...


"Kalau dia tak balas cinta kau, terima je la. Kau buat lah keputusan yang menggembirakan dia. Contohnya kau lepaskan dia dan biar dia bersama orang yang tersayang. Kalau kau kacau dia, mesti dia rasa tak selesa dan tak happy. Kau biarkan dia hidup dengan happy. Kalau betol kau cinta dia, dengan kau nampak dia happy, kau pun akan turut sama happy."
"Kalau kita nak jugak dia cikgu?"

"Itu namanya kau mangkuk simen yang tamak."
Semua pelajar yang tengah buat latihan terhenti. Memang menarik topik hari ni.


"Ni kaum lelaki dengar sini, cikgu nak bagi pesanan sikit."


"Kalau kita nak tau isteri kita betol-betol sayang kita macam mana?"


Soalan tu memang menarik perhatian semua orang. Ada yang cakap isteri tu akan patuh segala arahan yang kita bagi. Isteri tu akan selalu masak untuk kita. Ada jugak yang cakap isteri tu akan tunggu disisi kita sepanjang waktu kita sakit. Siap urut urut badan lagi.


"Semua tu betol tapi ada satu jawapan yang paling tepat iaitu..."


"Isteri kita akan bagi kita kahwin dua."


Perghh..semua ternganga..Ape kejadah cikgu aku mengarut tengah hari macam ni..


"Kalau betul isteri kita tu sayang betul kat kita, bila kita nak kahwin dua mesti dorang bagi. Sebab bagi dorang, selagi suami bahagia,mereka pon akan turut merasa kebahagian tu."

"Tapi cikgu, kalau dorang tak nak bagi kita kahwin dua?"

"Haaa..itu masalah mangkuk tamak jugak la. Nak semua benda milik dia sorang je susah la kan?"

"Tapi korang kena ingatlah..Kalau isteri kita bagi kita kahwin dua, itu bermaksud dia sayang gila-gila kat kita so, kalau dah ada bini yang dah sayang tahap macam tu, buat apa nak cari lagi sorang kan?haha.."


Semua orang angguk. Memang betul juga apa yang cikgu aku cakap ni..

??True Love??


"semua dah siapkan graf?"


semua orang masih tekun menyiapkan graf masing-masing. Hari ni kelas anggerik belajar topik linear law dalam subjek matematik tambahan.

Tiba-tiba cikgu bersuara.....

"Semalam ada seorang student ni datang kat cikgu. Dia tanya apakah maksud cinta sejati."

shuuu~

Apahal cikgu ni, mabuk cinta ka?

" Kalau nak tau cinta tu cinta sejati atau tidak kita lihat bagaimana tindakan kita apabila orang yang kita cintai tu mencintai orang lain."


Semua orang terdiam. Cikgu, kami masih budak-budak. Hal cintan cintun ni kami tak faham...


"Kalau orang yang kita cinta tu tidak cinta kepada kita namun sebaliknya mencintai orang lain, maka kita akan merelakan si dia bersama dengan orang yang dia cintai asalkan si dia happy. Kau happy, aku turut happy."


" Habis tu kita yang tak dapat cinta yang diidamkan tu macam mana? Tak ke frust menonggeng?"


"Kau yang kena reject tu, terima je la. Sape suruh muka macam mangkuk.hahaha"


Hampeh punya cikgu. Nasib baik kau cikgu, kalau tak aku dah sumpah jadi tahi gajah kering dah...


"Kalau dia tak balas cinta kau, terima je la. Kau buat lah keputusan yang menggembirakan dia. Contohnya kau lepaskan dia dan biar dia bersama orang yang tersayang. Kalau kau kacau dia, mesti dia rasa tak selesa dan tak happy. Kau biarkan dia hidup dengan happy. Kalau betol kau cinta dia, dengan kau nampak dia happy, kau pun akan turut sama happy."
"Kalau kita nak jugak dia cikgu?"

"Itu namanya kau mangkuk simen yang tamak."
Semua pelajar yang tengah buat latihan terhenti. Memang menarik topik hari ni.


"Ni kaum lelaki dengar sini, cikgu nak bagi pesanan sikit."


"Kalau kita nak tau isteri kita betol-betol sayang kita macam mana?"


Soalan tu memang menarik perhatian semua orang. Ada yang cakap isteri tu akan patuh segala arahan yang kita bagi. Isteri tu akan selalu masak untuk kita. Ada jugak yang cakap isteri tu akan tunggu disisi kita sepanjang waktu kita sakit. Siap urut urut badan lagi.


"Semua tu betol tapi ada satu jawapan yang paling tepat iaitu..."


"Isteri kita akan bagi kita kahwin dua."


Perghh..semua ternganga..Ape kejadah cikgu aku mengarut tengah hari macam ni..


"Kalau betul isteri kita tu sayang betul kat kita, bila kita nak kahwin dua mesti dorang bagi. Sebab bagi dorang, selagi suami bahagia,mereka pon akan turut merasa kebahagian tu."

"Tapi cikgu, kalau dorang tak nak bagi kita kahwin dua?"

"Haaa..itu masalah mangkuk tamak jugak la. Nak semua benda milik dia sorang je susah la kan?"

"Tapi korang kena ingatlah..Kalau isteri kita bagi kita kahwin dua, itu bermaksud dia sayang gila-gila kat kita so, kalau dah ada bini yang dah sayang tahap macam tu, buat apa nak cari lagi sorang kan?haha.."


Semua orang angguk. Memang betul juga apa yang cikgu aku cakap ni..

UPSR,PMR Memang Tak Boleh Dimansuhkan




PERINGATAN: Entry kali ini hanya sesuai dibaca oleh mereka yang materialistik. Kepada mereka yang tidak materialistik, boleh juga membacanya tetapi jika anda terpengaruh dengan idea ini, sebarang tuntutan ganti rugi tidak akan dilayan.


"Kau dapat berapa A?"


" Ayah aku bagi hp kat aku, iPhone lagi tu.hahaha.."


" Nak tau ayah aku bagi ape? Boleh ke aku dapat straight A, lepas tu dia bagi kamus kat aku..chitt.."


" Bulan depan aku nak pergi Italy jap, mak aku nak belanja aku rasa angin kat sana."


"Alhamdulillaahhh.. Bulan depan aku lak akan pergi Mekkah.."



Baru lepas dapat keputusan apa-apa peperiksaan besar mesti ada dialog-dialog macam kat atas. Tak kira lah PMR,UPSR ataupun SPM. Masing-masing akan bincang apa yang akan dorang dapat ataupun tentang idea-idea yang bernas untuk kikis mak ayah.hahaha..


Jadi aku nak kongsi satu perkara iaitu pendapat aku yang aku pegang selama ni..


PMR ataupun UPSR tidak boleh dimansuhkan sama sekali!!!


Dua sebab kenapa aku cakap macam tu...


1. Kalau tak ada peperiksaan besar ataupun dikurangkan sebagai contoh pemansuhan PMR maka lubang-lubang untuk kita nak demand benda hebat-hebat kat mak ayah kita akan tertutuplah. Ada ke mak ayah yang nak bagi kat anak dia laptop kalau hanya cemerlang dalam peperiksaan sekolah, atau akhir tahun? Kalau ayah aku jenis macam tu, setahun dua kali lah aku bertukar-tukar laptop.cehh..hahahaha.. Maka, dengan adanya peperiksaan macam ni, bila dapat result best, jangan lepaskan peluang untuk paw mak ayah korang kaw-kaw punya..hahaha..


2. Katakanlah..Kalau kita dapat result UPSR cikai-cikai cukup makan je, lepas tu tak dapat apa-apa tapi kawan yang sama-sama main snooker pulak dapat score UPSR, pulak tu dia dapat iPhone, tak ke menyangap jugak nak iPhone tu? Maka, kita akan terlintas untuk nak belajar bersungguh-sungguh untuk nak dapat result gempak untuk PMR nanti. Siap nak mintak kat ayah dua bijik iPhone sebab nak lawan kawan yang dapat iPhone tu. Dia dapat satu tapi aku dapat dua..hahahaha..


Tidakkah UPSR PMR dan SPM itu perkara yang amat menarik?HAHAHA..


haaa,kau yang tengah baca ni, kau ni materialistik kan?kantoi sudaa...hahahaha...

ps: kalau ada yang terluka,ampun maaf ku pinta...

UPSR,PMR Memang Tak Boleh Dimansuhkan




PERINGATAN: Entry kali ini hanya sesuai dibaca oleh mereka yang materialistik. Kepada mereka yang tidak materialistik, boleh juga membacanya tetapi jika anda terpengaruh dengan idea ini, sebarang tuntutan ganti rugi tidak akan dilayan.


"Kau dapat berapa A?"


" Ayah aku bagi hp kat aku, iPhone lagi tu.hahaha.."


" Nak tau ayah aku bagi ape? Boleh ke aku dapat straight A, lepas tu dia bagi kamus kat aku..chitt.."


" Bulan depan aku nak pergi Italy jap, mak aku nak belanja aku rasa angin kat sana."


"Alhamdulillaahhh.. Bulan depan aku lak akan pergi Mekkah.."



Baru lepas dapat keputusan apa-apa peperiksaan besar mesti ada dialog-dialog macam kat atas. Tak kira lah PMR,UPSR ataupun SPM. Masing-masing akan bincang apa yang akan dorang dapat ataupun tentang idea-idea yang bernas untuk kikis mak ayah.hahaha..


Jadi aku nak kongsi satu perkara iaitu pendapat aku yang aku pegang selama ni..


PMR ataupun UPSR tidak boleh dimansuhkan sama sekali!!!


Dua sebab kenapa aku cakap macam tu...


