Orang Cakap Aku Femes??Cisss....


"Kau hensem la.."

"Kau hot la..."

"Kau pandai la..."

"Femes ames ko sekarang..."

Siapa yang pernah dipuji macam kat atas ni angkat tangan!! Korang rasa orang yang puji korang tu betul-betul ikhlas ke? Betul-betul dia bermaksud dengan pujian tu? Ataupun ada udang disembalik batu? Sebab ada sesetengah keadaan ni orang puji sebab nak kita belanja. Nak kipas...Boleh la dapat lunch free bos belanja...Betul ke??

Aku nak cakap aku pernah kena puji macam tu tapi aku segan nak mengaku kat sini sebab nanti orang cakap aku perasan. Haha..Namun aku nak luahkan kat sini yang bila orang puji aku, aku rasa macam dorang tengah kutuk aku.Sedih kan?

Apa motif orang puji kita sebenarnya????

Sebenarnya pujian ni tak berapa bagus untuk beberapa keadaan la. Kalau tak silap aku ada seorang sahabat nabi ni dia tak suka orang puji dia. Sebab apa?

Sebab bila orang puji kadang-kadang kita rasa kita bagus.Kita perasan baik. Contoh bila orang puji kita pandai maka kita pon dok perasan pandai la sampai tak payah nak study hard dah. Kalau yang suka puji kita hensem atau cantik, kita pun rasa diri kita ni hensem atau cantik. Padahal tak hensem pon.Haha..

Pernah tak korang puji kawan korang sampai dia perasan sorang-sorang. Korang cakap dia cantik tapi sebenarnya dia tak ada la cantik sangat. Maka dari saat itu sampailah bila-bila dia perasan cantik? Sebenarnya perbuatan macam ni amatlah kejam!!! Serius kejam..aku pun terasa kekejaman dia bila ada peristiwa gelap yang menimpa kawan aku...Segalanya angkara pujian...

Aku pun pernah puji orang untuk syok-syok je. Jujur ni..tapi bila aku fikir balik, memang kejam sebab apa yang aku puji tu tak betul. Kejam kan? Haha..Kalau nak puji,pastikan puji benda yang betul dan berpada-pada...

Orang yang selalu dipuji ni berada dalam zon bahaya. Ada kemungkinan dia akan lupa diri dan tenggelam dalam pujian itu. Namun sebenarnya pujian itu tidak membawa makna apa-apa..Tapi kalau dia sentiasa berwaspada terhadap pujian yang diterima, maka selamat...

Aku nak bagi satu tips la supaya kita tak lupa diri...Bila orang puji kita, maka kembalikan pujian itu kepada yang selayaknya iaitu yang menciptakan kita.ALLAH... Maka bila kita buat macam ni,kita akan sentiasa bersyukur dan tak lupa diri.. betul tak??

So, kepada blogger-blogger atau pun yang tak blogger pun yang baca benda ni, berpadalah dalam memuji sesuatu ataupun seseorang. Sebaliknya pujilah Allah banyak-banyak sebab ia tak membawa kepada kesan buruk. Kalau puji manusia,banyak kesan buruk. Kalau aku cakap kau, yang tengah baca ni blogger famous, kau perasan famous tak? Hahaha...

Sorry entry tak tersusun. Kepala otak tengah serabut fikir pasal pujian orang..Orang cakap aku hensem tapi aku rasa aku tak hensem..pening2(perasan jap) haahha...

Mood: Rasa nak tikam orang yang puji kawan aku dengan niat nak mempermainkan dia.



Orang Cakap Aku Femes??Cisss....


"Kau hensem la.."

"Kau hot la..."

"Kau pandai la..."

"Femes ames ko sekarang..."

Siapa yang pernah dipuji macam kat atas ni angkat tangan!! Korang rasa orang yang puji korang tu betul-betul ikhlas ke? Betul-betul dia bermaksud dengan pujian tu? Ataupun ada udang disembalik batu? Sebab ada sesetengah keadaan ni orang puji sebab nak kita belanja. Nak kipas...Boleh la dapat lunch free bos belanja...Betul ke??

Aku nak cakap aku pernah kena puji macam tu tapi aku segan nak mengaku kat sini sebab nanti orang cakap aku perasan. Haha..Namun aku nak luahkan kat sini yang bila orang puji aku, aku rasa macam dorang tengah kutuk aku.Sedih kan?

Apa motif orang puji kita sebenarnya????

Sebenarnya pujian ni tak berapa bagus untuk beberapa keadaan la. Kalau tak silap aku ada seorang sahabat nabi ni dia tak suka orang puji dia. Sebab apa?

Sebab bila orang puji kadang-kadang kita rasa kita bagus.Kita perasan baik. Contoh bila orang puji kita pandai maka kita pon dok perasan pandai la sampai tak payah nak study hard dah. Kalau yang suka puji kita hensem atau cantik, kita pun rasa diri kita ni hensem atau cantik. Padahal tak hensem pon.Haha..

Pernah tak korang puji kawan korang sampai dia perasan sorang-sorang. Korang cakap dia cantik tapi sebenarnya dia tak ada la cantik sangat. Maka dari saat itu sampailah bila-bila dia perasan cantik? Sebenarnya perbuatan macam ni amatlah kejam!!! Serius kejam..aku pun terasa kekejaman dia bila ada peristiwa gelap yang menimpa kawan aku...Segalanya angkara pujian...

Aku pun pernah puji orang untuk syok-syok je. Jujur ni..tapi bila aku fikir balik, memang kejam sebab apa yang aku puji tu tak betul. Kejam kan? Haha..Kalau nak puji,pastikan puji benda yang betul dan berpada-pada...

Orang yang selalu dipuji ni berada dalam zon bahaya. Ada kemungkinan dia akan lupa diri dan tenggelam dalam pujian itu. Namun sebenarnya pujian itu tidak membawa makna apa-apa..Tapi kalau dia sentiasa berwaspada terhadap pujian yang diterima, maka selamat...

Aku nak bagi satu tips la supaya kita tak lupa diri...Bila orang puji kita, maka kembalikan pujian itu kepada yang selayaknya iaitu yang menciptakan kita.ALLAH... Maka bila kita buat macam ni,kita akan sentiasa bersyukur dan tak lupa diri.. betul tak??

So, kepada blogger-blogger atau pun yang tak blogger pun yang baca benda ni, berpadalah dalam memuji sesuatu ataupun seseorang. Sebaliknya pujilah Allah banyak-banyak sebab ia tak membawa kepada kesan buruk. Kalau puji manusia,banyak kesan buruk. Kalau aku cakap kau, yang tengah baca ni blogger famous, kau perasan famous tak? Hahaha...

Sorry entry tak tersusun. Kepala otak tengah serabut fikir pasal pujian orang..Orang cakap aku hensem tapi aku rasa aku tak hensem..pening2(perasan jap) haahha...

Mood: Rasa nak tikam orang yang puji kawan aku dengan niat nak mempermainkan dia.



Aku dah tak ada....

Aku nak balik sekolah dah..Ohhh...selamat tinggal blog kesayangan ku..Aku akan update blog seminggu sekali. Iaitu pada hari ahad. Jadi aku harap korang jangan la lari terus dari blog aku ni eh..(ada orang ke kat blog aku ni?)..

Ingat fahmi, ingat ahad. Ingat ahad ingat fahmi..Maka bila dah ingat ahad dan fahmi, datang la blog cerita fahmi ya.Hahaha...

Buatlah apa yang patot kat blog aku ni,buat macam rumah sendiri. Tapi jangan berak merata. Jangan buat perkara tak senonoh kat sini. Walaupun korang rasa ni rumah korang. Haha..aku dah merepek ni. Inilah bahana sindrom akut bloggage..Hehe...

Mood:Bila la nak abes skola???

Salam~

Aku dah tak ada....

Aku nak balik sekolah dah..Ohhh...selamat tinggal blog kesayangan ku..Aku akan update blog seminggu sekali. Iaitu pada hari ahad. Jadi aku harap korang jangan la lari terus dari blog aku ni eh..(ada orang ke kat blog aku ni?)..

Ingat fahmi, ingat ahad. Ingat ahad ingat fahmi..Maka bila dah ingat ahad dan fahmi, datang la blog cerita fahmi ya.Hahaha...

Buatlah apa yang patot kat blog aku ni,buat macam rumah sendiri. Tapi jangan berak merata. Jangan buat perkara tak senonoh kat sini. Walaupun korang rasa ni rumah korang. Haha..aku dah merepek ni. Inilah bahana sindrom akut bloggage..Hehe...

Mood:Bila la nak abes skola???

Salam~

Lagi Tips Dari Fahmi???


Aku terlalu taksub dengan dunia blog ni sebenarnya...Aku terlalu ghairah dalam blogging ni...Aku mengaku dan ramai kawan-kawan aku dah cakap macam tu..Sehingga sampai satu tahap aku berdoa..

"Ya Allah, kau kurniakanlah kepada aku akal yang bijak. Cerdas dan kreatif. Biar aku bisa berfikir laksana seorang cendikiawan yang bisa menggegar dunia dengan pemikirannya. Berilah aku otak yang hebat agar bisa gunakannya untuk menyampaikan mesej dakwah dengan penuh berkesan. Berikanlah aku idea-idea yang aku bisa kongsikan bersama dengan pembaca aku. Biar mereka merasa apa yang aku tuliskan itu. Biar mereka dapat manfaat dari penulisan aku itu. Janganlah dengan penulisan aku itu mereka semakin jauh dengan Engkau. Penuhilah permintaan aku ni ya Allah..."

