Blog menggilakan aku!!!



  • Aku rindu bangi...

  • Aku rindu sekolah lama aku...

  • Aku rindu Makcik kantin sekolah lama aku...

  • Aku rindu kawan-kawan aku yang kat sana...

  • aku rindu guru-guru lama aku...

  • Aku rindu semua benda...

Yang paling penting...Aku rindu blog aku ni..Aku dok kat sekolah baru tangan ni dah macam parkinson dah..terketar-ketar nak menaip. Tapi apakan daya...Budak baru tak kan nak bawak laptop pergi sekolah kot kan? Jalan nak pergi tandas pun tak tahu lagi nak buat hebat bawak barang larangan..Haha...

Ada cikgu ni cakap apa hikmah tengok tapak tangan bakal pasangan sebelum kahwin. Dia cakap kita boleh tengok kesuburan. Aku pun tanyalah macam mana nak tengok.Nak jugak ilmu macam tu tapi dia tak bagi...

Dia cakap tunggu tangan dah terketar-ketar tak tahan nak kahwin baru dia bagi tips tu..huuu..

Jadi tangan aku yang terketar-ketar tak boleh blogging ni ada apa-apa tips tak? Macam mana nak hilangkan masalah ni? MAsalah besar ni..huhu..

Blog menggilakan aku!!!!

Blog menggilakan aku!!!



  • Aku rindu bangi...

  • Aku rindu sekolah lama aku...

  • Aku rindu Makcik kantin sekolah lama aku...

  • Aku rindu kawan-kawan aku yang kat sana...

  • aku rindu guru-guru lama aku...

  • Aku rindu semua benda...

Yang paling penting...Aku rindu blog aku ni..Aku dok kat sekolah baru tangan ni dah macam parkinson dah..terketar-ketar nak menaip. Tapi apakan daya...Budak baru tak kan nak bawak laptop pergi sekolah kot kan? Jalan nak pergi tandas pun tak tahu lagi nak buat hebat bawak barang larangan..Haha...

Ada cikgu ni cakap apa hikmah tengok tapak tangan bakal pasangan sebelum kahwin. Dia cakap kita boleh tengok kesuburan. Aku pun tanyalah macam mana nak tengok.Nak jugak ilmu macam tu tapi dia tak bagi...

Dia cakap tunggu tangan dah terketar-ketar tak tahan nak kahwin baru dia bagi tips tu..huuu..

Jadi tangan aku yang terketar-ketar tak boleh blogging ni ada apa-apa tips tak? Macam mana nak hilangkan masalah ni? MAsalah besar ni..huhu..

Blog menggilakan aku!!!!

Kenapa Mereka Sedih???

Kenapa sedih2 ni?


Alahai masamnya muka dia...


Kenapa ni?Senyum la sikit...


Ni lagi sekor...


Anak Bear pun sedih..??


Kenapa semua sedih ni??

Aku keluar rumah pagi tadi, aku tengok dorang semua dah buat muka sedih dah..Aku tanya dorang tapi sekor pun tak nak jawab....

Rupa-rupanya mereka ni sedih sebab aku nak balik sekolah dah. Bila aku balik asrama maka aku tak boleh berblogging dah.. Tak boleh nak update entry dah..Maka mereka pun sedih..

Untuk mengetahuan, Blog ni aku rasa hanya diminati oleh haiwan sahaja.Aku sedar blog aku ni tak seberapa.Entry pun tah pape. Walaupun begitu,aku masih bersyukur sebab dorang ni masih sanggup layan blog bosan aku ni.Terima kasih semua...

Wahai pembaca sekalian...Tak kesah para haiwan yang setia mengikut aku atau manusia yang tersesat datang kat sini. Bila aku dah tak ada nanti,aku dah tak dapat nak update entry dah maka jangan risau..Aku akan bagi bahan bacaan kat korang jugak.

Selama aku pergi ni,aku harap korang boleh la layan hasil karya aku yang tak seberapa ni. Baca la weyhhh..aku tulis penat-penat kalau korang tak baca sedih la aku..ni kat bawah ni aku sediakan entry-entry yang korang boleh layan..Layan.....

‘ Ana merayu kat ustaz tolonglah jangan bawa perkara ini kepada pengetahuan ibu dan ayah ana. Itu sahaja yang amat ana harapkan.Yang selebihnya ana serahkan kepada ustaz.’‘ Ana merayu kat ustaz tolonglah jangan bawa perkara ini kepada pengetahuan ibu dan ayah ana. Itu sahaja yang amat ana harapkan.Yang selebihnya ana serahkan kepada ustaz.’

“ Saya ingin mengahwini anak encik. Izinkan saya.” Orang tua itu tenang. Wajahnya sekarang sedang bertentangan dengan sheikh Abdullah.” Aku akan bersetuju dengan dua syarat. Jika engkau bersetuju dengan syarat ini maka aku pun akan bersetuu untuk mengahwinkan anak aku dengan engkau.” “ Katakanlah sahaja syaratmu itu.”

“Rasakan kau cikgu, hari itu aku sakit hati dan hari ini kau sakit perut. Selamba mak bapak kau je nak libatkan mak ayah aku dalam hal aku tempoh hari.”

“Bea, I dah tak tahan sangat, telinga ni dah panas sangat. Apatah lagi dengan hati ni bea. Sakit yang amat bila makcik-makcik kat luar sana sibuk dengan hal kita ini""


Cukup la 4 cerpen kot.Aku bagi banyak-banyak ni bukan korang nak baca pun.Tak ape lah..biar aku syok sendiri je..hahaha...

Mood: Dah nak balik sekolah dah...Nak belajar buat karya yang lagi best.Mana tahu besar nanti boleh kalahkan John Grisham punya karya.hahaa

Semua gambar bersumber dari Google

Kenapa Mereka Sedih???

Kenapa sedih2 ni?


Alahai masamnya muka dia...


Kenapa ni?Senyum la sikit...


Ni lagi sekor...


Anak Bear pun sedih..??


Kenapa semua sedih ni??

Aku keluar rumah pagi tadi, aku tengok dorang semua dah buat muka sedih dah..Aku tanya dorang tapi sekor pun tak nak jawab....

Rupa-rupanya mereka ni sedih sebab aku nak balik sekolah dah. Bila aku balik asrama maka aku tak boleh berblogging dah.. Tak boleh nak update entry dah..Maka mereka pun sedih..

Untuk mengetahuan, Blog ni aku rasa hanya diminati oleh haiwan sahaja.Aku sedar blog aku ni tak seberapa.Entry pun tah pape. Walaupun begitu,aku masih bersyukur sebab dorang ni masih sanggup layan blog bosan aku ni.Terima kasih semua...

Wahai pembaca sekalian...Tak kesah para haiwan yang setia mengikut aku atau manusia yang tersesat datang kat sini. Bila aku dah tak ada nanti,aku dah tak dapat nak update entry dah maka jangan risau..Aku akan bagi bahan bacaan kat korang jugak.

Selama aku pergi ni,aku harap korang boleh la layan hasil karya aku yang tak seberapa ni. Baca la weyhhh..aku tulis penat-penat kalau korang tak baca sedih la aku..ni kat bawah ni aku sediakan entry-entry yang korang boleh layan..Layan.....

‘ Ana merayu kat ustaz tolonglah jangan bawa perkara ini kepada pengetahuan ibu dan ayah ana. Itu sahaja yang amat ana harapkan.Yang selebihnya ana serahkan kepada ustaz.’‘ Ana merayu kat ustaz tolonglah jangan bawa perkara ini kepada pengetahuan ibu dan ayah ana. Itu sahaja yang amat ana harapkan.Yang selebihnya ana serahkan kepada ustaz.’

“ Saya ingin mengahwini anak encik. Izinkan saya.” Orang tua itu tenang. Wajahnya sekarang sedang bertentangan dengan sheikh Abdullah.” Aku akan bersetuju dengan dua syarat. Jika engkau bersetuju dengan syarat ini maka aku pun akan bersetuu untuk mengahwinkan anak aku dengan engkau.” “ Katakanlah sahaja syaratmu itu.”

“Rasakan kau cikgu, hari itu aku sakit hati dan hari ini kau sakit perut. Selamba mak bapak kau je nak libatkan mak ayah aku dalam hal aku tempoh hari.”

“Bea, I dah tak tahan sangat, telinga ni dah panas sangat. Apatah lagi dengan hati ni bea. Sakit yang amat bila makcik-makcik kat luar sana sibuk dengan hal kita ini""


Cukup la 4 cerpen kot.Aku bagi banyak-banyak ni bukan korang nak baca pun.Tak ape lah..biar aku syok sendiri je..hahaha...