1. Kalau tak ada peperiksaan besar ataupun dikurangkan sebagai contoh pemansuhan PMR maka lubang-lubang untuk kita nak demand benda hebat-hebat kat mak ayah kita akan tertutuplah. Ada ke mak ayah yang nak bagi kat anak dia laptop kalau hanya cemerlang dalam peperiksaan sekolah, atau akhir tahun? Kalau ayah aku jenis macam tu, setahun dua kali lah aku bertukar-tukar laptop.cehh..hahahaha.. Maka, dengan adanya peperiksaan macam ni, bila dapat result best, jangan lepaskan peluang untuk paw mak ayah korang kaw-kaw punya..hahaha..


2. Katakanlah..Kalau kita dapat result UPSR cikai-cikai cukup makan je, lepas tu tak dapat apa-apa tapi kawan yang sama-sama main snooker pulak dapat score UPSR, pulak tu dia dapat iPhone, tak ke menyangap jugak nak iPhone tu? Maka, kita akan terlintas untuk nak belajar bersungguh-sungguh untuk nak dapat result gempak untuk PMR nanti. Siap nak mintak kat ayah dua bijik iPhone sebab nak lawan kawan yang dapat iPhone tu. Dia dapat satu tapi aku dapat dua..hahahaha..


Tidakkah UPSR PMR dan SPM itu perkara yang amat menarik?HAHAHA..


haaa,kau yang tengah baca ni, kau ni materialistik kan?kantoi sudaa...hahahaha...

ps: kalau ada yang terluka,ampun maaf ku pinta...

SPM Diceraikan Dengan Cerai Talak TIga


SPM 2011 baru lepas beberapa minggu lepas...


"Lepas spm ni kita nak buat ape eh.?"


"Aku nak keje la cuti ni."


"Aku nak duduk rumah je. Ganti balik waktu tidur yang terkorban sebelum ni."


"Aku nak duduk dengan mak aku selama cuti ni."


"Aku nak belajar memasaklah. Mana lah tau tiba-tiba kahwin,boleh la jugak masak makanan untuk suami, tak kan nak bagi makan ulam je setiap hari."


Semua kawan-kawan Leha kecoh sembang sesama sendiri perancangan mereka pada cuti panjang mereka selepas SPM.


Dengan muka rileks tahap dewa langit kelapan belas, Leha jalan lenggang kearah kawan-kawannya..


"aku cuti ni kahwin,jemput datang lah ye..."


shhuuuuu...~


(seekor katak pisang sesat tiba-tiba muncul dan lompat tengah-tengah bulatan geng Leha)


Aaaaaaa.....ada yang melompat,ada yang lari belakang pintu dan ada juga yang meniarap sambil mengangkat tangan tanda menyerah diri...


Sumpah masam gila katak tu, anti klimaks. Nasib baik ciptaan Allah, kalau tak aku dah maki hamun kau dah.


"kau nak kahwin?"


"Gila awal, lepas SPM terus kahwin?


"Kau jampi anak teruna sapa ni oi?"


"Ajar aku doh jampi yang kau guna tu. aku nak kahwin awal gak..hahaha"


Leha hulurkan beberapa keping kad jemputan majlis perkahwinan dia kepada kawan-kawannya..


Assalamualaikum semua...


Ini kisah benar. BUkan main-main Ok.hahaha...


Si Leha ni lepas dia bercerai talak tiga dengan SPM terus dia cari pengganti pasangan hidup dia. Siap cerai talak tiga tu. memang dah menyampah habis kat Pakcik SPM ni. Kisah ni pasal kawan aku punya kawan..


Oleh kerana kisah ini, semangat aku membara.hahaha..aku nak kahwin awal tapi duit tak ada so, korang rajin-rajikanlah click nuffnang aku eh. Kat sebelah kiri blog ni ada tabung dana perkahwinan aku. Klik jangan tak klik yaw. time kasih semua.hahaha...


"Sedeqah itu amal jariah. Rajin-rajinkanlah bersedeqah."


Peace~=)

SPM Diceraikan Dengan Cerai Talak TIga


SPM 2011 baru lepas beberapa minggu lepas...


"Lepas spm ni kita nak buat ape eh.?"


"Aku nak keje la cuti ni."


"Aku nak duduk rumah je. Ganti balik waktu tidur yang terkorban sebelum ni."


"Aku nak duduk dengan mak aku selama cuti ni."


"Aku nak belajar memasaklah. Mana lah tau tiba-tiba kahwin,boleh la jugak masak makanan untuk suami, tak kan nak bagi makan ulam je setiap hari."


Semua kawan-kawan Leha kecoh sembang sesama sendiri perancangan mereka pada cuti panjang mereka selepas SPM.


Dengan muka rileks tahap dewa langit kelapan belas, Leha jalan lenggang kearah kawan-kawannya..


"aku cuti ni kahwin,jemput datang lah ye..."


shhuuuuu...~


(seekor katak pisang sesat tiba-tiba muncul dan lompat tengah-tengah bulatan geng Leha)


Aaaaaaa.....ada yang melompat,ada yang lari belakang pintu dan ada juga yang meniarap sambil mengangkat tangan tanda menyerah diri...


Sumpah masam gila katak tu, anti klimaks. Nasib baik ciptaan Allah, kalau tak aku dah maki hamun kau dah.


"kau nak kahwin?"


"Gila awal, lepas SPM terus kahwin?


"Kau jampi anak teruna sapa ni oi?"


"Ajar aku doh jampi yang kau guna tu. aku nak kahwin awal gak..hahaha"


Leha hulurkan beberapa keping kad jemputan majlis perkahwinan dia kepada kawan-kawannya..


Assalamualaikum semua...


Ini kisah benar. BUkan main-main Ok.hahaha...


Si Leha ni lepas dia bercerai talak tiga dengan SPM terus dia cari pengganti pasangan hidup dia. Siap cerai talak tiga tu. memang dah menyampah habis kat Pakcik SPM ni. Kisah ni pasal kawan aku punya kawan..


Oleh kerana kisah ini, semangat aku membara.hahaha..aku nak kahwin awal tapi duit tak ada so, korang rajin-rajikanlah click nuffnang aku eh. Kat sebelah kiri blog ni ada tabung dana perkahwinan aku. Klik jangan tak klik yaw. time kasih semua.hahaha...


"Sedeqah itu amal jariah. Rajin-rajinkanlah bersedeqah."


Peace~=)

Pak JOhn Ngorat Pak Karim

nak mengorat pon muka masam ke? kompem tak bahagia pasangan ni.haha


Dila jalan melilau sekitar persisiran pantai itu. Matanya liar beralih arah. Kiri, kanan dan ke kiri semula. Dari geraknya seperti sedang mencari sesuatu. Dia singgah ke sebuah kedai makan yang berada di tepi jalan.



"Pakcik, kat kawasan ni ada kedai yang jual topup tak?" Dila bertanya kepada seorang pakcik yang berumur lingkungan 40-an. Pakcik itu merupakan tauke kedai yang sederhana besarnya itu.



"Adik cuba jalan sikit lagi, kat depan sana ada satu kedai jual surat khabar. Mungkin kat sana ada jual topup."



"Terima kasih pakcik." Dila ucapkan terima kasih dan dia berlalu pergi...



Dalam 5 minit kemudian dia ternampak sebuah kedai berwarna hijau muda yang berada di persimpangan jalan. Dalam hati Dila amat berharap kat kedai itu ada jual topup. Harap-harap ada...huhu..



"Abang, kat sini ada jual topup tak?" bersinar-sinar mata Dila bertanya. Abang kacak, katakanlah "ada". Kacak jugak brader ni.lalala~



"Ala dik,tak ada la kat sini, baru habis tadi" aduhhh...frust tak hingat.."tapi ada satu kedai ni dorang jual, nak abang tunjuk kan tak kat mana kedai tu?" Lawa la, masih ada harapan ni. Kenal tak kenal brader ni redah je la. Asalkan ada topup. Nasib baik brader ni hensem jugak..hehehe..



Sambil dalam perjalan ke kedai yang brader tu cakap ada topup, Dila dengan brader tu ada la sembang sikit-sikit. Larhh..rupanya tak adalah brader sangat rupanya sama umur dengan aku jugak. Ish, Dila oo Dila, kau nak cari topup ni sebab ape? Sebab nak telefon dia kan? so kau jangan nak menggatal dengan brader ni..Dila tersedar..huhu..



Dah lama berjalan..



" Jauh lagi ke bang kedai tu?" Dila dah sedikit resah. Brader ni nak tunjuk jalan ke nak bawak aku jalan-jalan makan angin..



"Hehe..sebenarnya tak ada pon kedai yang ada jual topup kat area ni. Abang saje je nak jalan-jalan dengan awak. Tapi kalau awak nak topup, abang boleh topupkan. Bak sini number awak, nanti abang topup kan then boleh la kita sms."



Perghh....asap stim terus keluar berbondong-bondong dari telinga, hidung dan ada sedikit api dari mulut Dila. Hampeh punya mamat. Tak ada cara lain ke nak ngorat aku? SHTI sungguh...



Kisah 2



Pop sound produced.. Haziq melihat di skrin PC dia ada keluar messange dari tetingkap IMnya.



"Hai, nama awak Kamarul Haziq kan?" si Dia membuka topik perbualan.



"Ye saya, kau ni siapa?" Haziq lebih selesa membahasakan Aku Kau kerana si Dia ni lelaki. Barulah brutal kan..



Setelah berAwak Saya seketika waktu, Haziq berasa kurang selesa dengan si Dia ni.



"Kau ni nak apa ha sebenarnya?"



"Saya nak berkenalan dengan awak la. saya nak jadi kawan rapat awak. Sudikah awak jadi teman saya? Saya kesepian ni. IM MR LONELY. Boleh kan? Plzzz..."



Sentap!! Apa mamat ni nak? Nak ngorat pergilah cari pompuan Hot mana-mana, ni cari laki....Tahi gajah sungguh!!



TAMAT....


HAri ni aku nak kongsi dengan korang dua perkara.