Pelik kan aku? Sampai tahap macam tu...Sebenarnya aku bukan ghairah dalam dunia blog, tapi dalam dunia penulisan. Aku puas bila mesej yang aku nak sampaikan dibaca oleh orang. Aku puas bila aku boleh menulis sesuatu yang orang boleh mengambil manfaat dari penulisan aku. Tapi adakah tulisan aku selama ni memberi manfaat kat korang??

Aku juga takut dengan aku blogging ni aku semakin jauh dengan Dia..Aku tinggal solat sebab aku tak nak berinjak dari tempat duduk aku. Mengadap laptop 24 jam. Ohhhh...takutnya aku..Namun setakat ini ok lagi sebab banyak penulisan aku sebenarnya teguran buat aku sendiri. Jadi bila aku nak buat benda pelik-pelik maka..

"Ehh..aku dah penah tegur diri aku di khalayak ramai(dalam blog)..tak nak lah aku buat benda ni lagi..."

Semoga kita mendapat redha-Nya~

Mood: pukul 5 pagi ni nak pergi airport. Tapi aku tak tido lagi??Ahhhh..

Lagi Tips Dari Fahmi???


Aku terlalu taksub dengan dunia blog ni sebenarnya...Aku terlalu ghairah dalam blogging ni...Aku mengaku dan ramai kawan-kawan aku dah cakap macam tu..Sehingga sampai satu tahap aku berdoa..

"Ya Allah, kau kurniakanlah kepada aku akal yang bijak. Cerdas dan kreatif. Biar aku bisa berfikir laksana seorang cendikiawan yang bisa menggegar dunia dengan pemikirannya. Berilah aku otak yang hebat agar bisa gunakannya untuk menyampaikan mesej dakwah dengan penuh berkesan. Berikanlah aku idea-idea yang aku bisa kongsikan bersama dengan pembaca aku. Biar mereka merasa apa yang aku tuliskan itu. Biar mereka dapat manfaat dari penulisan aku itu. Janganlah dengan penulisan aku itu mereka semakin jauh dengan Engkau. Penuhilah permintaan aku ni ya Allah..."

Pelik kan aku? Sampai tahap macam tu...Sebenarnya aku bukan ghairah dalam dunia blog, tapi dalam dunia penulisan. Aku puas bila mesej yang aku nak sampaikan dibaca oleh orang. Aku puas bila aku boleh menulis sesuatu yang orang boleh mengambil manfaat dari penulisan aku. Tapi adakah tulisan aku selama ni memberi manfaat kat korang??

Aku juga takut dengan aku blogging ni aku semakin jauh dengan Dia..Aku tinggal solat sebab aku tak nak berinjak dari tempat duduk aku. Mengadap laptop 24 jam. Ohhhh...takutnya aku..Namun setakat ini ok lagi sebab banyak penulisan aku sebenarnya teguran buat aku sendiri. Jadi bila aku nak buat benda pelik-pelik maka..

"Ehh..aku dah penah tegur diri aku di khalayak ramai(dalam blog)..tak nak lah aku buat benda ni lagi..."

Semoga kita mendapat redha-Nya~

Mood: pukul 5 pagi ni nak pergi airport. Tapi aku tak tido lagi??Ahhhh..

Macam mana aku dapat Idea???


"buat segmen lagi erk fahmi. pasal segmen ni xsempat nk join.. busy.. huhu. buat tak. yg hot story pnya erk. heee. :) thanz :)"


Ada orang mintak mintak aku buat segmen lagi? Ohhh..aku terharu..Insyaallah aku akan buat lagi segmen tapi bukan dalam masa terdekat ni la sebab aku nak balik sekolah dah esok. Bila aku balik sekolah, matilah blog aku ni kan? Korang dah tak baca dah. Aku sedih...Aku harap bila aku balik semula untuk aktif dalam blog ni,korang akan kembali baca blog aku. Ok?Hehe..

Ada orang tanya aku, mana aku dapat idea nak buat tajuk segmen. Aku tak tahu nak jawab apa. Sebab aku pun tak tahu mana aku dapat idea tu. Aku rasa dengan aku pandang sekeliling,aku dapat idea la kot. Pandang je apa yang ada kat sekeliling mesti dapat idea punya. Tapi jangan ambil semua la,ambil yang kreatif sahaja!!

Yang segmen pasal kecantikan tu aku rasa aku dapat idea bila aku jumpa seorang blogger ni. Dia tanya aku nak buat segmen apa pulak lepas ni. Aku jawab la tak tahu lagi. Masa tengah sembang-sembang tu tiba-tiba aku dapat idea. "eh, cantik pulak dia ni.." (jangan perasan ye!!). Maka dari perkataan "cantik" tu aku kembangkan sehingga menjadi satu segmen yang hampir 50 orang join. Sebab apa ramai join?(tak ramai pun)..Sebab bagi aku semua orang nak kelihatan cantik so idea tu boleh dipakai untuk segmen aku...

Senang kan nak dapat idea? Aku ada banyak lagi idea untuk nak buat segmen tapi aku terpaksa tangguhkan sebab aku ni budak sekolah lagi. Lepas SPM nanti aku insyaallah nak jadi fulltime blogger jap. Haha..

So,bila aku balik cuti nanti agak-agak apa segmen aku nak buat eh? Sekolah aku kat tengah-tengah ladang getah. Takkan la aku dapat idea pasal getah pulak kan? Macam mana ni?? Ohhh..harap-harap idea yang best datang menerpa minda aku ni...

Mood: Kalau aku nak ambil SPM minggu depan boleh tak? Boleh aku jadi full time blogger cepat sikit.Hehe..

Macam mana aku dapat Idea???


"buat segmen lagi erk fahmi. pasal segmen ni xsempat nk join.. busy.. huhu. buat tak. yg hot story pnya erk. heee. :) thanz :)"


Ada orang mintak mintak aku buat segmen lagi? Ohhh..aku terharu..Insyaallah aku akan buat lagi segmen tapi bukan dalam masa terdekat ni la sebab aku nak balik sekolah dah esok. Bila aku balik sekolah, matilah blog aku ni kan? Korang dah tak baca dah. Aku sedih...Aku harap bila aku balik semula untuk aktif dalam blog ni,korang akan kembali baca blog aku. Ok?Hehe..

Ada orang tanya aku, mana aku dapat idea nak buat tajuk segmen. Aku tak tahu nak jawab apa. Sebab aku pun tak tahu mana aku dapat idea tu. Aku rasa dengan aku pandang sekeliling,aku dapat idea la kot. Pandang je apa yang ada kat sekeliling mesti dapat idea punya. Tapi jangan ambil semua la,ambil yang kreatif sahaja!!

Yang segmen pasal kecantikan tu aku rasa aku dapat idea bila aku jumpa seorang blogger ni. Dia tanya aku nak buat segmen apa pulak lepas ni. Aku jawab la tak tahu lagi. Masa tengah sembang-sembang tu tiba-tiba aku dapat idea. "eh, cantik pulak dia ni.." (jangan perasan ye!!). Maka dari perkataan "cantik" tu aku kembangkan sehingga menjadi satu segmen yang hampir 50 orang join. Sebab apa ramai join?(tak ramai pun)..Sebab bagi aku semua orang nak kelihatan cantik so idea tu boleh dipakai untuk segmen aku...

Senang kan nak dapat idea? Aku ada banyak lagi idea untuk nak buat segmen tapi aku terpaksa tangguhkan sebab aku ni budak sekolah lagi. Lepas SPM nanti aku insyaallah nak jadi fulltime blogger jap. Haha..

So,bila aku balik cuti nanti agak-agak apa segmen aku nak buat eh? Sekolah aku kat tengah-tengah ladang getah. Takkan la aku dapat idea pasal getah pulak kan? Macam mana ni?? Ohhh..harap-harap idea yang best datang menerpa minda aku ni...

Mood: Kalau aku nak ambil SPM minggu depan boleh tak? Boleh aku jadi full time blogger cepat sikit.Hehe..

Tanda-tanda itu semakin jelas...


Tengah hari tadi aku pergi kenduri kahwin. Macam biasa gaya aku. Semestinya kelihatan segak dan bergaya. Tidak kelihatan seperti budak form5. Tapi macam budak besar. Haha...Maka ada satu dilog antara ayah aku dan kawan dia yang membuatkan aku tertanya-tanya...

"Macam mana rate dewan ni sekarang eh? Not bad dewan ni..Kalau nak buat kenduri kat sini ok jugak..."

"Erm...tak mahal pun dewan ni dalam area rm**** je.. Tu lah, aircond dia pon boleh tahan sejuk..Aku nak buat kenduri anak aku minggu depan kat sinilah.."

Aku pun dengar je lah apa yang dorang sembang tu. Tapi aku terfikir kenapa ayah aku tanya macam tu? Sapa yang nak kahwin dalam family aku? Kakak aku? Ohhhh..mereka semua sudah berkahwin. Tinggal aku sorang je yang belum kahwin!!!

Yeahhh..tanda itu buat aku tersenyum sendiri. Adakah detik itu semakin dekat?Dengan siapakah? Ohhh..penat aku berfikir(poyo jap)..hahaha..

Ayuh kita renungi sekeliling kita. Ada tanda-tanda itu. Tanda apa aku tak tahu tapi kalau tanda-tanda untuk aku, aku tahu. Namun yang paling penting ialah kita renungi sekeliling dan hayati ciptaan-Nya. Bukti kekuasaan Dia. Kita tengok cermin pun dah kira kita menghayati ciptaan tuhan dah..