Mood: Dah nak balik sekolah dah...Nak belajar buat karya yang lagi best.Mana tahu besar nanti boleh kalahkan John Grisham punya karya.hahaa

Semua gambar bersumber dari Google

Kenapa Mereka Seksi Di Television???


Mereka tanya....

"Kenapa dah semangat-semangat buat rancangan kat TV yang islamik dok ajak orang solat,tutup aurat dan segala bagai tentang islam tapi masih tayang rancangan yang artis-artis tak menutup aurat?Baik tak payah buat rancangan agama....

Aku jawab...

Rasa-rasa kalau semua rancangan agama je ada orang nak tengok ke? Bagi can sikitlah...Ada la sikit rancangan hiburan tapi semua pelakon tutup aurat. Rasa-rasa pak peon yang main no ekor tu mau layan ke TV tu? Agak-agak mak milah yang kaki dangdut balik rumah ada nak layan TV tu? Ada kemungkinan si Mamat yang kuat layan blue nak layan Tv macam tu??

Hari ni aku nak berfikiran terbuka sikit..Aku anggap pelakon-pelakon yang dok tayang badan kat dalam Tv tu sebagai penarik kepada penonton untuk duduk dan menghadap T tu berjam-jam.

Kalau nak bagi kesedaran kat orang-orang yang tak pernah nak dengar perihal agama ni, tak boleh nak suruh dia tengok TV fully islamic programme terus.Kompem 2 minit lepas tu terus cabut lari..MAsuk bilik,bukak laptop terus layan blue..hahaha...

Maka, si pelakon yang dedah sana dedah sini lah yang nak jadi penarik dorang ni. Ada la peluang diorang nak lekat kat depan Tv. Lepas tu baru la selit sikit-sikit rancangan agama.

Sebagai contoh...Tadi aku dengar radio. Ada seorang pendengar ni bagi ucapan "Tadi pergi program kat masjid.Besssttt...dapat makan nasi minyakk..." haaa!! tengok tu..Kalau program kat masjid hanya ceramah..ceramah..tazkirah...Memang tak ada harapan orang-orang yang spisis masa zaman sperm mak bapak tak baca Doa jimak..

Paling kurang masa dorang tengah melahap makanan tu...Ada lah dorang terdengar "Solat itu wajib" "Nabi muhammad itu nabi kita"...Baru la "Oh ye ke? Solat tu wajib ke? Baru aku tau.."
.."Nabi muhammad tu nabi kita ke??" Pap,tercekik tulang terus..Hahaha..

Maka,pada hari ni aku nak berterima kasih kepada artis-artis yang seksi dalam TV kerana secara tidak langsung menolong org tengok tv dan tengok program agama(tertengok atau memang nak tengok). Semoga masa penayangan hasil lakonan korang nanti,tiba-tiba ada iklan suruh pakai tudung,mana la tau nak pakai tudung pulak kan?Hehehe...

Mood:Kenyang makan kambing dengan roti tengah hari tadi tak habis lagi..Sungguh ikut sunnah cara pemakanan aku hari ni..Haha..


Kenapa Mereka Seksi Di Television???


Mereka tanya....

"Kenapa dah semangat-semangat buat rancangan kat TV yang islamik dok ajak orang solat,tutup aurat dan segala bagai tentang islam tapi masih tayang rancangan yang artis-artis tak menutup aurat?Baik tak payah buat rancangan agama....

Aku jawab...

Rasa-rasa kalau semua rancangan agama je ada orang nak tengok ke? Bagi can sikitlah...Ada la sikit rancangan hiburan tapi semua pelakon tutup aurat. Rasa-rasa pak peon yang main no ekor tu mau layan ke TV tu? Agak-agak mak milah yang kaki dangdut balik rumah ada nak layan TV tu? Ada kemungkinan si Mamat yang kuat layan blue nak layan Tv macam tu??

Hari ni aku nak berfikiran terbuka sikit..Aku anggap pelakon-pelakon yang dok tayang badan kat dalam Tv tu sebagai penarik kepada penonton untuk duduk dan menghadap T tu berjam-jam.

Kalau nak bagi kesedaran kat orang-orang yang tak pernah nak dengar perihal agama ni, tak boleh nak suruh dia tengok TV fully islamic programme terus.Kompem 2 minit lepas tu terus cabut lari..MAsuk bilik,bukak laptop terus layan blue..hahaha...

Maka, si pelakon yang dedah sana dedah sini lah yang nak jadi penarik dorang ni. Ada la peluang diorang nak lekat kat depan Tv. Lepas tu baru la selit sikit-sikit rancangan agama.

Sebagai contoh...Tadi aku dengar radio. Ada seorang pendengar ni bagi ucapan "Tadi pergi program kat masjid.Besssttt...dapat makan nasi minyakk..." haaa!! tengok tu..Kalau program kat masjid hanya ceramah..ceramah..tazkirah...Memang tak ada harapan orang-orang yang spisis masa zaman sperm mak bapak tak baca Doa jimak..

Paling kurang masa dorang tengah melahap makanan tu...Ada lah dorang terdengar "Solat itu wajib" "Nabi muhammad itu nabi kita"...Baru la "Oh ye ke? Solat tu wajib ke? Baru aku tau.."
.."Nabi muhammad tu nabi kita ke??" Pap,tercekik tulang terus..Hahaha..

Maka,pada hari ni aku nak berterima kasih kepada artis-artis yang seksi dalam TV kerana secara tidak langsung menolong org tengok tv dan tengok program agama(tertengok atau memang nak tengok). Semoga masa penayangan hasil lakonan korang nanti,tiba-tiba ada iklan suruh pakai tudung,mana la tau nak pakai tudung pulak kan?Hehehe...

Mood:Kenyang makan kambing dengan roti tengah hari tadi tak habis lagi..Sungguh ikut sunnah cara pemakanan aku hari ni..Haha..


Tanya sama BEN ASHAARI - VLOG2


Aku sekali lagi masuk segmen yang brader ni buat.Best...Nak join skali? Klik sini untuk maklumat lanjut.Serius aku cakap kalau join segment brader ni memang berbaloi.Kita untung,dia pun untung..

Soalan aku untuk Brader Ben...

Saya ni budak sekolah lagi dan blog aku pun tak best macam abg. Kalau saya nak post aktif macam abg memang tak sempat la kan,tak kan nak bawak laptop masuk kelas kot.hehe..Jadi bagi la tips,macam mana nak menguruskan blog dengan baik bagi blogger2 yang masih bersekolah macam saya?...(soalan wakil bagi blogger yang masih bersekolah)

Aku harap dia jawab la soalan aku ni..wahai brader Ben,jangan tinggalkan aku dalam tertanya-tanya apakah jawapannya....hehe..

Mood:Nak SPM pun masih nak aktif berblogging ke?Yang penting urus masa kan?Hehehe

Tanya sama BEN ASHAARI - VLOG2


Aku sekali lagi masuk segmen yang brader ni buat.Best...Nak join skali? Klik sini untuk maklumat lanjut.Serius aku cakap kalau join segment brader ni memang berbaloi.Kita untung,dia pun untung..

Soalan aku untuk Brader Ben...

Saya ni budak sekolah lagi dan blog aku pun tak best macam abg. Kalau saya nak post aktif macam abg memang tak sempat la kan,tak kan nak bawak laptop masuk kelas kot.hehe..Jadi bagi la tips,macam mana nak menguruskan blog dengan baik bagi blogger2 yang masih bersekolah macam saya?...(soalan wakil bagi blogger yang masih bersekolah)

Aku harap dia jawab la soalan aku ni..wahai brader Ben,jangan tinggalkan aku dalam tertanya-tanya apakah jawapannya....hehe..

Mood:Nak SPM pun masih nak aktif berblogging ke?Yang penting urus masa kan?Hehehe

Apakah Itu SPORT TOTO??

BUKAN SENANG NAK SENANG,BUKAN SUSAH NAK SUSAH


Mamat baru langkah kaki keluar dari pasar basah. Toleh kiri,toleh kanan dan toleh kiri lagi sekali. Tak ada kereta.Tiba-tiba mata dia tertarik pada sebuah kedai dihujung jalan. Mak aihh..ramainye orang.Kedai apa tu? Ada jumbo sale ke? Sampai beratur melimpah-limah keluar kedai...

Dia masih lagi tertanya-tanya kedai apa tu. Dia nampak kak limah(bukan hantu kak limah) dan pak peon(suami) juga turut sama beratur. Sampai kak limah yang tak pernah keluar rumah tu pun boleh pergi kedai tu, kira memang spesel la kedai tu. Mamat bermonolog dan membuat pelbagai andaian...