1. Dalam cerita pertama adalah cara-cara mengorat terhormat..


2. Dalam cerita kedua adalah cara-cara mengorat yang bangang tahap tahi gajah.


Kesimpulan...


Korang semua dah sedia maklum pasal "Saya GAy, Saya Ok" kan? Itulah dunia akhir zaman. Allah dah cipta smart-smart laki berpasangan dengan perempuan tapi tah ape masalah golongan-golongan ngeng ni nak cari pasangan sejenis. Aku betol-betol tak faham...


So, janganlah golongkan diri kita semua dalam golongan mereng ni. Jadilah insan yang normal. Kalau nak ngorat, korang semua boleh guna cara yang macam dalam kisah pertama. Dijamin normal tetapi hukumnya tak terjamin lagi. Korang tanyalah ustaz-ustazah yang korang kenal. Aku bab-bab ni tak berani nak cakap.hehe..


Tapi kalau korang nak ngorat orang yang macam dalam kisah kedua, aku sumpah korang jadi tahi gajah nak?hahaha...Mintak jauh semua fitnah-fitnah akhir zaman ni. Amin~
Sekian~


Pak JOhn Ngorat Pak Karim

nak mengorat pon muka masam ke? kompem tak bahagia pasangan ni.haha


Dila jalan melilau sekitar persisiran pantai itu. Matanya liar beralih arah. Kiri, kanan dan ke kiri semula. Dari geraknya seperti sedang mencari sesuatu. Dia singgah ke sebuah kedai makan yang berada di tepi jalan.



"Pakcik, kat kawasan ni ada kedai yang jual topup tak?" Dila bertanya kepada seorang pakcik yang berumur lingkungan 40-an. Pakcik itu merupakan tauke kedai yang sederhana besarnya itu.



"Adik cuba jalan sikit lagi, kat depan sana ada satu kedai jual surat khabar. Mungkin kat sana ada jual topup."



"Terima kasih pakcik." Dila ucapkan terima kasih dan dia berlalu pergi...



Dalam 5 minit kemudian dia ternampak sebuah kedai berwarna hijau muda yang berada di persimpangan jalan. Dalam hati Dila amat berharap kat kedai itu ada jual topup. Harap-harap ada...huhu..



"Abang, kat sini ada jual topup tak?" bersinar-sinar mata Dila bertanya. Abang kacak, katakanlah "ada". Kacak jugak brader ni.lalala~



"Ala dik,tak ada la kat sini, baru habis tadi" aduhhh...frust tak hingat.."tapi ada satu kedai ni dorang jual, nak abang tunjuk kan tak kat mana kedai tu?" Lawa la, masih ada harapan ni. Kenal tak kenal brader ni redah je la. Asalkan ada topup. Nasib baik brader ni hensem jugak..hehehe..



Sambil dalam perjalan ke kedai yang brader tu cakap ada topup, Dila dengan brader tu ada la sembang sikit-sikit. Larhh..rupanya tak adalah brader sangat rupanya sama umur dengan aku jugak. Ish, Dila oo Dila, kau nak cari topup ni sebab ape? Sebab nak telefon dia kan? so kau jangan nak menggatal dengan brader ni..Dila tersedar..huhu..



Dah lama berjalan..



" Jauh lagi ke bang kedai tu?" Dila dah sedikit resah. Brader ni nak tunjuk jalan ke nak bawak aku jalan-jalan makan angin..



"Hehe..sebenarnya tak ada pon kedai yang ada jual topup kat area ni. Abang saje je nak jalan-jalan dengan awak. Tapi kalau awak nak topup, abang boleh topupkan. Bak sini number awak, nanti abang topup kan then boleh la kita sms."



Perghh....asap stim terus keluar berbondong-bondong dari telinga, hidung dan ada sedikit api dari mulut Dila. Hampeh punya mamat. Tak ada cara lain ke nak ngorat aku? SHTI sungguh...



Kisah 2



Pop sound produced.. Haziq melihat di skrin PC dia ada keluar messange dari tetingkap IMnya.



"Hai, nama awak Kamarul Haziq kan?" si Dia membuka topik perbualan.



"Ye saya, kau ni siapa?" Haziq lebih selesa membahasakan Aku Kau kerana si Dia ni lelaki. Barulah brutal kan..



Setelah berAwak Saya seketika waktu, Haziq berasa kurang selesa dengan si Dia ni.



"Kau ni nak apa ha sebenarnya?"



"Saya nak berkenalan dengan awak la. saya nak jadi kawan rapat awak. Sudikah awak jadi teman saya? Saya kesepian ni. IM MR LONELY. Boleh kan? Plzzz..."



Sentap!! Apa mamat ni nak? Nak ngorat pergilah cari pompuan Hot mana-mana, ni cari laki....Tahi gajah sungguh!!



TAMAT....


HAri ni aku nak kongsi dengan korang dua perkara.


1. Dalam cerita pertama adalah cara-cara mengorat terhormat..


2. Dalam cerita kedua adalah cara-cara mengorat yang bangang tahap tahi gajah.


Kesimpulan...


Korang semua dah sedia maklum pasal "Saya GAy, Saya Ok" kan? Itulah dunia akhir zaman. Allah dah cipta smart-smart laki berpasangan dengan perempuan tapi tah ape masalah golongan-golongan ngeng ni nak cari pasangan sejenis. Aku betol-betol tak faham...


So, janganlah golongkan diri kita semua dalam golongan mereng ni. Jadilah insan yang normal. Kalau nak ngorat, korang semua boleh guna cara yang macam dalam kisah pertama. Dijamin normal tetapi hukumnya tak terjamin lagi. Korang tanyalah ustaz-ustazah yang korang kenal. Aku bab-bab ni tak berani nak cakap.hehe..


Tapi kalau korang nak ngorat orang yang macam dalam kisah kedua, aku sumpah korang jadi tahi gajah nak?hahaha...Mintak jauh semua fitnah-fitnah akhir zaman ni. Amin~
Sekian~


Bila Anak Menembak Ibunya Menggunakan M-16


Dia dilahirkan dalam satu keluarga yang cukup bahagia. Dia ada ibu yang sangat penyayang dan sentiasa mengambil berat tentang diri dia. Ayahnya pula bekerja siang dan malam demi menyara keluarga dia. Semua orang sayangkan dia. Semua orang sentiasa cuba mendampingi dia dan juga sentiasa ingin memberi perlindungan kepada dia..Tapi...

Dia tidak bersyukur dengan anugerah tuhan yang dia perolehi ini....

"Kau pekak ke ha? dah berapa kali aku cakap jangan kejut aku pagi-pagi buta macam ni. nanti aku solat la. tut laaa..."

"Kau ketepi lah..aku boleh buat benda ni sendiri.." ibu dia yang datang untuk menolong dia yang sedang cedera teruk di bahagian kaki terus dia tolak dengan kasar. Terduduk ibu bila diperlakukan sebegitu.

"Aku nak bagi last warning kat kau, kau jangan nak masuk campur hal aku, aku nak keluar malam balik pagi ke, aku nak bawak perempuan balik rumah ke, suka hatilah..kalau kau nak rasa benda ni lagi cuba lah ya halang aku lagi ..." Paangg!! satu penampar dari tangan yang cukup kasar dan besar melayang ke pipi si ibu. Menangis teresak-esak si ibu. Apa nak jadi dengan anak aku ni...

Dia bukan tidak tahu yang si tua itulah yang membesarkan dia dalam pelukan penuh kasih sayang.

Bukan dia tidak tahu bahawa si perempuan yang rambutnya kian memutih itu lah yang memberi dia makan dari sekecil-kecil tapak tangan sehingga dia sebesar bapa orang sekarang..

Bukan dia tidak tahu saat dia terlantar sakit, wanita itu lah yang berjaga malam demi memantau perkembangan kesihatan dia..

Dan bukan dia tidak tahu yang si ibu itulah yang melahirkan dia kedunia ini. setelah sembilan bulan sepuluh hari mengusung dia kesana kemari..

kenapa si ibu memberi kasih dan sayang tetapi dia balas dengan memberikan benci dan nestapa??

Kenapa si ibu memberi madu tetapi dia balas dengan racun tikus??

Kenapa si ibu memberi bunga tetapi dia mengangkat M-16 lantas terus melepaskan tembakan yang tidak berperikemanusiaan kepada si ibu itu??

Apakah manusia seperti ini masih lagi layak untuk digelar manusia? Anak jenis apakah ini? Tidak reti menghargai kurniaan tuhan apabila dianugerahi seorang ibu yang baik bahkan sebuah keluarga yang bahagia....

Dunia terus berputar mengikut paksinya. kali ini pandangan corong teropong jatuh pula kepada seorang remaja di sebuah daerah yang bernama XY...

" Apa masalah kau ni ha? jangan kacau hidup aku lagi boleh tak?"

"Jangan nak bajet caring kat sini ok, aku tak perlukan kau.."

Setelah beberapa kali dia didatangi oleh seorang perempuan yang dia sendiri tidak tahu dari mana asal usul, yang seringkali menawarkan pertolongan kepada dia, dia sudah mula rasa resah. Dia tidak suka hidupnya diganggu oleh wanita itu..

"Aku dah bagi berjuta-juta kali amaran kepada kau. apahal kau masih nak ganggu hidup aku ha?" perempuan itu diterajang. dia sudah tidak tahan. maaflah makcik, saya tidak suka makcik nak campur hal kehidupan saya macam ini.

Walaupun ketika dia sakit, perempuan itulah yang cuba mendekati dia dan cuba untuk memberi rawatan kepada dia tetapi dia tetap tidak mengiktiraf kehadiran perempuan itu.

Mungkin kerana dia menganggap perempuan itu asing. Dia tidak kenal siapa perempuan itu. Mungkin kerana itulah dia berasa kurang selesa dengan kehadiran perempuan itu.