"Ohhh..hensemnya aku..Thanks Allah!! sungguh indah ciptaan kau ni."

Mood:Aku nak balik sekolah dah..berangan nak kahwin dulu supaya semangat nak belajar. Kalau malas, nak bagi bini makan apa nanti?hahaha

Tanda-tanda itu semakin jelas...


Tengah hari tadi aku pergi kenduri kahwin. Macam biasa gaya aku. Semestinya kelihatan segak dan bergaya. Tidak kelihatan seperti budak form5. Tapi macam budak besar. Haha...Maka ada satu dilog antara ayah aku dan kawan dia yang membuatkan aku tertanya-tanya...

"Macam mana rate dewan ni sekarang eh? Not bad dewan ni..Kalau nak buat kenduri kat sini ok jugak..."

"Erm...tak mahal pun dewan ni dalam area rm**** je.. Tu lah, aircond dia pon boleh tahan sejuk..Aku nak buat kenduri anak aku minggu depan kat sinilah.."

Aku pun dengar je lah apa yang dorang sembang tu. Tapi aku terfikir kenapa ayah aku tanya macam tu? Sapa yang nak kahwin dalam family aku? Kakak aku? Ohhhh..mereka semua sudah berkahwin. Tinggal aku sorang je yang belum kahwin!!!

Yeahhh..tanda itu buat aku tersenyum sendiri. Adakah detik itu semakin dekat?Dengan siapakah? Ohhh..penat aku berfikir(poyo jap)..hahaha..

Ayuh kita renungi sekeliling kita. Ada tanda-tanda itu. Tanda apa aku tak tahu tapi kalau tanda-tanda untuk aku, aku tahu. Namun yang paling penting ialah kita renungi sekeliling dan hayati ciptaan-Nya. Bukti kekuasaan Dia. Kita tengok cermin pun dah kira kita menghayati ciptaan tuhan dah..

"Ohhh..hensemnya aku..Thanks Allah!! sungguh indah ciptaan kau ni."

Mood:Aku nak balik sekolah dah..berangan nak kahwin dulu supaya semangat nak belajar. Kalau malas, nak bagi bini makan apa nanti?hahaha

SI manis di petang hari.......

Semua link pesertra segmen aku dah aku habis kongsikan kat sini. Siapa yang tak senarai or aku tertinggal link dia sila laporkan cepat-cepat.Aku tak nak ada kemalangan perasaan dikalangan pembaca aku.Report awal-awal eh..hehe...

So sape yang bakal aku nobatkan sebagai ratu cantik ni....Sabar....Aku pun tak tahu lagi..ramai sangat join segmen ni. Aku ingat sikit je rupa-rupanya dah dekat 50 orang dah yang jaoin.Terkejut aku..Huhu..

Ni senarai terakhir..jom ramai-ramai kita terjah waktu petang-petang macam ni. Mana tau dapat tips kecantikan dan motivasi diri dari entry diorang. Jom!!!

31)http://intan-nurashid.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

32)http://herstoriie.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

33)http://dearmiszlips.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

34)http://nasuha-nordin.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-nie-cantik-ke.html

35)http://coffeeprincess93.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

36)http://pendambarahmat.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

37)http://lilgirlybloggy.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

38)http://surayaartis.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

39)http://fatinlokman.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html


40)http://norathirahismail.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

41)http://fafyz93.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

42)http://letopkeypad.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

43)http://syuesyada.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

44)http://lineputihlinehitam.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantikhensem-ke.html

45)http://www.sembil9n.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

46)http://potrait-mniature.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

47)http://stalknebengz.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

48)http://mynamealia.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-nie-tak-cantik-ke.html

Mood: Ada orang tanya aku, "ni sape?asyraf muslim ke?" Ohhh..adakah aku.......hahaha

SI manis di petang hari.......

Semua link pesertra segmen aku dah aku habis kongsikan kat sini. Siapa yang tak senarai or aku tertinggal link dia sila laporkan cepat-cepat.Aku tak nak ada kemalangan perasaan dikalangan pembaca aku.Report awal-awal eh..hehe...

So sape yang bakal aku nobatkan sebagai ratu cantik ni....Sabar....Aku pun tak tahu lagi..ramai sangat join segmen ni. Aku ingat sikit je rupa-rupanya dah dekat 50 orang dah yang jaoin.Terkejut aku..Huhu..

Ni senarai terakhir..jom ramai-ramai kita terjah waktu petang-petang macam ni. Mana tau dapat tips kecantikan dan motivasi diri dari entry diorang. Jom!!!

31)http://intan-nurashid.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

32)http://herstoriie.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

33)http://dearmiszlips.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

34)http://nasuha-nordin.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-nie-cantik-ke.html

35)http://coffeeprincess93.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

36)http://pendambarahmat.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

37)http://lilgirlybloggy.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

38)http://surayaartis.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

39)http://fatinlokman.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html


40)http://norathirahismail.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

41)http://fafyz93.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

42)http://letopkeypad.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

43)http://syuesyada.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

44)http://lineputihlinehitam.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantikhensem-ke.html

45)http://www.sembil9n.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

46)http://potrait-mniature.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

47)http://stalknebengz.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

48)http://mynamealia.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-nie-tak-cantik-ke.html

Mood: Ada orang tanya aku, "ni sape?asyraf muslim ke?" Ohhh..adakah aku.......hahaha

Tips dari Fahmi di kala tengah hari....

Salam~

aku tengok balik diri aku ni..Wahhh!! aku ni agak energetic. Semangat sentiasa. Orang cakap aku happy-go-lucky. Bab happy tu aku setuju tapi lucky tu aku tak pasti. Haha..Korang punya life macam mana? Happy??

Ada seorang kawan blogger aku ni, nama aku rahsiakan. Dia mengadu kat aku yang dia rasa diri dia membosankan. Kenapa? Dia cakap blog dia membosankan. Orang tak nak baca blog dia ke?Ohhh..tidak sama sekali sebab dia otai. Aku ni newbie yang selalu mintak tips dari dia so aku tak rasa dia membosan kan!!

Aku sebagai seorang blogger yang baru berkecimpung dalam dunia blog ni dengan ini nak kongsi satu tips untuk anda. Aku malu sebenarnya bila nak cakap pasal tips ni sebab aku pun tak hebat mana. Tapi aku tetap rasa tergerak untuk kongsikan. Tips agar anda merasa hebat dan seronok untuk berbloging. tidak merasa bosan untuk blogging..Macam mana ya???

Pertama sekali ayuh kita bersyukur atas nikmat kehidupan ni. Aku tidak percaya ada orang cakap kehidupan dia membosan kan sebab hidup ini sentiasa best jika...Kita menghayatinya. Botol tak? Cuba korang hayati, mesti korang rasa best...best kan?

Bila korang dah merasai keseronokan itu, apa yang nak ditunggu lagi? Curahkan keseronokan itu kedalam blog korang. Biar orang lain dapat merasa kesoronakan itu bersama. Perkongsian yang boleh menggembirakan orang dan sudah tentu diri kita juga pasti gembira bila orang gembira. setuju ke apa aku cakap ni??

Yang menjadi masalah ialah kita rasa hidup kita bosan. Itu bosan. itu salah,ini salah. Ahhhh..frustnya hidup aku. Kenapa aku hidup macam ni? kenapa orang lain best je hidup diorang? Bila korang rasa macam ni, dan menulis dalam blog maka dunia blog akan merasa kebosanan anda. akan merasa ke-frust-an anda. Maka anda akan merasa diri anda bosan kerana memang anda membosankan. Teruss... anda putus semangat untuk berblogging.

Kesimpulannya...Hidup dengan pandangan yang positif. Lalui hidup anda dengan penuh keghairahan. Pasti anda menjumpai keseronokan itu. Luahkan dan kongsikan keseronokan itu dalam blog kita. Biar pembaca dan orang sekeliling kita merasai bersama. Baru kita rasa seronok dan tidak membosankan.Yeahhh...Ayuh bawa semua orang kearah hidup yang lebih bermakna..To a better world.Peace~

Mood:blog aku ni macam bosan je..Eh eh..think positif, aku kena tingkatkan suasana keseronokan blog aku ni. Thinks positive always!!=)

Tips dari Fahmi di kala tengah hari....

Salam~

aku tengok balik diri aku ni..Wahhh!! aku ni agak energetic. Semangat sentiasa. Orang cakap aku happy-go-lucky. Bab happy tu aku setuju tapi lucky tu aku tak pasti. Haha..Korang punya life macam mana? Happy??

Ada seorang kawan blogger aku ni, nama aku rahsiakan. Dia mengadu kat aku yang dia rasa diri dia membosankan. Kenapa? Dia cakap blog dia membosankan. Orang tak nak baca blog dia ke?Ohhh..tidak sama sekali sebab dia otai. Aku ni newbie yang selalu mintak tips dari dia so aku tak rasa dia membosan kan!!

Aku sebagai seorang blogger yang baru berkecimpung dalam dunia blog ni dengan ini nak kongsi satu tips untuk anda. Aku malu sebenarnya bila nak cakap pasal tips ni sebab aku pun tak hebat mana. Tapi aku tetap rasa tergerak untuk kongsikan. Tips agar anda merasa hebat dan seronok untuk berbloging. tidak merasa bosan untuk blogging..Macam mana ya???