Ruummm..rummm...Moto mamat dihidupkan. Sekarang baru matanya dapat menangkap signboard kedai tersebut..rupa-rupanya...

SPORT TOTO MAGNUM

CIsss..bedebah punya kak limah dengan pak peon..Kau mengangkung ke???Tak pernah tengok cerita ngangkung ke ha? Tak pernah bukak kitab agama ke?Haram benda tu oiii...Masuk neraka..Mamat dapat idea apa yang dia hendak lakukan...

Superbike EX5 1000cc kepunyaan mamat semakin menghampiri kedai tersebut. Dia perlahankan motonya dan lantas dia menjerit kepada pak peon dan kak limah yang sedang beratur menunggu giliran membeli nombor...

"Pak Peon Oiiii...nak masuk neraka pun kena beratur ke...??"

HAhaha...bukan senang je ke nak masuk neraka ni? Mana senang..payah jugak sebenarnya nak masuk neraka ni tau..Macam pak Peon tu,nak masuk neraka kena beratur tunggu giliran tau. Kalau barisan panjang,lenguh jugak kaki nak berdiri tu..hahaha..

Jadi apakah itu sport toto? sport toto ialah tempat tempah tiket masuk neraka.Tapi nak dapat tiket tu payah sikit sebab kena beratur...Betul tak?Hehe..

"Solat jumaat tetap solat,sport toto tetap dihati.."

Watak dalam entry ni tak ada kena mengena dengan sesiapa.Faham? Yang penting ialah pengajaran..Janganlah jadi seperti ayah Wahi yang kuat mengangkung(ngangkung).Hehe

Mood:Macam mana aku nak kaya ni?Ben Ashaari dah kaya,aku bila lagi?Haha

Apakah Itu SPORT TOTO??

BUKAN SENANG NAK SENANG,BUKAN SUSAH NAK SUSAH


Mamat baru langkah kaki keluar dari pasar basah. Toleh kiri,toleh kanan dan toleh kiri lagi sekali. Tak ada kereta.Tiba-tiba mata dia tertarik pada sebuah kedai dihujung jalan. Mak aihh..ramainye orang.Kedai apa tu? Ada jumbo sale ke? Sampai beratur melimpah-limah keluar kedai...

Dia masih lagi tertanya-tanya kedai apa tu. Dia nampak kak limah(bukan hantu kak limah) dan pak peon(suami) juga turut sama beratur. Sampai kak limah yang tak pernah keluar rumah tu pun boleh pergi kedai tu, kira memang spesel la kedai tu. Mamat bermonolog dan membuat pelbagai andaian...

Ruummm..rummm...Moto mamat dihidupkan. Sekarang baru matanya dapat menangkap signboard kedai tersebut..rupa-rupanya...

SPORT TOTO MAGNUM

CIsss..bedebah punya kak limah dengan pak peon..Kau mengangkung ke???Tak pernah tengok cerita ngangkung ke ha? Tak pernah bukak kitab agama ke?Haram benda tu oiii...Masuk neraka..Mamat dapat idea apa yang dia hendak lakukan...

Superbike EX5 1000cc kepunyaan mamat semakin menghampiri kedai tersebut. Dia perlahankan motonya dan lantas dia menjerit kepada pak peon dan kak limah yang sedang beratur menunggu giliran membeli nombor...

"Pak Peon Oiiii...nak masuk neraka pun kena beratur ke...??"

HAhaha...bukan senang je ke nak masuk neraka ni? Mana senang..payah jugak sebenarnya nak masuk neraka ni tau..Macam pak Peon tu,nak masuk neraka kena beratur tunggu giliran tau. Kalau barisan panjang,lenguh jugak kaki nak berdiri tu..hahaha..

Jadi apakah itu sport toto? sport toto ialah tempat tempah tiket masuk neraka.Tapi nak dapat tiket tu payah sikit sebab kena beratur...Betul tak?Hehe..

"Solat jumaat tetap solat,sport toto tetap dihati.."

Watak dalam entry ni tak ada kena mengena dengan sesiapa.Faham? Yang penting ialah pengajaran..Janganlah jadi seperti ayah Wahi yang kuat mengangkung(ngangkung).Hehe

Mood:Macam mana aku nak kaya ni?Ben Ashaari dah kaya,aku bila lagi?Haha

Tips Berjimak

"Sebelum kau bernikah ni..Aku nak cuba dengar hang baca al-fatihah boleh?"

Maka bacalah si pengantin lelaki Al-fatihah dengan bacaan ala-ala syeikh Masyari Ar-Rasyid...

"Mengucap hang reti kan? Tak kan hang tak reti kott.."

Semua orang tengah tertunggu-tunggu majlis akad nak mula. Si ustaz ni banyak tanya pulak dah..Semua orang dah mula resah...

"Sebelum aku nak mula ni,soalan akhir untuk anda..cepumas punya ni.."

Isshhh..panjang cerita betul ustaz ni...

"Hang try baca Doa berjimak sat.Ustaz nak dengar..."

Semua terdiam...Sekali dengan saksi para wali semua diam. Memang cepu mas.Dalam hati,bukan pengantin je tak tau ustaz,saya yang dah beranak 14 ni pun tak hafal lagi..huuuu...

Haaa...Hari ni aku nak jadi pakar rumah tangga pulak. Siapa sudi dengar aku bercerita,silakan terus bertapa dan ternganga dengar aku cerita..Jadilah pendengar(pembaca) yang baik..hehe..

Antara punca berlakunya keruntuhan moral zaman kini ialah apabila sepasang suami isteri berjimak dengan bersungguh-sungguh tanpa membaca doa terlebih dahulu.(Ada orang tak bersungguh-sungguh ke?)

Aku bukan main cakap ni brader sister sekalian...Ada ustaz tu bagi ceramah. Aku pun dengar lah.Ada satu bahagian ni, dia bagi hadis ke ape tah. Aku tak ingat dah atau masa dia cakap aku dok layan sms kat hp tapi lebih kurang macam ni lah...

"Bila dua orang berjimak tanpa membaca doa maka syaitan akan berdiri di atas zakar lelaki(yang sedang berdiri) dan turut sama bersetubuh bersama dengan si isteri."

Hasilnya,lahirlah generasi insan-insan rabbani?Bukann!!lahirlah generasi insan-insan syaitoonnn...Sebab apa? Sebab si iblis dok tumpang sekaki dengan kita la. Sebab tu kalau anak besar jadi macam hantu raya. Muhasabah balik...

"Ohhh..10 tahun lepas aku bersetubuh dengan isteri aku, tapi aku lupa baca doa..."

Paling kurang, pakcik,makcik, kakak,abang dan adik-adik sekalian kalau tak tahu atau tak hafal,bacalah bismillah. Bacalah doa apa-apa pun. Ayat qursi pun boleh pakailah...Aku malas nak bagi doa tu kat sini. Kalau kita tak nak anak kita jadi anak-anak syaitan, jom kita usaha sikit. Bukan apa pun,pergi google dan search. kompem dapat..haha

Semoga ilmu yang sikit ni kita dapat amal bersama...Aku lambat lagi kot..hehehe=p

Selamat Maju jaya!!

Mood:Kenapakah aku sudah mula berbicara tentang perkara sebegini?Adakah ini suatu petanda?Haha..

Tips Berjimak

"Sebelum kau bernikah ni..Aku nak cuba dengar hang baca al-fatihah boleh?"

Maka bacalah si pengantin lelaki Al-fatihah dengan bacaan ala-ala syeikh Masyari Ar-Rasyid...

"Mengucap hang reti kan? Tak kan hang tak reti kott.."

Semua orang tengah tertunggu-tunggu majlis akad nak mula. Si ustaz ni banyak tanya pulak dah..Semua orang dah mula resah...

"Sebelum aku nak mula ni,soalan akhir untuk anda..cepumas punya ni.."

Isshhh..panjang cerita betul ustaz ni...

"Hang try baca Doa berjimak sat.Ustaz nak dengar..."

Semua terdiam...Sekali dengan saksi para wali semua diam. Memang cepu mas.Dalam hati,bukan pengantin je tak tau ustaz,saya yang dah beranak 14 ni pun tak hafal lagi..huuuu...

Haaa...Hari ni aku nak jadi pakar rumah tangga pulak. Siapa sudi dengar aku bercerita,silakan terus bertapa dan ternganga dengar aku cerita..Jadilah pendengar(pembaca) yang baik..hehe..