Namun satu hakikat disebalik peristiwa-peristiwa itu masih belum dia ketahui. Dia tidak tahu bahawa wanita itu merupakan ibu kandung dia...

Assalamualaikum semua pembaca sekalian...

Aku nak tanya korang semua, budak yang pertama atau yang kedua lebih jahat?

Si A tahu bahawa yang perempuan itu ialah ibu dia. dia tahu siapa perempuan itu tetapi dia tidak mahu menerima dan menghargai perempuan itu.

Manakala Si B pula tidak tahu siapa perempuan yang tiba-tiba datang kat dia dan bajet caring pasal hal ehwal kehidupan dia. Maka atas ketidak selesaan itu, dia pun kurang ajar dengan minah tu..

aku nak tulis pasal kisah ni pun sebenarnya sayu je aku rasa. Ada ke anak-anak yang jenis macam ni? aku harap sangat-sangat kita semua tidak jadi manusia yang berperangai seperti binatang macam ni. Binatang pun reti sayang mak oiii...

sebenarnya aku nak cakap pasal menghargai kurniaan tuhan je. ini sebagai peringatan kepada mereka-mereka yang beragama islam termasuk jugak diri aku. kita semua ada agama dalam diri. Kita semua kenal dengan agama kita iaitu islam. Agama kita itu indah, umpama seorang ibu yang ingin memberi perlindungan kepada anaknya..

Kalau kita kenal agama kita dan kita sedar kita ni beragama tapi masih bertindak seperti orang yang tidak beragama maka kita dah seperti Si A yang kenal dan tahu itu ibu dia tetapi dia kurang ajar dengan ibu dia.KEJAM!!

Kalau yang tergolong dalam golongan Si B maka saya nasihatkan untuk sama-sama kita mengkaji siapakah perempuan itu, perempuan itu adalah islam. Jika kita tahu islam maka kita akan menghargainya. Jangan lah jadi seperti Si A yang dah ada islam tapi tidak pandai menghargai. Nerakalah pengakhirannya....
ini mungkin pendapat aku dan buat peringatan buat diri aku je kalau ada yang tidak bersetuju maaflah ye..dan kalau ada yang terasa bagus lah ye..hehehe..=)

sekian~

Bila Anak Menembak Ibunya Menggunakan M-16


Dia dilahirkan dalam satu keluarga yang cukup bahagia. Dia ada ibu yang sangat penyayang dan sentiasa mengambil berat tentang diri dia. Ayahnya pula bekerja siang dan malam demi menyara keluarga dia. Semua orang sayangkan dia. Semua orang sentiasa cuba mendampingi dia dan juga sentiasa ingin memberi perlindungan kepada dia..Tapi...

Dia tidak bersyukur dengan anugerah tuhan yang dia perolehi ini....

"Kau pekak ke ha? dah berapa kali aku cakap jangan kejut aku pagi-pagi buta macam ni. nanti aku solat la. tut laaa..."

"Kau ketepi lah..aku boleh buat benda ni sendiri.." ibu dia yang datang untuk menolong dia yang sedang cedera teruk di bahagian kaki terus dia tolak dengan kasar. Terduduk ibu bila diperlakukan sebegitu.

"Aku nak bagi last warning kat kau, kau jangan nak masuk campur hal aku, aku nak keluar malam balik pagi ke, aku nak bawak perempuan balik rumah ke, suka hatilah..kalau kau nak rasa benda ni lagi cuba lah ya halang aku lagi ..." Paangg!! satu penampar dari tangan yang cukup kasar dan besar melayang ke pipi si ibu. Menangis teresak-esak si ibu. Apa nak jadi dengan anak aku ni...

Dia bukan tidak tahu yang si tua itulah yang membesarkan dia dalam pelukan penuh kasih sayang.

Bukan dia tidak tahu bahawa si perempuan yang rambutnya kian memutih itu lah yang memberi dia makan dari sekecil-kecil tapak tangan sehingga dia sebesar bapa orang sekarang..

Bukan dia tidak tahu saat dia terlantar sakit, wanita itu lah yang berjaga malam demi memantau perkembangan kesihatan dia..

Dan bukan dia tidak tahu yang si ibu itulah yang melahirkan dia kedunia ini. setelah sembilan bulan sepuluh hari mengusung dia kesana kemari..

kenapa si ibu memberi kasih dan sayang tetapi dia balas dengan memberikan benci dan nestapa??

Kenapa si ibu memberi madu tetapi dia balas dengan racun tikus??

Kenapa si ibu memberi bunga tetapi dia mengangkat M-16 lantas terus melepaskan tembakan yang tidak berperikemanusiaan kepada si ibu itu??

Apakah manusia seperti ini masih lagi layak untuk digelar manusia? Anak jenis apakah ini? Tidak reti menghargai kurniaan tuhan apabila dianugerahi seorang ibu yang baik bahkan sebuah keluarga yang bahagia....

Dunia terus berputar mengikut paksinya. kali ini pandangan corong teropong jatuh pula kepada seorang remaja di sebuah daerah yang bernama XY...

" Apa masalah kau ni ha? jangan kacau hidup aku lagi boleh tak?"

"Jangan nak bajet caring kat sini ok, aku tak perlukan kau.."

Setelah beberapa kali dia didatangi oleh seorang perempuan yang dia sendiri tidak tahu dari mana asal usul, yang seringkali menawarkan pertolongan kepada dia, dia sudah mula rasa resah. Dia tidak suka hidupnya diganggu oleh wanita itu..

"Aku dah bagi berjuta-juta kali amaran kepada kau. apahal kau masih nak ganggu hidup aku ha?" perempuan itu diterajang. dia sudah tidak tahan. maaflah makcik, saya tidak suka makcik nak campur hal kehidupan saya macam ini.

Walaupun ketika dia sakit, perempuan itulah yang cuba mendekati dia dan cuba untuk memberi rawatan kepada dia tetapi dia tetap tidak mengiktiraf kehadiran perempuan itu.

Mungkin kerana dia menganggap perempuan itu asing. Dia tidak kenal siapa perempuan itu. Mungkin kerana itulah dia berasa kurang selesa dengan kehadiran perempuan itu.

Namun satu hakikat disebalik peristiwa-peristiwa itu masih belum dia ketahui. Dia tidak tahu bahawa wanita itu merupakan ibu kandung dia...

Assalamualaikum semua pembaca sekalian...

Aku nak tanya korang semua, budak yang pertama atau yang kedua lebih jahat?

Si A tahu bahawa yang perempuan itu ialah ibu dia. dia tahu siapa perempuan itu tetapi dia tidak mahu menerima dan menghargai perempuan itu.

Manakala Si B pula tidak tahu siapa perempuan yang tiba-tiba datang kat dia dan bajet caring pasal hal ehwal kehidupan dia. Maka atas ketidak selesaan itu, dia pun kurang ajar dengan minah tu..

aku nak tulis pasal kisah ni pun sebenarnya sayu je aku rasa. Ada ke anak-anak yang jenis macam ni? aku harap sangat-sangat kita semua tidak jadi manusia yang berperangai seperti binatang macam ni. Binatang pun reti sayang mak oiii...

sebenarnya aku nak cakap pasal menghargai kurniaan tuhan je. ini sebagai peringatan kepada mereka-mereka yang beragama islam termasuk jugak diri aku. kita semua ada agama dalam diri. Kita semua kenal dengan agama kita iaitu islam. Agama kita itu indah, umpama seorang ibu yang ingin memberi perlindungan kepada anaknya..

Kalau kita kenal agama kita dan kita sedar kita ni beragama tapi masih bertindak seperti orang yang tidak beragama maka kita dah seperti Si A yang kenal dan tahu itu ibu dia tetapi dia kurang ajar dengan ibu dia.KEJAM!!

Kalau yang tergolong dalam golongan Si B maka saya nasihatkan untuk sama-sama kita mengkaji siapakah perempuan itu, perempuan itu adalah islam. Jika kita tahu islam maka kita akan menghargainya. Jangan lah jadi seperti Si A yang dah ada islam tapi tidak pandai menghargai. Nerakalah pengakhirannya....
ini mungkin pendapat aku dan buat peringatan buat diri aku je kalau ada yang tidak bersetuju maaflah ye..dan kalau ada yang terasa bagus lah ye..hehehe..=)

sekian~

AFF SUZUKI CUP 2010 Malaysia 2-0 Vietnam

Demo apa ni?


taksub dengan rambut itu?


" malaysia kena menang malam ni sebab kita dah habis 40 ringgit sorang untuk datang sokong ni,"

"Malaysia main macam tahi.."
"woi baju 101, jangan bawak ikut situ, ikut sana. kau main fikir guna otak ke guna tut? tuttt...."
" Tut punya budak..tut tut la tut..pergi balik tut la kau baju No 100"


prtittt... prtitt..priiitttt ...



"fuhh..nasib baik menang, kalau kita tak datang sokong ni, kalah dah malaysia aku rasa.hahaha.."



setelah berpuluh-puluh ribu rajagopal yang bagi arahan dari seat penyokong maka menanglah skuad Malaysia.

maka tamatlah perlawanan antara skuad Malaysia dan Vietnam dengan kemenangan berpihak kepada skuad Malaysia, 2-0.

kesinambungan dari itu terhasillah gambar-gambar yang gila-gila seperti dibawah...

goooaaallll!!

pemain vietnam yang kontroversi.sakit konon.haha

penyokong-penyokong yang rock.haha

macam dah kat Old TRafford...(smart gak stadium kita)haha..