Pertama sekali ayuh kita bersyukur atas nikmat kehidupan ni. Aku tidak percaya ada orang cakap kehidupan dia membosan kan sebab hidup ini sentiasa best jika...Kita menghayatinya. Botol tak? Cuba korang hayati, mesti korang rasa best...best kan?

Bila korang dah merasai keseronokan itu, apa yang nak ditunggu lagi? Curahkan keseronokan itu kedalam blog korang. Biar orang lain dapat merasa kesoronakan itu bersama. Perkongsian yang boleh menggembirakan orang dan sudah tentu diri kita juga pasti gembira bila orang gembira. setuju ke apa aku cakap ni??

Yang menjadi masalah ialah kita rasa hidup kita bosan. Itu bosan. itu salah,ini salah. Ahhhh..frustnya hidup aku. Kenapa aku hidup macam ni? kenapa orang lain best je hidup diorang? Bila korang rasa macam ni, dan menulis dalam blog maka dunia blog akan merasa kebosanan anda. akan merasa ke-frust-an anda. Maka anda akan merasa diri anda bosan kerana memang anda membosankan. Teruss... anda putus semangat untuk berblogging.

Kesimpulannya...Hidup dengan pandangan yang positif. Lalui hidup anda dengan penuh keghairahan. Pasti anda menjumpai keseronokan itu. Luahkan dan kongsikan keseronokan itu dalam blog kita. Biar pembaca dan orang sekeliling kita merasai bersama. Baru kita rasa seronok dan tidak membosankan.Yeahhh...Ayuh bawa semua orang kearah hidup yang lebih bermakna..To a better world.Peace~

Mood:blog aku ni macam bosan je..Eh eh..think positif, aku kena tingkatkan suasana keseronokan blog aku ni. Thinks positive always!!=)

Ohhhh...aku masih lagi mencari Si dia....

Namun, kecantikan yang paling penting ialah kecantikan dalaman; kerana inilah yang akan menjamin kebahagiaan rumahtangga. Betul tak? Ramai pasangan di luar sana berkahwin atas dasar berkenan dengan rupa paras pasangan masing-masing, tetapi hati budi tidak tergambar dek wajah dan rupa; akhir sekali, pasangan-pasangan berpisah dan mengambil haluan masing-masing. Dan ingatlah, kecantikan luaran pun tak kekal lama. Wajah yang tegang akhirnya berkedut, muka yang tembam akan hanya tinggal tulang. Wallahu a'lam.

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya."
( surah al-Tin 95 : 4 )

Dipetik dari sahabat kita INI


16)http://el-ghaith.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html


17)http://talkithulky.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

18)http://hatisamronkin.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke/

19)http://nurheartz.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

20)http://wwwbucklemyshoes.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

21)http://rogyhsuparman.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

22)http://lynnd88.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

23)http://aida-mawi.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

24)http://invincibleyouth93.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

25)http://sichumelpinky.blogspot.com/2011/03/segmen-tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

26)http://erleena268.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

27)http://wafa-alwayshappy.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

28)http://snasatieka.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

29)http://mystory-fikriyyah.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

30)http://gadishlollipopinwonderland.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

Aku masih mencari siapakah ratu cantik kita??? agak-agak sapa yang terpilih. Aku nak tengok dari semua aspek. Cara penulisan kita juga menggambarkan kita ni orang yang jenis macam mana kan? Baik atau buruk si dia. Cantik atau samapah hati dia..Betul tak??

Masih mencari~

Ohhhh...aku masih lagi mencari Si dia....

Namun, kecantikan yang paling penting ialah kecantikan dalaman; kerana inilah yang akan menjamin kebahagiaan rumahtangga. Betul tak? Ramai pasangan di luar sana berkahwin atas dasar berkenan dengan rupa paras pasangan masing-masing, tetapi hati budi tidak tergambar dek wajah dan rupa; akhir sekali, pasangan-pasangan berpisah dan mengambil haluan masing-masing. Dan ingatlah, kecantikan luaran pun tak kekal lama. Wajah yang tegang akhirnya berkedut, muka yang tembam akan hanya tinggal tulang. Wallahu a'lam.

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya."
( surah al-Tin 95 : 4 )

Dipetik dari sahabat kita INI


16)http://el-ghaith.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html


17)http://talkithulky.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

18)http://hatisamronkin.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke/

19)http://nurheartz.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

20)http://wwwbucklemyshoes.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

21)http://rogyhsuparman.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

22)http://lynnd88.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

23)http://aida-mawi.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

24)http://invincibleyouth93.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

25)http://sichumelpinky.blogspot.com/2011/03/segmen-tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

26)http://erleena268.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

27)http://wafa-alwayshappy.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

28)http://snasatieka.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

29)http://mystory-fikriyyah.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

30)http://gadishlollipopinwonderland.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

Aku masih mencari siapakah ratu cantik kita??? agak-agak sapa yang terpilih. Aku nak tengok dari semua aspek. Cara penulisan kita juga menggambarkan kita ni orang yang jenis macam mana kan? Baik atau buruk si dia. Cantik atau samapah hati dia..Betul tak??

Masih mencari~

Mereka ini sebenarnya bakal ratu Cantik.....

Ohhhh....Selamat pagi semua...Yang muka tengah baru bangun tido. Ada tahi mata lagi, tak gosok gigi lagi meh baca ni. Mereka yang kat bawah ni aku jamin bakal ratu-cantik dunia. Kalau yang laki tu ratu hensem la kot. Tapi mereka tak terpilih la.Kenapa? Sebab diorang tak masuk pemilihan oleh sebab-sebab tertentu. Kalau masuk dah menang dah..Haha..

Jom kita terjah satu-satu blog kat bawah ni. Banyak tips kecantikan yang boleh kita dapat. Mulakan hidup anda dengan sihat. Pastikan diri anda sentiasa hebat!Yeahhh...


1)http://ikutsukeakue.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

2)http://shinagee.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

3)http://chuckhanafibass.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

4)http://akuzealous.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

5)http://sayasukanyanyi.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

6)http://cintanabella.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

7)http://amyazuha.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

8)http://mayangdany.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

9)http://colourdeheart.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

10)http://beautifulmonstaa.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

11)http://piahbecok.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

12)http://nizatullianastory.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

13)http://hanya-yang-cool-belaka.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

14)http://adan-akudandiriku.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

15)http://magentalabel.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

Banyak lagi yang tunggu nak masuk list ni,ada lagi yang nak join ke? Kalau yang tengah menulis pasal segmen ni, aku terima lagi. Tapi kalau baru nak mula menulis, kita tunggu next segmen fahmi la ye..=)

Mereka ini sebenarnya bakal ratu Cantik.....

Ohhhh....Selamat pagi semua...Yang muka tengah baru bangun tido. Ada tahi mata lagi, tak gosok gigi lagi meh baca ni. Mereka yang kat bawah ni aku jamin bakal ratu-cantik dunia. Kalau yang laki tu ratu hensem la kot. Tapi mereka tak terpilih la.Kenapa? Sebab diorang tak masuk pemilihan oleh sebab-sebab tertentu. Kalau masuk dah menang dah..Haha..

Jom kita terjah satu-satu blog kat bawah ni. Banyak tips kecantikan yang boleh kita dapat. Mulakan hidup anda dengan sihat. Pastikan diri anda sentiasa hebat!Yeahhh...


1)http://ikutsukeakue.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

2)http://shinagee.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

3)http://chuckhanafibass.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

4)http://akuzealous.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

5)http://sayasukanyanyi.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

6)http://cintanabella.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

7)http://amyazuha.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

8)http://mayangdany.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

9)http://colourdeheart.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

10)http://beautifulmonstaa.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

11)http://piahbecok.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

12)http://nizatullianastory.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

13)http://hanya-yang-cool-belaka.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

14)http://adan-akudandiriku.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

15)http://magentalabel.blogspot.com/2011/03/tanya-fahmi-aku-ni-tak-cantik-ke.html

Banyak lagi yang tunggu nak masuk list ni,ada lagi yang nak join ke? Kalau yang tengah menulis pasal segmen ni, aku terima lagi. Tapi kalau baru nak mula menulis, kita tunggu next segmen fahmi la ye..=)

Blog Kesayangan Fahmi!!!


Maka dengan ini aku dengan penuh rasa rendah diri dan bersyukur mengumumkan blog aku telah mempunyai lebih dari 800 follower..Dan aku buat entry ini untuk menghargai follower aku yang ke 800..Aku kenal dia ni...Kat SB je la..hehe...

So aku harap sapa yang baca entry ini pergi serbu blog dia ramai-ramai. Ini je hadiah aku mampu bagi. Tapi kalau nak lebih, jom lepak dengan aku kat bangi.Ada berannn?Hehehe..

Zikery Hassan Dan Munira Comel

Kenapa ada dua? Sebab dua itu unik...Aku tak nak letak satu. Biarlah mereka berdua.Cehh..tak ada pape gossip panas antara mereka berdua ya..Hehe..

JOM TERJAH BLOG MEREKA!!

Mood:Aku budak sekolah lagi ke rupanya..tak sedar diri..haha


Blog Kesayangan Fahmi!!!


Maka dengan ini aku dengan penuh rasa rendah diri dan bersyukur mengumumkan blog aku telah mempunyai lebih dari 800 follower..Dan aku buat entry ini untuk menghargai follower aku yang ke 800..Aku kenal dia ni...Kat SB je la..hehe...

So aku harap sapa yang baca entry ini pergi serbu blog dia ramai-ramai. Ini je hadiah aku mampu bagi. Tapi kalau nak lebih, jom lepak dengan aku kat bangi.Ada berannn?Hehehe..