Antara punca berlakunya keruntuhan moral zaman kini ialah apabila sepasang suami isteri berjimak dengan bersungguh-sungguh tanpa membaca doa terlebih dahulu.(Ada orang tak bersungguh-sungguh ke?)

Aku bukan main cakap ni brader sister sekalian...Ada ustaz tu bagi ceramah. Aku pun dengar lah.Ada satu bahagian ni, dia bagi hadis ke ape tah. Aku tak ingat dah atau masa dia cakap aku dok layan sms kat hp tapi lebih kurang macam ni lah...

"Bila dua orang berjimak tanpa membaca doa maka syaitan akan berdiri di atas zakar lelaki(yang sedang berdiri) dan turut sama bersetubuh bersama dengan si isteri."

Hasilnya,lahirlah generasi insan-insan rabbani?Bukann!!lahirlah generasi insan-insan syaitoonnn...Sebab apa? Sebab si iblis dok tumpang sekaki dengan kita la. Sebab tu kalau anak besar jadi macam hantu raya. Muhasabah balik...

"Ohhh..10 tahun lepas aku bersetubuh dengan isteri aku, tapi aku lupa baca doa..."

Paling kurang, pakcik,makcik, kakak,abang dan adik-adik sekalian kalau tak tahu atau tak hafal,bacalah bismillah. Bacalah doa apa-apa pun. Ayat qursi pun boleh pakailah...Aku malas nak bagi doa tu kat sini. Kalau kita tak nak anak kita jadi anak-anak syaitan, jom kita usaha sikit. Bukan apa pun,pergi google dan search. kompem dapat..haha

Semoga ilmu yang sikit ni kita dapat amal bersama...Aku lambat lagi kot..hehehe=p

Selamat Maju jaya!!

Mood:Kenapakah aku sudah mula berbicara tentang perkara sebegini?Adakah ini suatu petanda?Haha..

Kenapa Aku Tak Nak Pakai Tudung


(18SG)

PERHATIAN: Aku yakin dan percaya bahawa entry kali ini akan ditentang hebat oleh sesetengah pihak. Mungkin mereka akan mengatakan isu ini isu sensatif dan hak peribadi. Tapi bagi aku isu ni lebih kurang macam isu rokok. Maka aku ingin memohon maaf awal-awal kepada yang nak marah kepada aku. Aku tetap akan buat entry ini. Bagi mengurangkan darjah serta tahap kemarahan orang kepada aku, aku katogerikan entry ini sebagai nasihat kepada diri aku sendiri,nota agama. Wahai fahmi(gadis comel dari kampung hulu perlis)....Dengarlah nasihat untuk dirimu ini. Ada baiknya engkau baca dan hayati entry ini.terimalah....

Aku betul-betul terpanggil untuk buat entry ini memandangkan aku juga merupakan seorang gadis yang tidak lekat tudung di kepala. Ramai yang sudah memberi nasihat kepada aku. Mahu secara berhemah mahupun secara kasar. Tapi aku tidak boleh terima. Aku ada pandangan dan prinsip aku sendiri..Kenapa aku tak nak pakai tudung? Meh sini aku bagi tau....

1.Wahyu tak sampai lagi...
Ramai orang tanya kenapa aku tak pakai tudung. Aku jawab "tak sampai seru lagi" atau "wahyu tak turun lagi". Memang betul apa aku cakap ni. Aku tak pernah lagi jumpa ayat dalam quran yang mengatakan wajib pakai tudung(sebab aku tak pernah baca quran).Aku juga tak pernah dengar ustaz atau ustazah yang bagi ceramah pasal tudung(sebab tak pernah dengar ceramah atau kuliah agama). Maka alasan untuk aku tak pakai tudung ni boleh diterima kan??

2.Panas...
Aku tak pakai tudung sebab panas. Jadi aku tak pakai tudung supaya angin sepoi-sepoi bahasa boleh sapa rambut aku yang cantik ni. Aku tak nak rasa panas kat dunia ni sebab aku nak rasa panasnya kat akhirat nanti. Aku dengar cerita tudung kat neraka lagi best. Fesyen dia hebat-hebat jadi aku nak la merasa tudung tu. Kalau bertudung kat dunia tak kekal tapi kalau bertudung kat akhirat kekal. Sebab akhirat kekal selama-lamanya...

3.Rimas...
Kalau aku pakai tudung, rimaslah. Nak bergerak susah. Rambut rasa terperap je kat dalam tudung tu. Aku tak pakai tudung supaya kat dunia aku tak rimas dan kat akhirat pun aku tak rimas.Kat akhirat aku boleh freehair lagi kat dalam neraka. Tapi kalau aku pakai tudung kat dunia,aku dah tak boleh freehair kat neraka dah. Rugi la...

4.Tayang Dada...
Kalau aku pakai tudung aku tak boleh dah la nak tayang-tayang dada aku ni. Dada aku ni aset penting aku. Sekali lelaki tengok, cair beb...

5.Rambut aku cantik..
Kalau aku pakai tudung, aku tak boleh nak tayang rambut aku yang cantik ni dah. Kat akhirat walaupun boleh tayang tapi tak puaslah hanya boleh tayang kat akhirat je. Kalau aku tak pakai tudung,aku boleh tayang kat dunia dan aku boleh juga tayang kat akhirat,neraka.Untung bukan?

6.Stim..
Bila aku tak pakai tudung maka boyfriend aku boleh belai-belai rambut aku. Dengan rambut yang cantik ditambah pula dada yang terdedah maka sudah pasti boyfriend aku lebih sayang kepada aku. Dia pun boleh stim...Kalau dia mintak,aku akan bagi. Nanti kita orang zina dan masuk neraka sama-sama. Inilah cinta sejati. Hidup kat dunia bersama,hidup di neraka pun bersama. Kebetulan esok hari Valentine maka aku pasti akan serahkan...

7.Hati yang penting..
Pakai tudung atau tidak..Yang penting adalah hati. Kalau pakai tudung tapi hati busuk buat apa? Kalau aku tak pakai tudung tapi hati baik, hati aku tak masuk neraka. Badan dan aku punya rambut je masuk neraka. Janji hati selamat.HAha..

Aku rasa cukup la hujah aku untuk korang semua baca. Memang bernas dan masuk akal kan hujah aku? Maka lepas ni jangan nak pertikaikan lagi kenapa aku tak nak pakai tudung. Kalau korang tanya,aku bagi link entry ni kat korang dan bacalah sendiri..Hahaha..

Yang benar,
Fahmi(gadis sunti hujung kampung)

Mood: Teringat ex aku yang freehair. Dia dah dapat hidayah nak pakai tudung belum?Harap Allah beri hidayah kepada dia. Semoga keturunan aku semua soleh dan solehah. Lepas ni aku nak bukak bisnes tudung,agak-agak laku tak?Hehehe..

Hai,saya dah bertudung,anda bila lagi?


Peace no Gaduh-gaduh~

Kenapa Aku Tak Nak Pakai Tudung


(18SG)

PERHATIAN: Aku yakin dan percaya bahawa entry kali ini akan ditentang hebat oleh sesetengah pihak. Mungkin mereka akan mengatakan isu ini isu sensatif dan hak peribadi. Tapi bagi aku isu ni lebih kurang macam isu rokok. Maka aku ingin memohon maaf awal-awal kepada yang nak marah kepada aku. Aku tetap akan buat entry ini. Bagi mengurangkan darjah serta tahap kemarahan orang kepada aku, aku katogerikan entry ini sebagai nasihat kepada diri aku sendiri,nota agama. Wahai fahmi(gadis comel dari kampung hulu perlis)....Dengarlah nasihat untuk dirimu ini. Ada baiknya engkau baca dan hayati entry ini.terimalah....

Aku betul-betul terpanggil untuk buat entry ini memandangkan aku juga merupakan seorang gadis yang tidak lekat tudung di kepala. Ramai yang sudah memberi nasihat kepada aku. Mahu secara berhemah mahupun secara kasar. Tapi aku tidak boleh terima. Aku ada pandangan dan prinsip aku sendiri..Kenapa aku tak nak pakai tudung? Meh sini aku bagi tau....

1.Wahyu tak sampai lagi...
Ramai orang tanya kenapa aku tak pakai tudung. Aku jawab "tak sampai seru lagi" atau "wahyu tak turun lagi". Memang betul apa aku cakap ni. Aku tak pernah lagi jumpa ayat dalam quran yang mengatakan wajib pakai tudung(sebab aku tak pernah baca quran).Aku juga tak pernah dengar ustaz atau ustazah yang bagi ceramah pasal tudung(sebab tak pernah dengar ceramah atau kuliah agama). Maka alasan untuk aku tak pakai tudung ni boleh diterima kan??