Eh,siapakah itu?hahaha..

ini pula siapa?haha..



yang terakhir,siapakah ini.mana satu zaquan?

dah lama aku tak pergi stadium untuk tengok bola. match kali ni puas...haha

cuma satu perkara aku nak kongsi kat sini. mungkin sebagai peringatan buat diri aku. itu yang penting. masa perlawanan malaysia dan vietnam ini, aku tengok sikit sangat yang dirikan solat. memang aku tak nafikan yang surau sesak tapi berapa lah sangat kapasiti surau-surau yang ada disekitar stadium ni. aku anggarkan ada lah dua tiga puluh ribu manusia yang tak solat maghrib hari tu. huhu..

aku solat malam tu tengah-tengah jalan. memang terbaiklah sebab bila solat kat tempat macam tu dalam keadaan tu, memang terasa penangan dia. Izzah gila bhai, rasa macam perghh...tah la.tak tau nak cakap macam mana.hehe..

Umar al khattab pernah mengatakan bila lebih ramai manusia yang buat maksiat dalam satu kaum berbanding orang yang berbuat baik maka bala boleh diturunkan pada kaum itu.

sepanjang aku duduk kat dalam stadium tu asyik terbayang je. mana lah tau tiba-tiba stadium runtuh ke, kebakaran ke. atau mana lah tau tiba-tiba hujan turun kat kawasan stadium je lepas tu banjir kat dalam stadium je. tak mustahilkan? semua mati lemas kat dalam stadium tu, yang baik mahupun yang jahat.huuu..

sekian~

AFF SUZUKI CUP 2010 Malaysia 2-0 Vietnam

Demo apa ni?


taksub dengan rambut itu?


" malaysia kena menang malam ni sebab kita dah habis 40 ringgit sorang untuk datang sokong ni,"

"Malaysia main macam tahi.."
"woi baju 101, jangan bawak ikut situ, ikut sana. kau main fikir guna otak ke guna tut? tuttt...."
" Tut punya budak..tut tut la tut..pergi balik tut la kau baju No 100"


prtittt... prtitt..priiitttt ...



"fuhh..nasib baik menang, kalau kita tak datang sokong ni, kalah dah malaysia aku rasa.hahaha.."



setelah berpuluh-puluh ribu rajagopal yang bagi arahan dari seat penyokong maka menanglah skuad Malaysia.

maka tamatlah perlawanan antara skuad Malaysia dan Vietnam dengan kemenangan berpihak kepada skuad Malaysia, 2-0.

kesinambungan dari itu terhasillah gambar-gambar yang gila-gila seperti dibawah...

goooaaallll!!

pemain vietnam yang kontroversi.sakit konon.haha

penyokong-penyokong yang rock.haha

macam dah kat Old TRafford...(smart gak stadium kita)haha..

Eh,siapakah itu?hahaha..

ini pula siapa?haha..



yang terakhir,siapakah ini.mana satu zaquan?

dah lama aku tak pergi stadium untuk tengok bola. match kali ni puas...haha

cuma satu perkara aku nak kongsi kat sini. mungkin sebagai peringatan buat diri aku. itu yang penting. masa perlawanan malaysia dan vietnam ini, aku tengok sikit sangat yang dirikan solat. memang aku tak nafikan yang surau sesak tapi berapa lah sangat kapasiti surau-surau yang ada disekitar stadium ni. aku anggarkan ada lah dua tiga puluh ribu manusia yang tak solat maghrib hari tu. huhu..

aku solat malam tu tengah-tengah jalan. memang terbaiklah sebab bila solat kat tempat macam tu dalam keadaan tu, memang terasa penangan dia. Izzah gila bhai, rasa macam perghh...tah la.tak tau nak cakap macam mana.hehe..

Umar al khattab pernah mengatakan bila lebih ramai manusia yang buat maksiat dalam satu kaum berbanding orang yang berbuat baik maka bala boleh diturunkan pada kaum itu.

sepanjang aku duduk kat dalam stadium tu asyik terbayang je. mana lah tau tiba-tiba stadium runtuh ke, kebakaran ke. atau mana lah tau tiba-tiba hujan turun kat kawasan stadium je lepas tu banjir kat dalam stadium je. tak mustahilkan? semua mati lemas kat dalam stadium tu, yang baik mahupun yang jahat.huuu..

sekian~

ADDMATH 100%


Assalamualikum semua..

Semoga korang semua sentiasa dibawah rahmat dan lindungan-Nya. Hari ni aku nak tulis sikit lagi pasal ISTIDRAJ. Post kali ini ada sedikit kesinambungan dengan post semalam. Sebelum tu,Untuk pengatahuan korang semua, post semalam adalah post aku yang paling banyak komen. Apa masalah korang semua ni ha? Aku dah cakap aku tak mengharapkan komen yang banyak tapi kenapa korang semua komen banyak-banyak?hahaha.. by the way, terima kasih banyak-banyak lah sebab bagi sokongan kat aku untuk terus menulis. Nah ambil satu senyuman dari aku. Ni je hadiah aku dapat bagi.=)

Sebelum aku mula, aku harap korang semua dapat baca post ni hingga ke akhir sebab aku nak Tanya pandangan korang semua pasal satu benda ni. Haaa..post kali ni aku harapkan komen yang banyak. Lagi banyak lagi bagus ya. Korang tak komen, sedih la aku tau.hahaha…

Tadi aku buat aktiviti biasa yang aku biasa buat. Setiap hari kalau tak lepak dengan kawan-kawan aku sambil sembang perkembangan semasa maka tidak lengkap hari aku. Hari ni aku dengar satu lagi cerita yang aku nak kongsikan dengan korang. Semua kisah ni berkisar tentang ISTIDRAJ.

“Cikgu Fauzi, aku cakap memang terbaiklah. Siapa yang belajar dengan dia kalau tak pernah dapat 100% dalam exam memang ada masalah la. Bukan masalah cikgu Fauzi tapi masalah budak yang belajar dengan dia. Apa lah ke bengap sangat sampai Addmath yang senang tu tak boleh dapat seratus…”

Kawan aku yang aku lepak sekali semalam bukak cerita. Semalam dia cerita pasal budak yang kaki segala kaki yang bangang+ bengong dapat skor dalam spm. Hari ni aku tunggu pulak pasal budak jenis apa pulak dia nak cerita. Suspen ni..hehehe…

“ si A ni student kat SMK (*^$^& dan aku rasa dialah budak paling bodoh dan bangang kat batch dia. Kalau exam addmath tu, kalau dapat 5 pon dah kira rahmat gila *abi. Biasanya dapat kosong je. Dah jadi macam nobita la pulak.haha.. Yang paling teruk dia gaduh dengan cikgu, apa masalah dia pun aku tak tau. Dengan cikgu pun boleh gaduh ke?”

Aku tetap maintain. Aku ni cool. Btol tak? Dengan penuh ketenangan dan releks aku dengar cerita dia tu. Tak ada nya aku terkejut sebab aku tak terkejut pun kalau aku dengar pelajar pukul cikgu sebab kes anak pukul mak pun ada maka tak hairan lah kan. Kalau aku dengar cicit yang pukul moyang dia yang tua Bangka nak tunggu mati pun aku tak terkejut. Haha..

Kawan aku tu pun teruskan cerita dia. Dia cakap yang suatu hari si A ni jumpa pusat tusyen yang kitaorang tengah belajar sekarang. Maka bermulalah sesi pembelajaran dia dengan cikgu Fauzi ni. Nak dijadikan cerita, pada exam pertengahan tahun. Satu perkara ynag memeranjatkan telah berlaku. Memang terkejut gila khinzir la cikgu-cikgu kat sekolah tu.

Lepas cikgu kelas tanda, cikgu kelas sebelah pulak yang periksa betul ke markah dia ni.. tak puas hati jugak? Bagi kat cikgu kelas sebelah punya sebelah. Sama jugak? Senang-senang kita bagi ketua panitia yang periksa. Apa yang dah jadi? Perghh…ternganga semua cikgu kat sekolah dia. Memang sah si mamat ni dapat 100% untuk addmath dia.

Gempak kan cikgu Fauzi? Hahaha..terpromot cikgu addmath aku pulak kat sini. Sorry la ye.hehehe…

Aku memang tak nafikan kehebatan si cikgu dan aku jugak menghargai usaha yang hebat dari si mamat tu. Tapi korang tak terfikir ke, apa kenikmatan kalau kita dapat seratus dalam addmath tapi kita sakiti cikgu addmath kita kat sekolah. Kita sumpah seranah cikgu kita. Kita tumbuk cikgu kita. Rasa-rasa ada keberkatan ke? Kalau tak berkat apa guna ilmu kita ni?

Aku nak Tanya korang semua, kalau si mamat ni dah buat semua perangai yang aku dah sebutkan kat atas tadi, dengan kejayaan dia dapat tu rasa-rasa ISTIDRAJ tak?
Dengan kejayaan dia tu semakin hari semakin dia tidak hormat kepada cikgu-cikgu di sekolah dia. Sombong. Bongkak.”aku hebat,aku tak perlukan semua cikgu di sekolah ni”….

Mintak jauh la sifat-sifat di atas ye..pengajaran kali ni, sayangilah guru-guru anda. Peace.=)

*aku nak tanya pendapat korang. Korang rasa kalau aku nak tulis novel bersiri ok ke tak? Boleh ke aku menulis?Korang nak baca ke?hahaha… aku sebenarnya ada lah sikit-sikit idea untuk nak tulis cerita-cerita ni tapi aku tak ada kekuatan. Sokongan korang aku perlukan. Korang komenlah pendapat korang ye. Kalau macam tak memberansangkan, aku tulis sorang-sorang lepas tu aku simpan sendiri. Kalau nak baca pon aku baca sorok-sorok.hahaha..kalau aku tulis tapi korang tak baca buat apa kan? Buat semak je blog aku ni.hahaha..*

p/s: maaf kalau aku terguna bahasa yang kasar sehingga membuatkan korang terasa. Komen jangan tak komen ye. Peace.=)

sekian~

ADDMATH 100%


Assalamualikum semua..