Zikery Hassan Dan Munira Comel

Kenapa ada dua? Sebab dua itu unik...Aku tak nak letak satu. Biarlah mereka berdua.Cehh..tak ada pape gossip panas antara mereka berdua ya..Hehe..

JOM TERJAH BLOG MEREKA!!

Mood:Aku budak sekolah lagi ke rupanya..tak sedar diri..haha


Aku Tak Nak masuk Neraka Kerana Itu....


"Pakcik ni belajar dah sampai ke seluruh ceruk dunia. Cakap je negara apa, semua pakcik pernah pergi. Macam-macam buku dah pakcik baca. Bahasa inggeris yang tebal beribu-ribu muka surat pakcik dah khatam. Pakcik boleh tulis buku beribu-ribu muka surat jugak. Semua la senang cite. Pakcik berjaya dalam hidup pakcik. Tapi satu benda....."

"Apa dia pakcik? Kenapa muka pakcik sedih je? Tak kan dah berjaya macam ni pun nak sedih-sedih?"


"Pakcik tak reti baca Al-Quran. Semua kejayaan ni dah tak bermakna bagi pakcik. Benda paling basic dalam hidup sebagai seorang muslim pakcik tak lepas. Kalau dah baca pun tak reti macam mana pakcik nak amal kan??"


Ohhhhh!!! Aku sedih. Aku kesian tengok pakcik tu. Pangkat tinggi, duit banyak tapi tak reti baca Al-Quran. Macam mana ni?? Aku tak mampu nak buat apa-apa.Kalau dia kanak-kanak dah lama aku ajar dia mengaji Quran. Tapi dia sudah boleh digelar datuk....

Wahai blogger-blogger sekalian, ayuh kita muhasabah kembali tahap kemampuan kita baca Quran.. Kalau tak reti baca baik kita belajar cepat-cepat supaya tak menyesal di hari kemudian. Kalau dah boleh baca biar kita mantapkan lagi pembacaan kita sambil kita ajar orang lain.

Sebagai bakal ibu ataupun ayah mahupun mereka yang sudah pun bergelar ayah ataupun ibu, WAJIB kita beri pendidikan Quran kepada anak-anak kita. Kalau mereka tidak mendapat hak itu, PASTI mereka akan tuntut di akhirat.."KENAPA MAK AYAH AKU TIDAK AJAR AKU MENGAJI DI DUNIA DULU??"

Sambil-sambil berblogging ni eloklah kita muhasabah diri.....

P/s: Segmen aku masih lagi berjalan....Klik sini

Mood:Takut. Anak aku nanti boleh baca Quran tak? Cucu aku? Cicit aku??

Aku Tak Nak masuk Neraka Kerana Itu....


"Pakcik ni belajar dah sampai ke seluruh ceruk dunia. Cakap je negara apa, semua pakcik pernah pergi. Macam-macam buku dah pakcik baca. Bahasa inggeris yang tebal beribu-ribu muka surat pakcik dah khatam. Pakcik boleh tulis buku beribu-ribu muka surat jugak. Semua la senang cite. Pakcik berjaya dalam hidup pakcik. Tapi satu benda....."

"Apa dia pakcik? Kenapa muka pakcik sedih je? Tak kan dah berjaya macam ni pun nak sedih-sedih?"


"Pakcik tak reti baca Al-Quran. Semua kejayaan ni dah tak bermakna bagi pakcik. Benda paling basic dalam hidup sebagai seorang muslim pakcik tak lepas. Kalau dah baca pun tak reti macam mana pakcik nak amal kan??"


Ohhhhh!!! Aku sedih. Aku kesian tengok pakcik tu. Pangkat tinggi, duit banyak tapi tak reti baca Al-Quran. Macam mana ni?? Aku tak mampu nak buat apa-apa.Kalau dia kanak-kanak dah lama aku ajar dia mengaji Quran. Tapi dia sudah boleh digelar datuk....

Wahai blogger-blogger sekalian, ayuh kita muhasabah kembali tahap kemampuan kita baca Quran.. Kalau tak reti baca baik kita belajar cepat-cepat supaya tak menyesal di hari kemudian. Kalau dah boleh baca biar kita mantapkan lagi pembacaan kita sambil kita ajar orang lain.

Sebagai bakal ibu ataupun ayah mahupun mereka yang sudah pun bergelar ayah ataupun ibu, WAJIB kita beri pendidikan Quran kepada anak-anak kita. Kalau mereka tidak mendapat hak itu, PASTI mereka akan tuntut di akhirat.."KENAPA MAK AYAH AKU TIDAK AJAR AKU MENGAJI DI DUNIA DULU??"

Sambil-sambil berblogging ni eloklah kita muhasabah diri.....

P/s: Segmen aku masih lagi berjalan....Klik sini

Mood:Takut. Anak aku nanti boleh baca Quran tak? Cucu aku? Cicit aku??

Ada Apa Dengan Segmen Aku??

Aku ada dapat berita yang ada orang mengata aku belakang. Aku tak nak bagitau la sapa si dia kat sini sebab aku tak nak timbulkan kekecohan ataupun pergaduhan..Aku inginkan sebuah dunia blog yang aman damai. Korang pun sama kan??

Si dia cakap, buat apa nak join SEGMEN FAHMI?? Apa aku dapat? Sapa dia tu? Tak pernah dengar nama pun. Buang masa aku je nak join segmen dia. Kalau dia femes dan traffik tinggi tahap dewa tak apa la aku nak join. Ada la jugak benefit aku dapat. Ni baru setahun jagung je kat dalam dunia blog dah poyo nak buat segmen bajet femes....Fuhhhh..Aku tenang setenang kolam di belakang rumah aku...

Maka hari aku pun nak jawablah apa yang korang dapat bila join segmen aku. Walau tak hebat mana pun segmen aku tapi aku rasa masih ada manfaat yang kita boleh dapat dari segmen ni. Betul tak? Hehe..

Apa korang dapat atau pun kita dapat??

1) Kita dapat berkongsi pendapat. Kau cakap macam tu, aku cakap macam ni, dia cakap macam tu. Sama-sama bertukar pendapat dan mungkin selama ini pandangan kita terhadap sesuatu perkara tu salah tapi bila kita buat segmen macam ni baru kita sedar selama ini apa yang kita fikir tu salah. Betul tak?Hehe..

2) Boleh memupuk keyakinan diri. Bila kita sedar yang diri kita ini ada kecantikan. Lagi-lagi bila kita baca entry orang lain yang cakap kecantikan itu milik semua orang maka kita pon termotivasi la. Tak ada la lepas ni nak buat pembedahan plastik. Kita belajar untuk menerima dan bersyukur apa yang kita ada.

3) Bila aku suruh tag kawan lain, maka bila korang buat itu menunjukkan korang tidak ego. Korang berani untuk mengatakan orang lain cantik. Tak merasa jeles kat orang tu. Tak merasa diri kita sahaja yang cantik. So, korang sudah berjaya menolak tepi perasaan takut untuk mengatakan orang lain lebih baik dari anda. Bukan untuk melemahkan semangat diri tapi untuk kita tidak lupa diri.

4) Bila korang tag kawan, maka secara tidak langsung hubungan antara korang semakin rapat. Takkan bila ada kawan kita cakap kita cantik, kita marah. Kita tak suka dengan kenyataan dia tu. Mesti kita cakap "terima kasih,awak pun cantik la..". So hubungan antara blogger makin intim,.Intim?haha..

5) yang terakhir ialah kita boleh bertukar-tukar tips kecantikan,.setakat ni dah macam-macam tips dah yang aku baca dari korang. Nanti aku buat koleksi ok. So bila kita ada tips dan kita amalkan maka itu menunjukkan kita menyayangi diri kita.Kita jaga penampilan kita.Kita jaga muka kita. Sebab apa nak kena jaga? Sebab itu semua milik Allah yang kita pinjam maka perlulah kita pulangkan dalam keadaan yang baik.

Inilah antara manfaat yang kita boleh dapat dari segmen aku. Lepas ni sapa nak cakap belakang lagi aku malas nak layan dah. Sebab bagi aku segmen ni membawa kepada kebaikan dan bukan keburukan. Dunia dan akhirat. Bab benefit untuk dunia blogging, aku akan cuba untuk mempromosikan entry korang yang kreatif belaka tentang segmen ini. Ok la kan? Walaupun traffik aku biasa-biasa je.hehe..

Ada permintaan untuk panjangkan lagi tempoh segmen ni. Jadi demi memenuhi dan menghormati sesetengah pihak,aku mengumumkan tempoh segmen ini akan dilanjutkan sehingga esok pagi.Esok pagi aku tutup sebab aku dah nak buat penilaian. Jadi aku harap lebih ramai yang akan join malam ni. Ajak ramai-ramai join. Baru la meriah. Nanti siap boleh buat buku tips kecantikan.haha...

Mood:Nak kumpul tips-tips kecantikan..Buat buku "Rahsia kenapa Blogger-blogger Malaysia cantik dan hensem-hensem belaka".Macam best!!haha..

Ada Apa Dengan Segmen Aku??

Aku ada dapat berita yang ada orang mengata aku belakang. Aku tak nak bagitau la sapa si dia kat sini sebab aku tak nak timbulkan kekecohan ataupun pergaduhan..Aku inginkan sebuah dunia blog yang aman damai. Korang pun sama kan??