2.Panas...
Aku tak pakai tudung sebab panas. Jadi aku tak pakai tudung supaya angin sepoi-sepoi bahasa boleh sapa rambut aku yang cantik ni. Aku tak nak rasa panas kat dunia ni sebab aku nak rasa panasnya kat akhirat nanti. Aku dengar cerita tudung kat neraka lagi best. Fesyen dia hebat-hebat jadi aku nak la merasa tudung tu. Kalau bertudung kat dunia tak kekal tapi kalau bertudung kat akhirat kekal. Sebab akhirat kekal selama-lamanya...

3.Rimas...
Kalau aku pakai tudung, rimaslah. Nak bergerak susah. Rambut rasa terperap je kat dalam tudung tu. Aku tak pakai tudung supaya kat dunia aku tak rimas dan kat akhirat pun aku tak rimas.Kat akhirat aku boleh freehair lagi kat dalam neraka. Tapi kalau aku pakai tudung kat dunia,aku dah tak boleh freehair kat neraka dah. Rugi la...

4.Tayang Dada...
Kalau aku pakai tudung aku tak boleh dah la nak tayang-tayang dada aku ni. Dada aku ni aset penting aku. Sekali lelaki tengok, cair beb...

5.Rambut aku cantik..
Kalau aku pakai tudung, aku tak boleh nak tayang rambut aku yang cantik ni dah. Kat akhirat walaupun boleh tayang tapi tak puaslah hanya boleh tayang kat akhirat je. Kalau aku tak pakai tudung,aku boleh tayang kat dunia dan aku boleh juga tayang kat akhirat,neraka.Untung bukan?

6.Stim..
Bila aku tak pakai tudung maka boyfriend aku boleh belai-belai rambut aku. Dengan rambut yang cantik ditambah pula dada yang terdedah maka sudah pasti boyfriend aku lebih sayang kepada aku. Dia pun boleh stim...Kalau dia mintak,aku akan bagi. Nanti kita orang zina dan masuk neraka sama-sama. Inilah cinta sejati. Hidup kat dunia bersama,hidup di neraka pun bersama. Kebetulan esok hari Valentine maka aku pasti akan serahkan...

7.Hati yang penting..
Pakai tudung atau tidak..Yang penting adalah hati. Kalau pakai tudung tapi hati busuk buat apa? Kalau aku tak pakai tudung tapi hati baik, hati aku tak masuk neraka. Badan dan aku punya rambut je masuk neraka. Janji hati selamat.HAha..

Aku rasa cukup la hujah aku untuk korang semua baca. Memang bernas dan masuk akal kan hujah aku? Maka lepas ni jangan nak pertikaikan lagi kenapa aku tak nak pakai tudung. Kalau korang tanya,aku bagi link entry ni kat korang dan bacalah sendiri..Hahaha..

Yang benar,
Fahmi(gadis sunti hujung kampung)

Mood: Teringat ex aku yang freehair. Dia dah dapat hidayah nak pakai tudung belum?Harap Allah beri hidayah kepada dia. Semoga keturunan aku semua soleh dan solehah. Lepas ni aku nak bukak bisnes tudung,agak-agak laku tak?Hehehe..

Hai,saya dah bertudung,anda bila lagi?


Peace no Gaduh-gaduh~

Blog Pilihan Fahmi Pulak?

Hai,nama saya "kawan fahmi"

Bila rasa-rasa iman ni dah lemah...Nak bukti kekuasaan Dia dari sudut fizik...Dahagakan petunjuk...Nak kuatkan aqidah...Yakin kepada kekuasaan-Nya...

Jom baca blog ini

Blog ini ialah blog kawan baik aku. Dia ni kepala tak betul sikit. Ada orang cakap dia ni genius tapi aku rasa aku lagi genius dari dia..Haha..

Belog ni pasal kaitan fizik dengan aqidah,Insyaallah baca blog ni boleh bertambah iman..Memang menarik. Cara penulisan dia mudah difahami. Pada asalnya dia hanya tulis sekadar untuk peringatan buat diri dia tapi dah macam menarik maka aku pun promosikan kat sini...

Aku sarankan sekali lagi, jom baca blog ni.Serius best. Kalau best follow la blog dia tapi kalau tak best,follow la blog aku.Ok?Hahaha..

Kepada AZ:Kau amek fizik kan?Meh baca ni..Buat pengesahan betul ke apa kawan aku tulis ni.Tah-tah dia merapu meraban je.Haha

Mood: Nak belajar fizik lah..SPM dah dekat..huuu..(asyik pi usha blog pilihan Ben Ashaari je..Usha blog pilihan fahmi pulak jom)..Hahaha..

Blog Pilihan Fahmi Pulak?

Hai,nama saya "kawan fahmi"

Bila rasa-rasa iman ni dah lemah...Nak bukti kekuasaan Dia dari sudut fizik...Dahagakan petunjuk...Nak kuatkan aqidah...Yakin kepada kekuasaan-Nya...

Jom baca blog ini

Blog ini ialah blog kawan baik aku. Dia ni kepala tak betul sikit. Ada orang cakap dia ni genius tapi aku rasa aku lagi genius dari dia..Haha..

Belog ni pasal kaitan fizik dengan aqidah,Insyaallah baca blog ni boleh bertambah iman..Memang menarik. Cara penulisan dia mudah difahami. Pada asalnya dia hanya tulis sekadar untuk peringatan buat diri dia tapi dah macam menarik maka aku pun promosikan kat sini...

Aku sarankan sekali lagi, jom baca blog ni.Serius best. Kalau best follow la blog dia tapi kalau tak best,follow la blog aku.Ok?Hahaha..

Kepada AZ:Kau amek fizik kan?Meh baca ni..Buat pengesahan betul ke apa kawan aku tulis ni.Tah-tah dia merapu meraban je.Haha

Mood: Nak belajar fizik lah..SPM dah dekat..huuu..(asyik pi usha blog pilihan Ben Ashaari je..Usha blog pilihan fahmi pulak jom)..Hahaha..

Hosni Mubarak Stepped Down

Kau dah tua pakcik oiiii....eh,atok oiiii
Entry ringkas...

  • Hari ni pemimpin zalim Hosni Mubarak dah turun...Alhamdulillah..
  • Tarikh turunnya Si Mubarak ni ialah 12 Februari 2011. Pada tarikh yang sama Assyahid Imam Hassan Al-Banna dibunuh.
  • Siapa yang tak kenal Mujaddid ni? Haaaa..Wajib kenal maka aku seru pergilah ke encik google dan google lah nama dia..(mustahil ada yang tak kenal)
  • Ada apa-apa disebalik tarikh ini? Ada yang menganggap tarikh ini ialah hadiah bagi ummat islam. Ganti balik atas pembunuhan Hassan Al-Banna...
  • Semoga peristiwa ini menjadi sumber pemangkin kebangkitan islam.Amin~
  • Tadi aku dengar ceramah. Ustaz tu cakap hidup zaman ni ada dua pilihan je. Yang pertama hidup dengan berjuang bermatia-matian. Juang untuk islam ok. Dan yang kedua hidup macam zaman batu. Duduk kat bukit-bukit atau gua. Tanam dan ternaklah makanan sendiri..
  • Kenapa? Sebab kalau pilih selain dua pilihan ni, kita akan hanyut dengan arus moden yang melalaikan dan menjauhkan diri kita dari tuhan...Maka marilah kita renung-renungkan bersama..=)
Mood: Macam biasa,blog aku yang bosan dengan entry yang bosan. Kalau macam ni la kan..sapa nak baca?Huuhu

Hosni Mubarak Stepped Down

Kau dah tua pakcik oiiii....eh,atok oiiii
Entry ringkas...

  • Hari ni pemimpin zalim Hosni Mubarak dah turun...Alhamdulillah..
  • Tarikh turunnya Si Mubarak ni ialah 12 Februari 2011. Pada tarikh yang sama Assyahid Imam Hassan Al-Banna dibunuh.
  • Siapa yang tak kenal Mujaddid ni? Haaaa..Wajib kenal maka aku seru pergilah ke encik google dan google lah nama dia..(mustahil ada yang tak kenal)
  • Ada apa-apa disebalik tarikh ini? Ada yang menganggap tarikh ini ialah hadiah bagi ummat islam. Ganti balik atas pembunuhan Hassan Al-Banna...
  • Semoga peristiwa ini menjadi sumber pemangkin kebangkitan islam.Amin~
  • Tadi aku dengar ceramah. Ustaz tu cakap hidup zaman ni ada dua pilihan je. Yang pertama hidup dengan berjuang bermatia-matian. Juang untuk islam ok. Dan yang kedua hidup macam zaman batu. Duduk kat bukit-bukit atau gua. Tanam dan ternaklah makanan sendiri..
  • Kenapa? Sebab kalau pilih selain dua pilihan ni, kita akan hanyut dengan arus moden yang melalaikan dan menjauhkan diri kita dari tuhan...Maka marilah kita renung-renungkan bersama..=)
Mood: Macam biasa,blog aku yang bosan dengan entry yang bosan. Kalau macam ni la kan..sapa nak baca?Huuhu

Perempuan Suka Bulu? Betul ke??