Semoga korang semua sentiasa dibawah rahmat dan lindungan-Nya. Hari ni aku nak tulis sikit lagi pasal ISTIDRAJ. Post kali ini ada sedikit kesinambungan dengan post semalam. Sebelum tu,Untuk pengatahuan korang semua, post semalam adalah post aku yang paling banyak komen. Apa masalah korang semua ni ha? Aku dah cakap aku tak mengharapkan komen yang banyak tapi kenapa korang semua komen banyak-banyak?hahaha.. by the way, terima kasih banyak-banyak lah sebab bagi sokongan kat aku untuk terus menulis. Nah ambil satu senyuman dari aku. Ni je hadiah aku dapat bagi.=)

Sebelum aku mula, aku harap korang semua dapat baca post ni hingga ke akhir sebab aku nak Tanya pandangan korang semua pasal satu benda ni. Haaa..post kali ni aku harapkan komen yang banyak. Lagi banyak lagi bagus ya. Korang tak komen, sedih la aku tau.hahaha…

Tadi aku buat aktiviti biasa yang aku biasa buat. Setiap hari kalau tak lepak dengan kawan-kawan aku sambil sembang perkembangan semasa maka tidak lengkap hari aku. Hari ni aku dengar satu lagi cerita yang aku nak kongsikan dengan korang. Semua kisah ni berkisar tentang ISTIDRAJ.

“Cikgu Fauzi, aku cakap memang terbaiklah. Siapa yang belajar dengan dia kalau tak pernah dapat 100% dalam exam memang ada masalah la. Bukan masalah cikgu Fauzi tapi masalah budak yang belajar dengan dia. Apa lah ke bengap sangat sampai Addmath yang senang tu tak boleh dapat seratus…”

Kawan aku yang aku lepak sekali semalam bukak cerita. Semalam dia cerita pasal budak yang kaki segala kaki yang bangang+ bengong dapat skor dalam spm. Hari ni aku tunggu pulak pasal budak jenis apa pulak dia nak cerita. Suspen ni..hehehe…

“ si A ni student kat SMK (*^$^& dan aku rasa dialah budak paling bodoh dan bangang kat batch dia. Kalau exam addmath tu, kalau dapat 5 pon dah kira rahmat gila *abi. Biasanya dapat kosong je. Dah jadi macam nobita la pulak.haha.. Yang paling teruk dia gaduh dengan cikgu, apa masalah dia pun aku tak tau. Dengan cikgu pun boleh gaduh ke?”

Aku tetap maintain. Aku ni cool. Btol tak? Dengan penuh ketenangan dan releks aku dengar cerita dia tu. Tak ada nya aku terkejut sebab aku tak terkejut pun kalau aku dengar pelajar pukul cikgu sebab kes anak pukul mak pun ada maka tak hairan lah kan. Kalau aku dengar cicit yang pukul moyang dia yang tua Bangka nak tunggu mati pun aku tak terkejut. Haha..

Kawan aku tu pun teruskan cerita dia. Dia cakap yang suatu hari si A ni jumpa pusat tusyen yang kitaorang tengah belajar sekarang. Maka bermulalah sesi pembelajaran dia dengan cikgu Fauzi ni. Nak dijadikan cerita, pada exam pertengahan tahun. Satu perkara ynag memeranjatkan telah berlaku. Memang terkejut gila khinzir la cikgu-cikgu kat sekolah tu.

Lepas cikgu kelas tanda, cikgu kelas sebelah pulak yang periksa betul ke markah dia ni.. tak puas hati jugak? Bagi kat cikgu kelas sebelah punya sebelah. Sama jugak? Senang-senang kita bagi ketua panitia yang periksa. Apa yang dah jadi? Perghh…ternganga semua cikgu kat sekolah dia. Memang sah si mamat ni dapat 100% untuk addmath dia.

Gempak kan cikgu Fauzi? Hahaha..terpromot cikgu addmath aku pulak kat sini. Sorry la ye.hehehe…

Aku memang tak nafikan kehebatan si cikgu dan aku jugak menghargai usaha yang hebat dari si mamat tu. Tapi korang tak terfikir ke, apa kenikmatan kalau kita dapat seratus dalam addmath tapi kita sakiti cikgu addmath kita kat sekolah. Kita sumpah seranah cikgu kita. Kita tumbuk cikgu kita. Rasa-rasa ada keberkatan ke? Kalau tak berkat apa guna ilmu kita ni?

Aku nak Tanya korang semua, kalau si mamat ni dah buat semua perangai yang aku dah sebutkan kat atas tadi, dengan kejayaan dia dapat tu rasa-rasa ISTIDRAJ tak?
Dengan kejayaan dia tu semakin hari semakin dia tidak hormat kepada cikgu-cikgu di sekolah dia. Sombong. Bongkak.”aku hebat,aku tak perlukan semua cikgu di sekolah ni”….

Mintak jauh la sifat-sifat di atas ye..pengajaran kali ni, sayangilah guru-guru anda. Peace.=)

*aku nak tanya pendapat korang. Korang rasa kalau aku nak tulis novel bersiri ok ke tak? Boleh ke aku menulis?Korang nak baca ke?hahaha… aku sebenarnya ada lah sikit-sikit idea untuk nak tulis cerita-cerita ni tapi aku tak ada kekuatan. Sokongan korang aku perlukan. Korang komenlah pendapat korang ye. Kalau macam tak memberansangkan, aku tulis sorang-sorang lepas tu aku simpan sendiri. Kalau nak baca pon aku baca sorok-sorok.hahaha..kalau aku tulis tapi korang tak baca buat apa kan? Buat semak je blog aku ni.hahaha..*

p/s: maaf kalau aku terguna bahasa yang kasar sehingga membuatkan korang terasa. Komen jangan tak komen ye. Peace.=)

sekian~

Bila Cicit menyalahkan Moyang...


Assalamualaikum…

Entry hari ni aku tak nak bagi apa-apa tips atau apa-apa je lah..aku nak bercerita sahaja. Dah kata cerita fahmi so suka hati aku nak bercerita apa la kan?haha.. entry hari ni aku katogerikan sebagai catatan peribadi dan lebih menjurus kepada peringatan buat diri aku.ok? dalam aku ingatkan diri aku,aku harap korang semua pon dapat ambil pengajaran ok. Tak kesah la korang nak baca atau tidak post ini,terpulang..aku tak mengharapkan pageviews yang beratus-ratus atau komen berpuluh-puluh. Hanya sekadar aku sedar dan korang semua sedar..ok? dah sedia nak baca? Jom baca….=)

Tengah hari tadi waktu lunch aku duduk lepak-lepak dengan kawan-kawan aku kat satu port ni. Pelbagai topic kami sembang. Dari hal pelajaran sehinga ke hal yang merapu kerapu. Sembang punya sembang tiba-tiba aku dengar ada seorang member aku ni cakap..

“semalam aku main skate dengan member-member skate aku kat &$%$! Park..sbelum aku main aku tonggak satu tin Carlsberg..perghh…aku cakap kat kau la,tenaga je nak main,jatuh pon tak rasa sangat sakit dia. Semangat membara je aku maen….”

Kawan aku yang kat sebelah ni pulak sambung. Aku kat sebelah dengar je. Tak tahu nak cakap apa..

“kau penah minum jedi tak?”

“tak pernah,aku minum liquor je. Aku lg minat liquor la.”

“ aku penah minum jedi,sedap lah sialll..tapi mahal la, 1 botol 250 ringgit. Tapi kalau kau nak rasa la kan, cuba kau pergi karaoke kat ampang,diorang ada buat offer satu botol 230 je. Sedap dohh…”

Aku masih duduk kat sebelah diorang. Aku tak terkejut kalau diorang sembang benda-benda macam ni sebab dah ramai sangat kawan aku yang kaki mabuk dengan kaki clubbing ni. So,aku just duduk diam dan berfikir serta mengamati perbualan diorang. Kadang-kadang rasa sayu je aku tengok kawan-kawan aku ni..huuu..

Masuk je dalam kelas aku terus duduk kat tempat aku. Tengah-tengah belajar tiba-tiba aku dengar bunyi bising dari tempat duduk dihadapan aku. Memang mengganggu konsentrasi aku untuk focus kat kerja yang aku tengah buat.
“ketuk..ketuk..ketukk…”
Apa kena lah dengan kawan aku seorang ni. Dia ambil kalkulator pergi hentak-hentak kat kepala dia. Sekejap lepas tu hentak kepala kat dinding pulak. Aku pelik.

“kau ni pahal ketuk-ketuk kepala kau ni?”

“pening dohh..aku tak boleh belajar.push-push tak nak masuk jugak.”

“Kau rasa macam mana?”

“Entah la, aku rasa macam tak ada otak kat dalam tempurung kepala aku ni. Ni sebab aku minum banyak semalam la ni. Nak main skate pastu nak layan, so aku minum la 2-3 tin Carlsberg.” Dia sengih kerang masam kat aku. Hampeh punya budak. Padan muka dengan kau.

“Padan muka dengan kau lah. Sape suruh kau minum. Kepala biol,study terus hancur. Last-last jadi bodoh dan bangang dalam hidup. Sebab tu la islam tak bagi minum arak.” Aku straight je sembur. Memang patut pun aku cakap macam tu. Hukum minum arak yang terang dan jelas tu dia dah tau tapi apa pasal la masih gatal tekak nak minum air setan tu..ishhh…

Sekarang ni aku mohon banyak-banyak aku jadi kuat untuk nak tolak semua benda-benda bangang bengong ni. Tak mustahil lepas aku tulis entry ni tiba-tiba ada gadis comel lote datang ajak aku pergi clubbing dan aku cair. Maka aku terus pergi minum dan buat aktiviti haram yang sewaktu dengannya di pub. Sampai dah puas anak tekak dengan kerongkong aku merasa air setan tu dan puas kemaluan aku melayan gadis itu. Tak mustahil kan? Jom doa sama-sama mintak benda-benda ni jauuhhh…amin~

Lagi satu, aku ada member-member yang jenis bengong macam ni jugak. Clubbing, minum arak dan aktiviti-aktiviti yang spiesis dengannya. Dan mereka amat Berjaya dalam pelajaran mereka. Ada seorang ni, perangai macam setan la tapi result spm power!! Straight A’s biasa lah kan tapi ni siap ++++ lagi tu.