Si dia cakap, buat apa nak join SEGMEN FAHMI?? Apa aku dapat? Sapa dia tu? Tak pernah dengar nama pun. Buang masa aku je nak join segmen dia. Kalau dia femes dan traffik tinggi tahap dewa tak apa la aku nak join. Ada la jugak benefit aku dapat. Ni baru setahun jagung je kat dalam dunia blog dah poyo nak buat segmen bajet femes....Fuhhhh..Aku tenang setenang kolam di belakang rumah aku...

Maka hari aku pun nak jawablah apa yang korang dapat bila join segmen aku. Walau tak hebat mana pun segmen aku tapi aku rasa masih ada manfaat yang kita boleh dapat dari segmen ni. Betul tak? Hehe..

Apa korang dapat atau pun kita dapat??

1) Kita dapat berkongsi pendapat. Kau cakap macam tu, aku cakap macam ni, dia cakap macam tu. Sama-sama bertukar pendapat dan mungkin selama ini pandangan kita terhadap sesuatu perkara tu salah tapi bila kita buat segmen macam ni baru kita sedar selama ini apa yang kita fikir tu salah. Betul tak?Hehe..

2) Boleh memupuk keyakinan diri. Bila kita sedar yang diri kita ini ada kecantikan. Lagi-lagi bila kita baca entry orang lain yang cakap kecantikan itu milik semua orang maka kita pon termotivasi la. Tak ada la lepas ni nak buat pembedahan plastik. Kita belajar untuk menerima dan bersyukur apa yang kita ada.

3) Bila aku suruh tag kawan lain, maka bila korang buat itu menunjukkan korang tidak ego. Korang berani untuk mengatakan orang lain cantik. Tak merasa jeles kat orang tu. Tak merasa diri kita sahaja yang cantik. So, korang sudah berjaya menolak tepi perasaan takut untuk mengatakan orang lain lebih baik dari anda. Bukan untuk melemahkan semangat diri tapi untuk kita tidak lupa diri.

4) Bila korang tag kawan, maka secara tidak langsung hubungan antara korang semakin rapat. Takkan bila ada kawan kita cakap kita cantik, kita marah. Kita tak suka dengan kenyataan dia tu. Mesti kita cakap "terima kasih,awak pun cantik la..". So hubungan antara blogger makin intim,.Intim?haha..

5) yang terakhir ialah kita boleh bertukar-tukar tips kecantikan,.setakat ni dah macam-macam tips dah yang aku baca dari korang. Nanti aku buat koleksi ok. So bila kita ada tips dan kita amalkan maka itu menunjukkan kita menyayangi diri kita.Kita jaga penampilan kita.Kita jaga muka kita. Sebab apa nak kena jaga? Sebab itu semua milik Allah yang kita pinjam maka perlulah kita pulangkan dalam keadaan yang baik.

Inilah antara manfaat yang kita boleh dapat dari segmen aku. Lepas ni sapa nak cakap belakang lagi aku malas nak layan dah. Sebab bagi aku segmen ni membawa kepada kebaikan dan bukan keburukan. Dunia dan akhirat. Bab benefit untuk dunia blogging, aku akan cuba untuk mempromosikan entry korang yang kreatif belaka tentang segmen ini. Ok la kan? Walaupun traffik aku biasa-biasa je.hehe..

Ada permintaan untuk panjangkan lagi tempoh segmen ni. Jadi demi memenuhi dan menghormati sesetengah pihak,aku mengumumkan tempoh segmen ini akan dilanjutkan sehingga esok pagi.Esok pagi aku tutup sebab aku dah nak buat penilaian. Jadi aku harap lebih ramai yang akan join malam ni. Ajak ramai-ramai join. Baru la meriah. Nanti siap boleh buat buku tips kecantikan.haha...

Mood:Nak kumpul tips-tips kecantikan..Buat buku "Rahsia kenapa Blogger-blogger Malaysia cantik dan hensem-hensem belaka".Macam best!!haha..

Ahmad, Kau Bukan Tuhan!!


"Drive elok-elok, jangan sesat jalan pulak.." Muhammad pesan kepada aku.

"Alahh..Jangan risau, aku kan ada.." Ahmad menyampuk dari seat tempat duduk belakang.

Maka bila si Ahmad sudah cakap macam tu, aku pun hilang kerisauan. Harap-harap perjalanan aku selamat. Tak sesat kesana sini. Maka aku pun tekan pedal minyak..Meter menunjukkan 160 km/h..Cewahhh..Aku bawak kete slow je ok.Haha

15 minit kemudian...."Hahahaha" aku gelak sendiri. Amek kau!! Aku dah sesat..tah jalan mana aku dah redah. Kawan aku yang kononnya tahu jalan senyap. eh, tadi cakap dia ada. Ni masa dah sesat diam pulak??

Maka dari kesesatan aku tu aku sedar satu perkara..Ahmad bukan lah tuhan. Ahmad bukanlah tuhan highway. Dia bukan tuhan yang boleh menentukan sesat atau tidak. Kalau Allah cakap sesat maka sesatlah kau. Kau ada ke atau tidak, kau bukanlah tuhan yang boleh menentukan. Betul tak??

Sebab tu Allah pernah tegur Rasulullah bila nak buat apa-apa urusan atau nak bercakap tentang masa hadapan maka ucaplah INSYAALLAH..Sebab kita tak tahu masa hadapan. Jika kita nak berjanji ucaplah insyaallah. Sebab tidak pasti kita boleh penuhi kerana kita bukan tuhan nak tentukan sesuatu perkara tu nak berlaku atau tidak. Hanya Allah yang boleh menentukannya..sekali lagi aku tanya, Betul kan apa aku cakap ni??Hehe

Kadang-kadang dalam kehidupan seharian kita ni, kita meletakkan sesuatu ketentuan di tangan manusia. Tak boleh kan buat macam tu sebab manusia tu tak ada kuasa. Kita sudah syirik kecil bila mana meletakkan kepercayaan itu kepada manusia. Menduakan Allah. Hanya Allah yang berkuasa. Manusia tidak berkuasa!!

Maaf kalau aku tersalah tulis. Kalau salah sila betul kan ya. Aku ni jahil, tak ada ilmu agama yang banyak. Sama-sama kita betulkan..

Mood: Tak best bawak kereta nak jalan-jalan tapi tak tahu jalan..huhu.




Ahmad, Kau Bukan Tuhan!!


"Drive elok-elok, jangan sesat jalan pulak.." Muhammad pesan kepada aku.

"Alahh..Jangan risau, aku kan ada.." Ahmad menyampuk dari seat tempat duduk belakang.

Maka bila si Ahmad sudah cakap macam tu, aku pun hilang kerisauan. Harap-harap perjalanan aku selamat. Tak sesat kesana sini. Maka aku pun tekan pedal minyak..Meter menunjukkan 160 km/h..Cewahhh..Aku bawak kete slow je ok.Haha

15 minit kemudian...."Hahahaha" aku gelak sendiri. Amek kau!! Aku dah sesat..tah jalan mana aku dah redah. Kawan aku yang kononnya tahu jalan senyap. eh, tadi cakap dia ada. Ni masa dah sesat diam pulak??

Maka dari kesesatan aku tu aku sedar satu perkara..Ahmad bukan lah tuhan. Ahmad bukanlah tuhan highway. Dia bukan tuhan yang boleh menentukan sesat atau tidak. Kalau Allah cakap sesat maka sesatlah kau. Kau ada ke atau tidak, kau bukanlah tuhan yang boleh menentukan. Betul tak??

Sebab tu Allah pernah tegur Rasulullah bila nak buat apa-apa urusan atau nak bercakap tentang masa hadapan maka ucaplah INSYAALLAH..Sebab kita tak tahu masa hadapan. Jika kita nak berjanji ucaplah insyaallah. Sebab tidak pasti kita boleh penuhi kerana kita bukan tuhan nak tentukan sesuatu perkara tu nak berlaku atau tidak. Hanya Allah yang boleh menentukannya..sekali lagi aku tanya, Betul kan apa aku cakap ni??Hehe

Kadang-kadang dalam kehidupan seharian kita ni, kita meletakkan sesuatu ketentuan di tangan manusia. Tak boleh kan buat macam tu sebab manusia tu tak ada kuasa. Kita sudah syirik kecil bila mana meletakkan kepercayaan itu kepada manusia. Menduakan Allah. Hanya Allah yang berkuasa. Manusia tidak berkuasa!!

Maaf kalau aku tersalah tulis. Kalau salah sila betul kan ya. Aku ni jahil, tak ada ilmu agama yang banyak. Sama-sama kita betulkan..

Mood: Tak best bawak kereta nak jalan-jalan tapi tak tahu jalan..huhu.




Bila Ajal Sudah Tiba....

Semuanya dalam tangan Dia...

Seorang kawan aku masa sekolah rendah baru meninggal dunia tengah hari tadi. Aku dimaklumkan dia terjatuh semasa dia tengah mandi di Sungai Gabai. Memang dah sampai ajal dia so pergilah dia...

Aku ingat lagi masa sekolah rendah,antara pergaduhan yang paling best dalam hidup aku adalah antara aku dengan arwah ni. Aku ingat lagi aku tumbuk dia sampai pecah bibir dan pipi kiri dan kanan lebam. Aku ingat lagi aku pergi kem cuti sekolah dengan dia.

Walaupun aku tak berapa rapat dengan dia dan lepas sekolah menengah terus tak berhubung lagi tapi dia tetap kawan aku. Seorang yang ada pengalaman dan memori bersama. Walaupun sedikit pasti ada kesan kan? Sedih ooo...