"Adakah perempuan lebih tertarik kepada lelaki yang berbulu lebat atau sebaliknya"

Apa kata surveyyy??Aku buat survey ni kat SB dan pelbagai jawapan aku dapat. Aku buat survey ni sebab aku dah selalu sangat dengar orang cakap pasal benda ni. Betul ke permpuan suka lelaki berbulu lebat?Betul ke perempuan tak suka laki berbulu lebat..Maka..aku buatlah survey ini...

"Bulu lebat semak je..Nyamuk sesat dalam bulu kaki..."

"Geli la weyh!!sumpah geli..."

"Bulu lebat la seksi..."

"Nak bulu lebat bahagian mana?"

"Smart la banyak bulu,macam hero holywood ngn bolywood.."

Haaa...macam-macam jawapan dan reaksi aku dapat. Majoriti mengatakan perempuan tak suka laki berbulu lebat. Betul ke ni makcik-makcik, akak-akak, adik adik sekalian? Ke anda semua malu nak bersuara?Hehehe...

Robert pattinson pon berbulu. Kat atas tu baru muka dia, belum bahagian lain..Haha..katakanlah dia masuk islam dan nak kahwin dengan gadis melayu..Cik akak sekalian yang minat dia sanggup tolak lamaran dia sebab dia berbulu lebat? Haha..

Maaf la kalau topik ni agak geli tapi ini ialah realiti. Jadi aku masih tak puas ati dengan survey aku ni..Maka aku akan teruskan survey aku untuk keputusan dan konklusi yang lebih memuaskan..ada sapa nak tolong?Hahaha...

Mood:Teringat rancangan "Apa kata survey, family ceria".Hehe..


Perempuan Suka Bulu? Betul ke??


"Adakah perempuan lebih tertarik kepada lelaki yang berbulu lebat atau sebaliknya"

Apa kata surveyyy??Aku buat survey ni kat SB dan pelbagai jawapan aku dapat. Aku buat survey ni sebab aku dah selalu sangat dengar orang cakap pasal benda ni. Betul ke permpuan suka lelaki berbulu lebat?Betul ke perempuan tak suka laki berbulu lebat..Maka..aku buatlah survey ini...

"Bulu lebat semak je..Nyamuk sesat dalam bulu kaki..."

"Geli la weyh!!sumpah geli..."

"Bulu lebat la seksi..."

"Nak bulu lebat bahagian mana?"

"Smart la banyak bulu,macam hero holywood ngn bolywood.."

Haaa...macam-macam jawapan dan reaksi aku dapat. Majoriti mengatakan perempuan tak suka laki berbulu lebat. Betul ke ni makcik-makcik, akak-akak, adik adik sekalian? Ke anda semua malu nak bersuara?Hehehe...

Robert pattinson pon berbulu. Kat atas tu baru muka dia, belum bahagian lain..Haha..katakanlah dia masuk islam dan nak kahwin dengan gadis melayu..Cik akak sekalian yang minat dia sanggup tolak lamaran dia sebab dia berbulu lebat? Haha..

Maaf la kalau topik ni agak geli tapi ini ialah realiti. Jadi aku masih tak puas ati dengan survey aku ni..Maka aku akan teruskan survey aku untuk keputusan dan konklusi yang lebih memuaskan..ada sapa nak tolong?Hahaha...

Mood:Teringat rancangan "Apa kata survey, family ceria".Hehe..


Kenapa Header Aku tak Ada Muka Aku??

Jom bertapa kat blog aku, dengan Header baru.

Setelah bertahun-tahun aku berbloging ni akhirnya buatkali pertamanya aku ada header..Jap, aku baru berjinak dalam dunia blog ni ya. Bukan bertahun-tahun. Pembetulan fakta..hehe..

Entry kali ni aku dedikasi kepada Aisyah atau lebih dikenali sebagai Aesya Zealous. Dia ni adalah seorang insan yang pemurah. Pemilik sebuah blog yang cantik. Oleh kerana sifat dia yang pemurah tu...Maka dia menghadiahkan aku satu header kepada aku. Terima kasih ya..Aku bab-bab ni tak reti sebab aku ni buta IT.hahaha...

Dia tanya aku nak buat header macam mana. Aku jawab buat sesuka hati dia la. Aku cakap la kalau letak gambar aku besar-besar laku tak?Perasan jap eh..haha

Tiba-tiba aku teringat satu entry ni. Aku tak ingat kat blog mana tapi tajuk dia lebih kurang macam ni la.."Blog ramai follower sebab tuan blog hensem atau cun". Jadi aku pergi kat depan cermin dan cermin diri..Huuuu..

"Sedar diri wahai fahmi, Muka macam tempayan pecah. Jangan nak tayang muka kat Blog. Nanti orang menyampah lantas terus muntah"

Cett..aku rasa macam tu la cermin tu cakap kat aku. Maka aku pun cakap kat si budak pemalas ni,aesya supaya tak payah letak gambar aku kat header tu..Maka lihatlah hasilnya..credit tu aesya zealous.hehee..

Berbalik kepada topik kita. Aku harap dengan muka aku yang tak hensem mencem ni, masih ada yang sudi baca blog aku. Bak kata abang ben kita,isi dan penyampaian lebih penting. Buatlah blog ada firework 3D pon tapi entry macam apa tah, still orang tak nak datang.Betul tak?Haha..

Jadi, oleh kerana muka aku yang tak laku kalau nak buat daya penarik, aku perlulah buat entry menarik yang korang sanggup baca. setakat ni aku rasa macam aku dok syok sorang je menulis tapi tak ada orang baca.Betul ke?Sedih gler weyyhh..haha..Semoga entry aku tak seburuk muka aku yang....yang macam ni lah..hehehe..

Kepada mereka yang mempunyai rupa yang ala-ala ratu cantik dunia. Ratu apa-apa dunia atau pun model majalah Maskulin, teruskan berkarya dengan karya yang macho dan segak seperti muka atau badan anda. Jangan badan cantik,muka cantik, hidung mancung tapi entry kosong.(Pesanan penaja)

Kalau yang baca ni hensem atau cantik, dan mempunyai blog yang menarik serta infomasi yang best, kompem aku follow deh..Maka marilah kita sama-sama tingkatkan prestasi blog kita...

Kenapa entry kali ni aku rasa macam aku tengah bagi pesanan penaja eh? Ada gaya-gaya nasihat pulak. Aku dah la blogger newbie yang tak tahu ape..Ape kes nak nasihat orang kan?Hahaha..

Saling nasihat-menasihati itu budaya yang bagus..betol tak?Hehe..

Mood:Rasa blog ni teruk dan bosan.Ada sapa nak bantu aku?Nasihat aku?huhu


Kenapa Header Aku tak Ada Muka Aku??

Jom bertapa kat blog aku, dengan Header baru.

Setelah bertahun-tahun aku berbloging ni akhirnya buatkali pertamanya aku ada header..Jap, aku baru berjinak dalam dunia blog ni ya. Bukan bertahun-tahun. Pembetulan fakta..hehe..

Entry kali ni aku dedikasi kepada Aisyah atau lebih dikenali sebagai Aesya Zealous. Dia ni adalah seorang insan yang pemurah. Pemilik sebuah blog yang cantik. Oleh kerana sifat dia yang pemurah tu...Maka dia menghadiahkan aku satu header kepada aku. Terima kasih ya..Aku bab-bab ni tak reti sebab aku ni buta IT.hahaha...

Dia tanya aku nak buat header macam mana. Aku jawab buat sesuka hati dia la. Aku cakap la kalau letak gambar aku besar-besar laku tak?Perasan jap eh..haha

Tiba-tiba aku teringat satu entry ni. Aku tak ingat kat blog mana tapi tajuk dia lebih kurang macam ni la.."Blog ramai follower sebab tuan blog hensem atau cun". Jadi aku pergi kat depan cermin dan cermin diri..Huuuu..