Ini memang menjadi kerisau aku. Bukan aku je lah,sepatutnya korang semua jugak. Kes budak ni adalah kes yang bernama ISTIDRAJ..

Apa maksud ISTIDRAJ ni ha? Maksud dia ialah Allah bagi kita nikmat yang banyak dan kita lupa kepada Allah. Nikmat itu bertambah dan bertambah lagi atas sebab untuk menyesatkan kita lagi. Seram kan dengar?

Macam kes budak ni la, dia langgar semua perintah Allah tapi dalam masa yang sama Allah bagi nikmat yang pelbagai kepada dia. Result SPM gempak. Makin sesatlah dia. Tenggelam dalam kenikmatan hidup yang dia tak sedari yang sebenarnya semakin hari semakin menyesatkan dan menjauhkan hidup dia dari jalan Allah.. semoga beliau mendapat hidayah.Amin~

Kalau kita payah sangat nak ikut islam betul-betul, aku bagi satu prinsip mudah la untuk kita sama-sama pegang. Tapi ni basic sangat-sangat dan tidaklah cukup ataupun memadai untuk kita masuk syurga. Kalau nak Berjaya hidup, buatlah lebih. Prinsip ni mungkin sebagai garis panduan supaya kita tidak tergelincir jatuh ke lembah kegelapan…

“enjoy tetap enjoy tapi perintah Allah janganlah sesekali tinggal.”

Kawan aku pernah cakap kat aku yang dia respect dengan life aku. Aku bukan nak bermaksud nak riak ke ape ye..

“aku respect doh kau,kau buat ini dan itu dengan kitaorang tapi bila sampai waktu solat je,mesti kau hilang. Kalau kitaorang ni, solat? Tinggal harapan dan kenangan~”

Aku pun senyum dan cakaplah kat dia..kau nak enjoy-enjoy la tapi solat janganlah kau buat main. Benda wajib do!!haha..=)

Aku harap pembaca aku semua jauh dari benda-benda ni ye. Kamu semua baik-baik belaka kan?=) cuba korang bayangkan darah daging korang yang hasil dari air setan tu hidup dalam diri korang. Zat-zat besi yang ada kat dalam arak tu serap kat sperm atau ovum kalian semua. Bila proses persenyawaan berlaku dan lahir seorang baby, tak ke rasa baby tu ada darah haram? Kesian keturunan kita, moyang minum arak,cicit dapat tempias daging haram dari moyang dia. Tak pasal-pasal kat akhirat nanti,

“ bongok la moyang aku ni, dia yang minum arak,darah daging aku pulak yang ada saham haram dia. Siall~”

Setakat sini sahaja aku nak kongsi. Aku harap dikalangan pembaca aku ni tak ada yang kaki clubbing dan kaki botol. Tak ada kan? Kalau ada, sudah-sudah la nak bermaksiat besar tu ye..hehe..

Jom kita sama-sama doa supaya kita dijauhkan dari ISTIDRAJ ni..takutnye bila kita disesatkan tapi kita tak sedar yang kita sesat..huhu..korang takut tak?

(p/s:tak rasa macam anjing kat atas ke kalau minum arak?hehe~)

Sekian~

Bila Cicit menyalahkan Moyang...


Assalamualaikum…

Entry hari ni aku tak nak bagi apa-apa tips atau apa-apa je lah..aku nak bercerita sahaja. Dah kata cerita fahmi so suka hati aku nak bercerita apa la kan?haha.. entry hari ni aku katogerikan sebagai catatan peribadi dan lebih menjurus kepada peringatan buat diri aku.ok? dalam aku ingatkan diri aku,aku harap korang semua pon dapat ambil pengajaran ok. Tak kesah la korang nak baca atau tidak post ini,terpulang..aku tak mengharapkan pageviews yang beratus-ratus atau komen berpuluh-puluh. Hanya sekadar aku sedar dan korang semua sedar..ok? dah sedia nak baca? Jom baca….=)

Tengah hari tadi waktu lunch aku duduk lepak-lepak dengan kawan-kawan aku kat satu port ni. Pelbagai topic kami sembang. Dari hal pelajaran sehinga ke hal yang merapu kerapu. Sembang punya sembang tiba-tiba aku dengar ada seorang member aku ni cakap..

“semalam aku main skate dengan member-member skate aku kat &$%$! Park..sbelum aku main aku tonggak satu tin Carlsberg..perghh…aku cakap kat kau la,tenaga je nak main,jatuh pon tak rasa sangat sakit dia. Semangat membara je aku maen….”

Kawan aku yang kat sebelah ni pulak sambung. Aku kat sebelah dengar je. Tak tahu nak cakap apa..

“kau penah minum jedi tak?”

“tak pernah,aku minum liquor je. Aku lg minat liquor la.”

“ aku penah minum jedi,sedap lah sialll..tapi mahal la, 1 botol 250 ringgit. Tapi kalau kau nak rasa la kan, cuba kau pergi karaoke kat ampang,diorang ada buat offer satu botol 230 je. Sedap dohh…”

Aku masih duduk kat sebelah diorang. Aku tak terkejut kalau diorang sembang benda-benda macam ni sebab dah ramai sangat kawan aku yang kaki mabuk dengan kaki clubbing ni. So,aku just duduk diam dan berfikir serta mengamati perbualan diorang. Kadang-kadang rasa sayu je aku tengok kawan-kawan aku ni..huuu..

Masuk je dalam kelas aku terus duduk kat tempat aku. Tengah-tengah belajar tiba-tiba aku dengar bunyi bising dari tempat duduk dihadapan aku. Memang mengganggu konsentrasi aku untuk focus kat kerja yang aku tengah buat.
“ketuk..ketuk..ketukk…”
Apa kena lah dengan kawan aku seorang ni. Dia ambil kalkulator pergi hentak-hentak kat kepala dia. Sekejap lepas tu hentak kepala kat dinding pulak. Aku pelik.

“kau ni pahal ketuk-ketuk kepala kau ni?”

“pening dohh..aku tak boleh belajar.push-push tak nak masuk jugak.”

“Kau rasa macam mana?”

“Entah la, aku rasa macam tak ada otak kat dalam tempurung kepala aku ni. Ni sebab aku minum banyak semalam la ni. Nak main skate pastu nak layan, so aku minum la 2-3 tin Carlsberg.” Dia sengih kerang masam kat aku. Hampeh punya budak. Padan muka dengan kau.

“Padan muka dengan kau lah. Sape suruh kau minum. Kepala biol,study terus hancur. Last-last jadi bodoh dan bangang dalam hidup. Sebab tu la islam tak bagi minum arak.” Aku straight je sembur. Memang patut pun aku cakap macam tu. Hukum minum arak yang terang dan jelas tu dia dah tau tapi apa pasal la masih gatal tekak nak minum air setan tu..ishhh…

Sekarang ni aku mohon banyak-banyak aku jadi kuat untuk nak tolak semua benda-benda bangang bengong ni. Tak mustahil lepas aku tulis entry ni tiba-tiba ada gadis comel lote datang ajak aku pergi clubbing dan aku cair. Maka aku terus pergi minum dan buat aktiviti haram yang sewaktu dengannya di pub. Sampai dah puas anak tekak dengan kerongkong aku merasa air setan tu dan puas kemaluan aku melayan gadis itu. Tak mustahil kan? Jom doa sama-sama mintak benda-benda ni jauuhhh…amin~

Lagi satu, aku ada member-member yang jenis bengong macam ni jugak. Clubbing, minum arak dan aktiviti-aktiviti yang spiesis dengannya. Dan mereka amat Berjaya dalam pelajaran mereka. Ada seorang ni, perangai macam setan la tapi result spm power!! Straight A’s biasa lah kan tapi ni siap ++++ lagi tu.

Ini memang menjadi kerisau aku. Bukan aku je lah,sepatutnya korang semua jugak. Kes budak ni adalah kes yang bernama ISTIDRAJ..

Apa maksud ISTIDRAJ ni ha? Maksud dia ialah Allah bagi kita nikmat yang banyak dan kita lupa kepada Allah. Nikmat itu bertambah dan bertambah lagi atas sebab untuk menyesatkan kita lagi. Seram kan dengar?

Macam kes budak ni la, dia langgar semua perintah Allah tapi dalam masa yang sama Allah bagi nikmat yang pelbagai kepada dia. Result SPM gempak. Makin sesatlah dia. Tenggelam dalam kenikmatan hidup yang dia tak sedari yang sebenarnya semakin hari semakin menyesatkan dan menjauhkan hidup dia dari jalan Allah.. semoga beliau mendapat hidayah.Amin~

Kalau kita payah sangat nak ikut islam betul-betul, aku bagi satu prinsip mudah la untuk kita sama-sama pegang. Tapi ni basic sangat-sangat dan tidaklah cukup ataupun memadai untuk kita masuk syurga. Kalau nak Berjaya hidup, buatlah lebih. Prinsip ni mungkin sebagai garis panduan supaya kita tidak tergelincir jatuh ke lembah kegelapan…

“enjoy tetap enjoy tapi perintah Allah janganlah sesekali tinggal.”

Kawan aku pernah cakap kat aku yang dia respect dengan life aku. Aku bukan nak bermaksud nak riak ke ape ye..