Hari ni aku fikir pasal satu benda je..Bila pulak giliran aku pulak nak mati. Bila masa Allah nak tarik nyawa aku. Janganlah masa aku tengah buat maksiat. Janganlah ketika aku sedang lalai mengingati Dia. Peristiwa tayar aku pecah semalam sudah cukup memberi peringatan kepada aku....

Mood:Bila ajal aku? Dimana aku akan mati? Dan bagaimana keadaan aku menemui Dia??

Bila Ajal Sudah Tiba....

Semuanya dalam tangan Dia...

Seorang kawan aku masa sekolah rendah baru meninggal dunia tengah hari tadi. Aku dimaklumkan dia terjatuh semasa dia tengah mandi di Sungai Gabai. Memang dah sampai ajal dia so pergilah dia...

Aku ingat lagi masa sekolah rendah,antara pergaduhan yang paling best dalam hidup aku adalah antara aku dengan arwah ni. Aku ingat lagi aku tumbuk dia sampai pecah bibir dan pipi kiri dan kanan lebam. Aku ingat lagi aku pergi kem cuti sekolah dengan dia.

Walaupun aku tak berapa rapat dengan dia dan lepas sekolah menengah terus tak berhubung lagi tapi dia tetap kawan aku. Seorang yang ada pengalaman dan memori bersama. Walaupun sedikit pasti ada kesan kan? Sedih ooo...

Hari ni aku fikir pasal satu benda je..Bila pulak giliran aku pulak nak mati. Bila masa Allah nak tarik nyawa aku. Janganlah masa aku tengah buat maksiat. Janganlah ketika aku sedang lalai mengingati Dia. Peristiwa tayar aku pecah semalam sudah cukup memberi peringatan kepada aku....

Mood:Bila ajal aku? Dimana aku akan mati? Dan bagaimana keadaan aku menemui Dia??

Kilang Tayar Bukanlah Tuhan...


Hari ni tak ada entry langsung. Sebab hari ni aku tak ada kat rumah. Pagi keluar pergi tusyen, tengah hari terus pergi shah alam. entry kali ni aku nak bercerita pasal diri aku je. Korang tak nak dengar tak apa. Aku tak kesah. Haha..

Pertama sekali aku nak promote satu movie ni. Aku baru tengok tadi. Serius best. Tak tipu weyh.Haha! Semangat gila..Kalau korang dalam dilemma nak tengok cerita apa masa tengah beratur nak beli tiket wayang, haaa..boleh la tengok cerita ni. UNKNOWN..

Aku suka tengok cerita yang buat kita fikir sepanjang cerita tu. Dan pada akhir cerita baru kita faham. Memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Haha..Nak tau cerita ni pasal apa? Hahaha..Maaf,aku ni seorang yang sangat malas. Korang pergi google, search sendiri.Haha..

Aku keluar tengok dengan kawan-kawan aku yang tak sama sekolah dengan aku. Kira ni sesi melepas rindulah. Kitaorang berpisah lepas PMR bawak haluan masing-masing. Maka tadi aku hilang akal sebentar. Mereka ialah sahabat yang gila lagi menggilakan. Lebih kurang macam takrif air mutlak, suci lagi menyucikan. Haha..

Ni kenangan manis aku hari ni. Namun aku ada lagi satu pengalaman yang bagi aku bestlah yang mengajar aku susah senang kehidupan. Nak kata kenangan pahit, aku rasa tak sebab aku happy je laluinya..Nak tau apa? Haha..Tadi tayar kereta wira aku PECAH. Tengah highway tapi nasib baik dah dekat exit...

Aku dah rasa lain macam je kereta tu. So aku ambil keputusan untuk berhenti kat petronas. Turun je, Haaa!! Tayar dah jadi macam ape tah. Penyek, leper dan memang seram aku tengok. Benda nak jadi,Hebat mana rekabentuk dan kualiti tayar tu, tayar itu bukan tuhan untuk nak tentukan apa-apa.. maka aku terima dengan rileks..Yeahh..aku nak tukar sendiri tapi aku masih lagi dalam lingkungan percaturan tuhan...

Semalam tayar kereta kakak aku pun pecah jugak. So, suami dia ambil semua peralatan kat bonet kereta aku untuk nak pergi tolong kakak aku. Sudah menjadi suratan, aku tak boleh nak tukar tayar tu sebab tak ada alat. Terpaksa la aku jalan kaki cari kedai tayar...Best kan??Hahaha..

Itu je la kot untuk malam ni...Aku ingat nak buat segmen malam ni tapi tak sempat. Tak ada masa la pulak..So aku akan buat esok,insyaallah..Doakan semuanya berjalan lancar. .Segmen yang aku buat ni ialah macam aku syok sendiri. Buat segmen tapi tak ada orang nak masuk. kesian Haha..

Mood: Andai kat tayar meletup masa aku tengah bawak laju macam mana? Terkuburlah blog ni..sebab apa? Mungkin sebab aku pun terkbur sekali..Ya Allah. matikanlah aku dalam keadaan yang baik..=)

Kilang Tayar Bukanlah Tuhan...


Hari ni tak ada entry langsung. Sebab hari ni aku tak ada kat rumah. Pagi keluar pergi tusyen, tengah hari terus pergi shah alam. entry kali ni aku nak bercerita pasal diri aku je. Korang tak nak dengar tak apa. Aku tak kesah. Haha..

Pertama sekali aku nak promote satu movie ni. Aku baru tengok tadi. Serius best. Tak tipu weyh.Haha! Semangat gila..Kalau korang dalam dilemma nak tengok cerita apa masa tengah beratur nak beli tiket wayang, haaa..boleh la tengok cerita ni. UNKNOWN..

Aku suka tengok cerita yang buat kita fikir sepanjang cerita tu. Dan pada akhir cerita baru kita faham. Memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Haha..Nak tau cerita ni pasal apa? Hahaha..Maaf,aku ni seorang yang sangat malas. Korang pergi google, search sendiri.Haha..

Aku keluar tengok dengan kawan-kawan aku yang tak sama sekolah dengan aku. Kira ni sesi melepas rindulah. Kitaorang berpisah lepas PMR bawak haluan masing-masing. Maka tadi aku hilang akal sebentar. Mereka ialah sahabat yang gila lagi menggilakan. Lebih kurang macam takrif air mutlak, suci lagi menyucikan. Haha..

Ni kenangan manis aku hari ni. Namun aku ada lagi satu pengalaman yang bagi aku bestlah yang mengajar aku susah senang kehidupan. Nak kata kenangan pahit, aku rasa tak sebab aku happy je laluinya..Nak tau apa? Haha..Tadi tayar kereta wira aku PECAH. Tengah highway tapi nasib baik dah dekat exit...

Aku dah rasa lain macam je kereta tu. So aku ambil keputusan untuk berhenti kat petronas. Turun je, Haaa!! Tayar dah jadi macam ape tah. Penyek, leper dan memang seram aku tengok. Benda nak jadi,Hebat mana rekabentuk dan kualiti tayar tu, tayar itu bukan tuhan untuk nak tentukan apa-apa.. maka aku terima dengan rileks..Yeahh..aku nak tukar sendiri tapi aku masih lagi dalam lingkungan percaturan tuhan...

Semalam tayar kereta kakak aku pun pecah jugak. So, suami dia ambil semua peralatan kat bonet kereta aku untuk nak pergi tolong kakak aku. Sudah menjadi suratan, aku tak boleh nak tukar tayar tu sebab tak ada alat. Terpaksa la aku jalan kaki cari kedai tayar...Best kan??Hahaha..

Itu je la kot untuk malam ni...Aku ingat nak buat segmen malam ni tapi tak sempat. Tak ada masa la pulak..So aku akan buat esok,insyaallah..Doakan semuanya berjalan lancar. .Segmen yang aku buat ni ialah macam aku syok sendiri. Buat segmen tapi tak ada orang nak masuk. kesian Haha..

Mood: Andai kat tayar meletup masa aku tengah bawak laju macam mana? Terkuburlah blog ni..sebab apa? Mungkin sebab aku pun terkbur sekali..Ya Allah. matikanlah aku dalam keadaan yang baik..=)

Aku sudah berkedutt........

Untuk pengetahuan semua, aku ni baru form 5. Aku bukanlah seorang yang sudah bekerja mahupun seorang pelajar universiti. Ingat tu!! Aku ni budak bawah umur so kalau aku buat entry yang untuk budak atas umur(ada ke istilah ni?) maka maaf la ye..Tak sengaja. Hehe..

Malam ni aku nak cakap pasal umur. Sejak aku form 3 aku ni selalu dipandang macam orang tua. Perkara yang sering berlaku yang menyebabkan aku terasa macam tu ialah bila aku pergi kenduri. Maka berlakulah dialog kat bawah ni..

"Kamu Belajar kat mana universiti mana sekarang?"

"Kamu kerja kat mana sekarang?"

Dan baru-baru ni...

"Kamu ni balik masa Ops Piramid hari tu ke?"

Aku pun tak tahu kenapa. Kat muka aku ni ada tulis nombor 25 ke? Yang cakap aku ni umur 25.. Aku pelik. Nak kata aku dah berjambang, tak ada la lebat sangat. Aku ada kawan yang lagi lebat jambang dia. Tak ada pulak orang tanya soalan macam tu..

"Lahhhh..kamu nak daftar diri kamu sendiri ke? Ingat kamu nak daftar anak kamu masuk tusyen intensif ni..."