"Sedar diri wahai fahmi, Muka macam tempayan pecah. Jangan nak tayang muka kat Blog. Nanti orang menyampah lantas terus muntah"

Cett..aku rasa macam tu la cermin tu cakap kat aku. Maka aku pun cakap kat si budak pemalas ni,aesya supaya tak payah letak gambar aku kat header tu..Maka lihatlah hasilnya..credit tu aesya zealous.hehee..

Berbalik kepada topik kita. Aku harap dengan muka aku yang tak hensem mencem ni, masih ada yang sudi baca blog aku. Bak kata abang ben kita,isi dan penyampaian lebih penting. Buatlah blog ada firework 3D pon tapi entry macam apa tah, still orang tak nak datang.Betul tak?Haha..

Jadi, oleh kerana muka aku yang tak laku kalau nak buat daya penarik, aku perlulah buat entry menarik yang korang sanggup baca. setakat ni aku rasa macam aku dok syok sorang je menulis tapi tak ada orang baca.Betul ke?Sedih gler weyyhh..haha..Semoga entry aku tak seburuk muka aku yang....yang macam ni lah..hehehe..

Kepada mereka yang mempunyai rupa yang ala-ala ratu cantik dunia. Ratu apa-apa dunia atau pun model majalah Maskulin, teruskan berkarya dengan karya yang macho dan segak seperti muka atau badan anda. Jangan badan cantik,muka cantik, hidung mancung tapi entry kosong.(Pesanan penaja)

Kalau yang baca ni hensem atau cantik, dan mempunyai blog yang menarik serta infomasi yang best, kompem aku follow deh..Maka marilah kita sama-sama tingkatkan prestasi blog kita...

Kenapa entry kali ni aku rasa macam aku tengah bagi pesanan penaja eh? Ada gaya-gaya nasihat pulak. Aku dah la blogger newbie yang tak tahu ape..Ape kes nak nasihat orang kan?Hahaha..

Saling nasihat-menasihati itu budaya yang bagus..betol tak?Hehe..

Mood:Rasa blog ni teruk dan bosan.Ada sapa nak bantu aku?Nasihat aku?huhu


Kau dah Romeo sangat Dah ke???


Bila dah duduk kat negeri yang itu bidaah dan ini bidaah...


"Ustaz, kenapa nak buat sambutan maulud nabi? Bukan ke zaman sahabat pun tak ada buat. Bidaah semua tu.."


Ustaz diamm..Dalam hati, aku bagi kau peluang nak tarik balik soalan kau tu...


"Sedangkan sahabat yang sayangkan nabi tahap gaban pun tak beriya-iya buat sambutan,kenapa kita terhegenh-hegeh nak buat. Bidaah tu ustazz.."


"Saya nak tanya kamu soalan..." Sebelum aku bagi pelempang kat hang...


"Kamu punya kecintaan dah tinggi tahap dewa ke sampai boleh kalahkan para sahabat?"


Terdiam mamat yang tanya soalan tadi. Kenapa kita buat sambutan maulud nabi ye? Sebab kita nak lahirkan rasa cinta kepada nabi. Bila buat majlis selawat ke, ada la sikit rasa insaf nak sayang kat nabi kita tu. Ni asyik sayang awek, bini, harta je...Betul tak?


Sempena maulidur rasul ni, jom kita muhasabah balik tahap kecintaan kita kepada nabi. Berapa banyak dah sunnah dia kita ikut. Kalau rasa-rasa perasaan sayang tu dah masuk dalam tanah, tenggelam kat lautan pasifik jom kita buat operasi..OPS SAYANG!! Ok tak?Haha..


entry ni berkesinambungan dengan entry aku yang sebelum ini. Boleh la baca sambil berkongsi dengan orang lain..Tambah pahala aku..hehe..


Mood: Takut sayang aku kat blog aku ni kalah sayang aku kat nabi. Memandangkan Ben Ashaari dah jadi follower aku yang ke-515(no cun) maka kena la buat entry yang tak bosan. Malu la dengan dia nanti.hehe..


Kau dah Romeo sangat Dah ke???


Bila dah duduk kat negeri yang itu bidaah dan ini bidaah...


"Ustaz, kenapa nak buat sambutan maulud nabi? Bukan ke zaman sahabat pun tak ada buat. Bidaah semua tu.."


Ustaz diamm..Dalam hati, aku bagi kau peluang nak tarik balik soalan kau tu...


"Sedangkan sahabat yang sayangkan nabi tahap gaban pun tak beriya-iya buat sambutan,kenapa kita terhegenh-hegeh nak buat. Bidaah tu ustazz.."


"Saya nak tanya kamu soalan..." Sebelum aku bagi pelempang kat hang...


"Kamu punya kecintaan dah tinggi tahap dewa ke sampai boleh kalahkan para sahabat?"


Terdiam mamat yang tanya soalan tadi. Kenapa kita buat sambutan maulud nabi ye? Sebab kita nak lahirkan rasa cinta kepada nabi. Bila buat majlis selawat ke, ada la sikit rasa insaf nak sayang kat nabi kita tu. Ni asyik sayang awek, bini, harta je...Betul tak?


Sempena maulidur rasul ni, jom kita muhasabah balik tahap kecintaan kita kepada nabi. Berapa banyak dah sunnah dia kita ikut. Kalau rasa-rasa perasaan sayang tu dah masuk dalam tanah, tenggelam kat lautan pasifik jom kita buat operasi..OPS SAYANG!! Ok tak?Haha..


entry ni berkesinambungan dengan entry aku yang sebelum ini. Boleh la baca sambil berkongsi dengan orang lain..Tambah pahala aku..hehe..


Mood: Takut sayang aku kat blog aku ni kalah sayang aku kat nabi. Memandangkan Ben Ashaari dah jadi follower aku yang ke-515(no cun) maka kena la buat entry yang tak bosan. Malu la dengan dia nanti.hehe..


Nak Jadi Macam Ben Ashaari


Baru nak keluar tiba-tiba ada orang panggil..


"Hai budak pendek..."


Adeyhhh..Terasa tau tak terasa. Sebab tu aku pandang dan cari punca suara tu..Haha..


Katanya dia nak beramal dengan ilmu baru yang dia dapat. Bergurau cara Rasulullah..


Rasulullah pernah panggil anas bin malik, "Wahai engkau yang mempunyai dua telinga.."


Baginda juga pernah cakap kat seorang makcik tua ni, "Orang tua macam engkau tak akan masuk syurga" Maka lari lah makcik itu bila mendengar pengkhabaran itu. Hancur luluh hati. Rupa-rupanya memang orang tua tak masuk syurga sebab yang masuk syurga mesti dah jadi muda.Faham?


Agak ekstrem gurauan itu tapi betul bukan? Haha..


Jadi lepas ni kalau nak bergurau, berguraulah dengan perkara yang betul. Sebagai contoh, kalau ada kawan tu gemuk, berguraulah dengan memanggilnya "Wahai hamba Allah yang gemuk" jangan panggil dia "Wahai sahabatku yang kurus". Itu satu pembohongan yang nyata!!!Hahaha..


Kawan aku pernah panggil aku ..


"Woi gemok, perut bertingkat kalah mangkuk tingkat!!"


Memang berasap telinga dengar tapi apakan daya. Itulah hakikat diri. Dia nak bergurau dengan aku tu jadi aku ambil dari sudut positif. Aku bertekad untuk kuruskan badan dan akhirnya...


"Kau pergi gym ke?"


"Tak adalah..Kenapa"


"Badan kau macam pergi gym la..."


"Ye ke? Hahaha"


Tengok, aku ambil dari sudut positif dan lihat hasilnya? Janganlah bila orang panggil kita gemuk terus tacing dengan dia. Cuba berusaha jadi kurus. Ada la manfaat gurauan kawan kita tu. Betol tak?Haha..


Mood:Nak pergi gym supaya badan ketul-ketul macam Ben Ashaari.Sape nak ikot?hahaha..

Nak Jadi Macam Ben Ashaari


Baru nak keluar tiba-tiba ada orang panggil..


"Hai budak pendek..."


Adeyhhh..Terasa tau tak terasa. Sebab tu aku pandang dan cari punca suara tu..Haha..


Katanya dia nak beramal dengan ilmu baru yang dia dapat. Bergurau cara Rasulullah..


Rasulullah pernah panggil anas bin malik, "Wahai engkau yang mempunyai dua telinga.."


Baginda juga pernah cakap kat seorang makcik tua ni, "Orang tua macam engkau tak akan masuk syurga" Maka lari lah makcik itu bila mendengar pengkhabaran itu. Hancur luluh hati. Rupa-rupanya memang orang tua tak masuk syurga sebab yang masuk syurga mesti dah jadi muda.Faham?