“aku respect doh kau,kau buat ini dan itu dengan kitaorang tapi bila sampai waktu solat je,mesti kau hilang. Kalau kitaorang ni, solat? Tinggal harapan dan kenangan~”

Aku pun senyum dan cakaplah kat dia..kau nak enjoy-enjoy la tapi solat janganlah kau buat main. Benda wajib do!!haha..=)

Aku harap pembaca aku semua jauh dari benda-benda ni ye. Kamu semua baik-baik belaka kan?=) cuba korang bayangkan darah daging korang yang hasil dari air setan tu hidup dalam diri korang. Zat-zat besi yang ada kat dalam arak tu serap kat sperm atau ovum kalian semua. Bila proses persenyawaan berlaku dan lahir seorang baby, tak ke rasa baby tu ada darah haram? Kesian keturunan kita, moyang minum arak,cicit dapat tempias daging haram dari moyang dia. Tak pasal-pasal kat akhirat nanti,

“ bongok la moyang aku ni, dia yang minum arak,darah daging aku pulak yang ada saham haram dia. Siall~”

Setakat sini sahaja aku nak kongsi. Aku harap dikalangan pembaca aku ni tak ada yang kaki clubbing dan kaki botol. Tak ada kan? Kalau ada, sudah-sudah la nak bermaksiat besar tu ye..hehe..

Jom kita sama-sama doa supaya kita dijauhkan dari ISTIDRAJ ni..takutnye bila kita disesatkan tapi kita tak sedar yang kita sesat..huhu..korang takut tak?

(p/s:tak rasa macam anjing kat atas ke kalau minum arak?hehe~)

Sekian~

Mental Power


assalamualikum semua...

hari ni aku nak kongsi tips pulak dengan pembaca sekalian. aku jamin la tips ni berkesan dan memang memberi manfaat kat korang..

"Most people think that imagining a food increases their desire for it and whets their appetite. Our findings show that it is not so simple," she said.

Sebenarnya ni aku copy paste je artikal ni. Sebab ape aku copy je?sebab aku nak kongsi dengan kurang semua…

Researchers report that they may have hit on a new trick for weight loss: To eat less of a certain food, they suggest you envision yourself gobbling it up beforehand.

Repeatedly imagining the consumption of a food reduces one's appetite for it at that moment, said lead researcher Carey Morewedge, an assistant professor of social and decision sciences at Carnegie Mellon University in Pittsburgh.

Thinking of a food -- how it tastes, smells or looks -- does increase our appetite. But performing the mental imagery of actually eating that food decreases our desire for it, Morewedge added.

For the study, published in the Dec. 10 issue of Science, Morewedge's team conducted five experiments. In one, 51 individuals were asked to imagine doing 33 repetitive actions, one at a time. A control group imagined putting 33 coins into a washing machine. Another group imagined putting 30 quarters into the washer and eating three M&Ms. A third group imagined feeding three quarters into the washer and eating 30 M&Ms.

The individuals were then invited to eat freely from a bowl of M&Ms. Those who had imagined eating 30 candies actually ate fewer candies than the others, the researchers found.

To be sure the results were related to imagination, the researchers then mixed up the experiment by changing the number of coins and M&Ms. Again, those who imagined eating the most candies ate the fewest.


Tips1

Kalau korang nak kurus atau mengurangkan berat badan maka dengan Segala hormatnya dipersilakan guna tips ni. Sebelum korang makan,contohnya korang dah boleh bau ikan masak sweetsour dari dapur. Maka jangan terus lesap pergi dapur. Ambil masa beberapa minit. Bertafakur jap….fikir korang lahap makanan tu siap telan tulang sekali. Bayangkan ikan tu masih berenang-renang kat dalam mulut. Bila dah puas khayal, baru pergi serbu dapur. INSYAALLAH..esok kucing belakang rumah kau tidur kekenyangan. Sebab apa? Malam tadi kau tak habis Bahagian kau. Biasanya mak kau masak dua ekor untuk kau tapi semalam kau makan sekor je maka lagi sekor tu rezeki kucing tu..haha..

Tips2

Ini tips untuk mereka yang masih degil. Aku dah cakap bujang sentiasa senang tapi tak percaya. Maka golongan ni masih nak ada awek. Aku tak tahu nak cakap apa. Tapi aku kesian kalau poket korang kering waktu belanja awek nanti. Maka atas dasar belas kasihan aku ni,aku nak share tips ni dengan korang..

Sebelum korang nak bawak awek korang pergi makan kat mana-mana restoran,singgah jap kat port-port tersembunyi. Jangan salah faham dol!! Aku bukan nak suruh korang buat apa-apa projek ok. Buat dialog macam ni..

“awak,lepas ni kita pergi makan kat Nando’s eh.” Sambil belai pipi awek tersayang…

“tapi sebelum kita pergi,saya nak awak bayangkan apa yang bakal kita makan nanti.”

Kalau awek korang Tanya kenapa. Cakap la ini terapi supaya dapat makan dengan lebih selera. Senang hadam, senang Buang.hahaha..

“cuba awak bayangkan..ayam yang dipanggang dengan pelbagai rempah….
“ayam berlari berkejaran didalam usus….

“isi Bahagian bontot terlekat sikit kat gigi…

“memang sedap apa yang kita bakal makan ni…

Lepas dah rasa-rasa terapi ni berkesan baru korang bawak awek korang pegi makan..
INSYAALLAH..kadar peratusan awek korang yang pada awalnya berniat nak makan seekor ayam menjunam terus. Maka dari situ dapatlah korang save duit.

Bila dah save duit,duit dah banyak so korang bolehlah kahwin awal.kan kan?hahaha(sempat lagi berkempen)

Maka setakat ini sahaja aku punya perkongsian. Amal jangan tak amal ye. Aku harap lepas korang baca ni, korang amalkan dan bagi feedback kat aku. Aku nak tau betol ke benda ni berkesan. Sama-sama kita amalkan ya..hahaha(aku pon nak kurus jugak)

Mental Power


assalamualikum semua...

hari ni aku nak kongsi tips pulak dengan pembaca sekalian. aku jamin la tips ni berkesan dan memang memberi manfaat kat korang..

"Most people think that imagining a food increases their desire for it and whets their appetite. Our findings show that it is not so simple," she said.

Sebenarnya ni aku copy paste je artikal ni. Sebab ape aku copy je?sebab aku nak kongsi dengan kurang semua…

Researchers report that they may have hit on a new trick for weight loss: To eat less of a certain food, they suggest you envision yourself gobbling it up beforehand.

Repeatedly imagining the consumption of a food reduces one's appetite for it at that moment, said lead researcher Carey Morewedge, an assistant professor of social and decision sciences at Carnegie Mellon University in Pittsburgh.

Thinking of a food -- how it tastes, smells or looks -- does increase our appetite. But performing the mental imagery of actually eating that food decreases our desire for it, Morewedge added.

For the study, published in the Dec. 10 issue of Science, Morewedge's team conducted five experiments. In one, 51 individuals were asked to imagine doing 33 repetitive actions, one at a time. A control group imagined putting 33 coins into a washing machine. Another group imagined putting 30 quarters into the washer and eating three M&Ms. A third group imagined feeding three quarters into the washer and eating 30 M&Ms.

The individuals were then invited to eat freely from a bowl of M&Ms. Those who had imagined eating 30 candies actually ate fewer candies than the others, the researchers found.

To be sure the results were related to imagination, the researchers then mixed up the experiment by changing the number of coins and M&Ms. Again, those who imagined eating the most candies ate the fewest.


Tips1

Kalau korang nak kurus atau mengurangkan berat badan maka dengan Segala hormatnya dipersilakan guna tips ni. Sebelum korang makan,contohnya korang dah boleh bau ikan masak sweetsour dari dapur. Maka jangan terus lesap pergi dapur. Ambil masa beberapa minit. Bertafakur jap….fikir korang lahap makanan tu siap telan tulang sekali. Bayangkan ikan tu masih berenang-renang kat dalam mulut. Bila dah puas khayal, baru pergi serbu dapur. INSYAALLAH..esok kucing belakang rumah kau tidur kekenyangan. Sebab apa? Malam tadi kau tak habis Bahagian kau. Biasanya mak kau masak dua ekor untuk kau tapi semalam kau makan sekor je maka lagi sekor tu rezeki kucing tu..haha..

Tips2

Ini tips untuk mereka yang masih degil. Aku dah cakap bujang sentiasa senang tapi tak percaya. Maka golongan ni masih nak ada awek. Aku tak tahu nak cakap apa. Tapi aku kesian kalau poket korang kering waktu belanja awek nanti. Maka atas dasar belas kasihan aku ni,aku nak share tips ni dengan korang..

Sebelum korang nak bawak awek korang pergi makan kat mana-mana restoran,singgah jap kat port-port tersembunyi. Jangan salah faham dol!! Aku bukan nak suruh korang buat apa-apa projek ok. Buat dialog macam ni..

“awak,lepas ni kita pergi makan kat Nando’s eh.” Sambil belai pipi awek tersayang…

“tapi sebelum kita pergi,saya nak awak bayangkan apa yang bakal kita makan nanti.”

Kalau awek korang Tanya kenapa. Cakap la ini terapi supaya dapat makan dengan lebih selera. Senang hadam, senang Buang.hahaha..

“cuba awak bayangkan..ayam yang dipanggang dengan pelbagai rempah….
“ayam berlari berkejaran didalam usus….

“isi Bahagian bontot terlekat sikit kat gigi…

“memang sedap apa yang kita bakal makan ni…

Lepas dah rasa-rasa terapi ni berkesan baru korang bawak awek korang pegi makan..
INSYAALLAH..kadar peratusan awek korang yang pada awalnya berniat nak makan seekor ayam menjunam terus. Maka dari situ dapatlah korang save duit.

Bila dah save duit,duit dah banyak so korang bolehlah kahwin awal.kan kan?hahaha(sempat lagi berkempen)

Maka setakat ini sahaja aku punya perkongsian. Amal jangan tak amal ye. Aku harap lepas korang baca ni, korang amalkan dan bagi feedback kat aku. Aku nak tau betol ke benda ni berkesan. Sama-sama kita amalkan ya..hahaha(aku pon nak kurus jugak)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...