Agak ekstrem gurauan itu tapi betul bukan? Haha..


Jadi lepas ni kalau nak bergurau, berguraulah dengan perkara yang betul. Sebagai contoh, kalau ada kawan tu gemuk, berguraulah dengan memanggilnya "Wahai hamba Allah yang gemuk" jangan panggil dia "Wahai sahabatku yang kurus". Itu satu pembohongan yang nyata!!!Hahaha..


Kawan aku pernah panggil aku ..


"Woi gemok, perut bertingkat kalah mangkuk tingkat!!"


Memang berasap telinga dengar tapi apakan daya. Itulah hakikat diri. Dia nak bergurau dengan aku tu jadi aku ambil dari sudut positif. Aku bertekad untuk kuruskan badan dan akhirnya...


"Kau pergi gym ke?"


"Tak adalah..Kenapa"


"Badan kau macam pergi gym la..."


"Ye ke? Hahaha"


Tengok, aku ambil dari sudut positif dan lihat hasilnya? Janganlah bila orang panggil kita gemuk terus tacing dengan dia. Cuba berusaha jadi kurus. Ada la manfaat gurauan kawan kita tu. Betol tak?Haha..


Mood:Nak pergi gym supaya badan ketul-ketul macam Ben Ashaari.Sape nak ikot?hahaha..

Hitamnya Aku...


Balik-balik rumah mak terus cakap,

"Kenapa muka hitam sangat tu? Tak ada sinar dah mak tengok"

"Biasa la mak, kat sekolah tu panas dah macam kat dalam oven. Ni kira ok lagi. Ada kawan dah rentung.Tinggal mata dengan gigi je yang masih putih.."

"Banyak lah kamu macam oven. Muka kamu ni muka hitam sebab tak baca quran. Hilang dah sinar kat muka tu. Nasib baik ada iman lagi, kalau tak hitam dah sama macam orang kafir dah..."

GUlpp..!!!

"Saya baca quran la mak..."

"Kamu tak payah kencing mak lah..mak dapat rasa. Kalau orang yang selalu berdamping dengan quran, muka dia ada sinar tersendiri. Jernih je muka dia. Bagi la muka hitam macam arang pun, muka dia tetap kelihatan bersinar.."

Tertunduk dengar ceramah mak. Terus pergi tandas ambil wudhu'. Capai naskah quran dan kedengaran suara orang mengaji ala-ala Syeikh Syuraim..

Pesanan kepada diri dan pembaca: Jom lah baca quran ramai-ramai..Peace~

Hitamnya Aku...


Balik-balik rumah mak terus cakap,

"Kenapa muka hitam sangat tu? Tak ada sinar dah mak tengok"

"Biasa la mak, kat sekolah tu panas dah macam kat dalam oven. Ni kira ok lagi. Ada kawan dah rentung.Tinggal mata dengan gigi je yang masih putih.."

"Banyak lah kamu macam oven. Muka kamu ni muka hitam sebab tak baca quran. Hilang dah sinar kat muka tu. Nasib baik ada iman lagi, kalau tak hitam dah sama macam orang kafir dah..."

GUlpp..!!!

"Saya baca quran la mak..."

"Kamu tak payah kencing mak lah..mak dapat rasa. Kalau orang yang selalu berdamping dengan quran, muka dia ada sinar tersendiri. Jernih je muka dia. Bagi la muka hitam macam arang pun, muka dia tetap kelihatan bersinar.."

Tertunduk dengar ceramah mak. Terus pergi tandas ambil wudhu'. Capai naskah quran dan kedengaran suara orang mengaji ala-ala Syeikh Syuraim..

Pesanan kepada diri dan pembaca: Jom lah baca quran ramai-ramai..Peace~

Aku tak sesat tapi kau?


Entry kali ini mungkin akan menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. Maka ambillah sebagai gurauan ringan yang berisi.Hehehe..


"Cikgu, saya nak mintak maaf mintak halal selama saya belajar dengan cikgu ya.."


"Kamu nak pindah pergi mana ni?"


"Saya pindah perlis cikgu."


"Wahhh..senang la kamu lepas ni ye."


"Kenapa cikgu?"


"Lepas ni kamu tak payah doa qunut dah. Tak payah solat sunnat sebelum solat jumaat, tak payah doa lepas solat, tak payah wirid lepas solat dan senang cerita semua tak payah dah la..haha"


"Dengar cerita baca yassin buat tahlil pun tak boleh cikgu. Katanya bidaah. Semua bidaah sesat. Apa yang rasulullah tak buat,tak boleh buat."


"Haha..kalau macam tu lepas ni cikgu nak datang sekolah naik unta lah..Rasulullah tak bawak kereta. Takut pulak ustaz dihukum sesat.hehehe"

"Hai!!nama saya unta."

Aku tak sesat tapi kau?


Entry kali ini mungkin akan menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. Maka ambillah sebagai gurauan ringan yang berisi.Hehehe..


"Cikgu, saya nak mintak maaf mintak halal selama saya belajar dengan cikgu ya.."


"Kamu nak pindah pergi mana ni?"


"Saya pindah perlis cikgu."


"Wahhh..senang la kamu lepas ni ye."


"Kenapa cikgu?"


"Lepas ni kamu tak payah doa qunut dah. Tak payah solat sunnat sebelum solat jumaat, tak payah doa lepas solat, tak payah wirid lepas solat dan senang cerita semua tak payah dah la..haha"


"Dengar cerita baca yassin buat tahlil pun tak boleh cikgu. Katanya bidaah. Semua bidaah sesat. Apa yang rasulullah tak buat,tak boleh buat."


"Haha..kalau macam tu lepas ni cikgu nak datang sekolah naik unta lah..Rasulullah tak bawak kereta. Takut pulak ustaz dihukum sesat.hehehe"

"Hai!!nama saya unta."

Bau Ape ni? Kau punya eh?

Amaran: entry kali ini mungkin agak kasar bahasanya. Boleh menyebabkan trauma kepada pembaca sekalian maka persediaan awal amatlah diharapkan. Jika tidak bersedia, JANGAN BACA!!!

Bila duduk sorang-sorang mesti aku akan berangan atau mengimbas memori lalu(ceh). Tak kesah la berangan nak kahwin ke, nak belajar kat negara orang ke atau pun berangan apa-apa sahaja lah. Jadi tadi aku terkenang satu peristiwa yang pernah aku lalui...

"Bau ape ni oiiiii!!! Orang dalam tengah buat ape lama-lama tu, sikit-sikit sudah la.."

"Aku baru masuk la jebon, kau tak reti nak sabar ke?"

"Asal kau berak busuk sangat ni ha?"

"Aku tak berak pun la...."

Aku pelik. Kalau bukan dia yang meghasilkan bau itu, siapa lagi? Tak kan aku dah bocor sendiri kat dlam seluar ni. Mana la tau tak tahan punya pasal. Huuu...

Aku pun jalan-jalan sekitar tandas sekolah aku tu. Aku buka setiap pintu bilik mandi. Buat spotcheck ala-ala warden sekolah dah. Ini kes berat ni. Bau kuat tapi sumber masih misteri. Dan akhirnya aku tendang pintu bilik mandi yang terakhir maka........



"Hai!! Nama saya Coco."

Maka segala persoalan serta misteri telah terungkai. Mr COCo di atas ni lah yang menghuru-harakan keadaan asrama aku.

Ada ke patut budak junior ni tak tahan nak melepas terus dengan senang hati bukak seluar dan Qada hajat di bilik mandi(shower) tanpa sebarang rasa bersalah. Selesai melabur, hasil keuntungan diagihkan sama rata di setiap pelosok dinding bilik mandi. Indah mata memandang, indah lagi rasa nak pelempang. Aku dapat makhluk ni, siap aku kerjakan. Hishhh..

Nasib baik aku tak jumpa pesalah berkenaan. Kalau tak dah aku jahit-jahit pintu pelaburan itu. Hahaha...

Nak dijadikan cerita, aku ada seorang kawan yang sangat baik hati. Dengan sukarela dia pun membersihkan benda itu tanpa rasa geram pada si pesalah. Tahi junior dibersihkan oleh seorang senior??Hebat!!!!

Maaf, aku bukan jenis baik hati maka aku tak ada nak tolong bersihkan benda tu. Maaf lagi sekali ye..hahaha

Mood: Teringat pengalaman sekolah lama...Senior yang sangat baik kepada Juniornya..huuuuu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...