Pergghhh...Muka aku ni muka bapak orang ke? Sampai kerani tu ingat aku nak daftar untuk anak aku. Haha..Lawak pun ada jugak. Awet muda sangat bapak kalau anak dah nak amek SPM tapi muka macam aku. Gila kan kerani tu?Haha..

Aku rasa sebab aku nampak tua atau matang adalah sebab pemakaian aku. Fashion aku. Style aku. Sebenarnya sejak aku form 1 ayah aku dah suruh aku pakai baju berkolar. Kurangkan baju tanpa kolar sebab tak kemas..Aku selalu pakai baju macam ni la..


Ini kalau aku kuar biasa-biasa. Tapi kalau aku keluar pergi kenduri aku akan pakai baju kemeja ataupun baju batik. Style kan?? Ayah aku sangat pentingkan penampilan aku. Tak boleh selekeh-selekeh. Mungkin sebab tu aku nampak tak macam remaja lain kot. Aku berpakaian macam orang dah besar.Huuuu..

Aku pun tak tahu apa perasaan bila orang pandang aku lebih tua berbanding umur sebenar aku..Rasa-rasa bila umur aku 35 orang akan cakap apa pulak??

"Kamu pencen ambil EPF ke pencen?"

Tak mustahil kan? Hahaha...Terima apa yang kita ada. Cuba guna sebaiknya apa yang kita ada. Betul tak?? Hehe..Esok aku nak buat segmen lagi. Bagi aku tajuk dia agak menarik. Jadi siapa yang nak join, boleh la datang usha-usha blog aku esok eh..

Mood:Domino in the House..Lahap pizza jap.Hahaha..

Aku sudah berkedutt........

Untuk pengetahuan semua, aku ni baru form 5. Aku bukanlah seorang yang sudah bekerja mahupun seorang pelajar universiti. Ingat tu!! Aku ni budak bawah umur so kalau aku buat entry yang untuk budak atas umur(ada ke istilah ni?) maka maaf la ye..Tak sengaja. Hehe..

Malam ni aku nak cakap pasal umur. Sejak aku form 3 aku ni selalu dipandang macam orang tua. Perkara yang sering berlaku yang menyebabkan aku terasa macam tu ialah bila aku pergi kenduri. Maka berlakulah dialog kat bawah ni..

"Kamu Belajar kat mana universiti mana sekarang?"

"Kamu kerja kat mana sekarang?"

Dan baru-baru ni...

"Kamu ni balik masa Ops Piramid hari tu ke?"

Aku pun tak tahu kenapa. Kat muka aku ni ada tulis nombor 25 ke? Yang cakap aku ni umur 25.. Aku pelik. Nak kata aku dah berjambang, tak ada la lebat sangat. Aku ada kawan yang lagi lebat jambang dia. Tak ada pulak orang tanya soalan macam tu..

"Lahhhh..kamu nak daftar diri kamu sendiri ke? Ingat kamu nak daftar anak kamu masuk tusyen intensif ni..."

Pergghhh...Muka aku ni muka bapak orang ke? Sampai kerani tu ingat aku nak daftar untuk anak aku. Haha..Lawak pun ada jugak. Awet muda sangat bapak kalau anak dah nak amek SPM tapi muka macam aku. Gila kan kerani tu?Haha..

Aku rasa sebab aku nampak tua atau matang adalah sebab pemakaian aku. Fashion aku. Style aku. Sebenarnya sejak aku form 1 ayah aku dah suruh aku pakai baju berkolar. Kurangkan baju tanpa kolar sebab tak kemas..Aku selalu pakai baju macam ni la..


Ini kalau aku kuar biasa-biasa. Tapi kalau aku keluar pergi kenduri aku akan pakai baju kemeja ataupun baju batik. Style kan?? Ayah aku sangat pentingkan penampilan aku. Tak boleh selekeh-selekeh. Mungkin sebab tu aku nampak tak macam remaja lain kot. Aku berpakaian macam orang dah besar.Huuuu..

Aku pun tak tahu apa perasaan bila orang pandang aku lebih tua berbanding umur sebenar aku..Rasa-rasa bila umur aku 35 orang akan cakap apa pulak??

"Kamu pencen ambil EPF ke pencen?"

Tak mustahil kan? Hahaha...Terima apa yang kita ada. Cuba guna sebaiknya apa yang kita ada. Betul tak?? Hehe..Esok aku nak buat segmen lagi. Bagi aku tajuk dia agak menarik. Jadi siapa yang nak join, boleh la datang usha-usha blog aku esok eh..

Mood:Domino in the House..Lahap pizza jap.Hahaha..

Melahirkan Generasi Berkaki Besi

Tadi masa aku nak keluar dari rumah pergi swiming, aku terserempak dengan budak-budak baya aku. Aku bawak kereta tapi dorang naik Basikal je. Itu menunjukkan aku ni pemalas.Haha!! Ramai kumpulan berbasikal ni. Jadi aku pun terlintas, sekarang ni musim main basikal ke??

Semalam aku jumpa kawan aku. Dia pun naik basikal. Basikal baru beb!! Aku tanya berapa harga? Dia dengan rendah diri menjawab "RM1000". Perghhh...Apa mahal sangat basikal? Basikal anak buah aku seratus setengah je. Murah je. Hehe..So setelah aku buat pemerhatian yang lebih mendalam, ternyata sekarang ni musim budak-budak berbasikal. Ni kat tempat aku la iaitu Bangi. Kat tempat korang ada jugak ke??

Basikal yang kawan aku naik macam gambar kat bawah ni...






Bagi aku budaya berbasikal ni sangat bagus untuk remaja sebab ia adalah satu budaya yang sihat. Daripada keluar merempit, baik keluar berbasikal kan? Aku rasa bukan remaja je kot yang semangat berbasikal ni sebab aku ada seorang kenalan ni. Dia berumur lingkungan 40-an. Oleh kerana perut dia yang kelihatan mengandung 7 bulan padahal tak mengandung pun maka dia ambil keputusan nak berbasikal. Maka berbasikal la dia dengan suami dia di petang hari...Romantik kan??

Sambil korang berbasikal korang boleh menghirup udara segar. Boleh tengok pemandangan indah. Jangan mengorat awek kat tepi jalan sudah. Sebab apa? Sebab korang tak akan dilayan. Kenapa tak dilayan? Haaaa...fikirlah sendiri..Haha..
Dan Yang terakhir ialah seperti yang aku letak sebagai tajuk entry ni. Kalau kuat berbasikal maka kaki korang akan keras sekeras besi. Betul tak? Haha..Jangan berkuku besi sudah!! Pesanan penaja, kalau jadi pemimpin suatu hari nanti,jangan jadi macam si kuku besi Muammar Gadif dan seangkatan dengannya. Yeahhh!!

Mood:Lepas ni aku tak nak bawak kete dah, nak bawak basikal je boleh tak?Haha..

Melahirkan Generasi Berkaki Besi

Tadi masa aku nak keluar dari rumah pergi swiming, aku terserempak dengan budak-budak baya aku. Aku bawak kereta tapi dorang naik Basikal je. Itu menunjukkan aku ni pemalas.Haha!! Ramai kumpulan berbasikal ni. Jadi aku pun terlintas, sekarang ni musim main basikal ke??

Semalam aku jumpa kawan aku. Dia pun naik basikal. Basikal baru beb!! Aku tanya berapa harga? Dia dengan rendah diri menjawab "RM1000". Perghhh...Apa mahal sangat basikal? Basikal anak buah aku seratus setengah je. Murah je. Hehe..So setelah aku buat pemerhatian yang lebih mendalam, ternyata sekarang ni musim budak-budak berbasikal. Ni kat tempat aku la iaitu Bangi. Kat tempat korang ada jugak ke??

Basikal yang kawan aku naik macam gambar kat bawah ni...






Bagi aku budaya berbasikal ni sangat bagus untuk remaja sebab ia adalah satu budaya yang sihat. Daripada keluar merempit, baik keluar berbasikal kan? Aku rasa bukan remaja je kot yang semangat berbasikal ni sebab aku ada seorang kenalan ni. Dia berumur lingkungan 40-an. Oleh kerana perut dia yang kelihatan mengandung 7 bulan padahal tak mengandung pun maka dia ambil keputusan nak berbasikal. Maka berbasikal la dia dengan suami dia di petang hari...Romantik kan??

Sambil korang berbasikal korang boleh menghirup udara segar. Boleh tengok pemandangan indah. Jangan mengorat awek kat tepi jalan sudah. Sebab apa? Sebab korang tak akan dilayan. Kenapa tak dilayan? Haaaa...fikirlah sendiri..Haha..
Dan Yang terakhir ialah seperti yang aku letak sebagai tajuk entry ni. Kalau kuat berbasikal maka kaki korang akan keras sekeras besi. Betul tak? Haha..Jangan berkuku besi sudah!! Pesanan penaja, kalau jadi pemimpin suatu hari nanti,jangan jadi macam si kuku besi Muammar Gadif dan seangkatan dengannya. Yeahhh!!

Mood:Lepas ni aku tak nak bawak kete dah, nak bawak basikal je boleh tak?Haha..

Seorang blogger Mulia kerana.....

Ini motor aku. Jangan sentuh!!



Dia cakap, aku dengar....

"Perghh...kuat gila budak tu sepak. Malam tadi mesti tembak kuat!!"

Kawan dia jawab...

"Nak tembak macam mana, sekolah diorang mana ada perempuan."

Dialog terus...

"Bosan gila tak ada perempuan, tak boleh la nak test power. Kesian dorang ni. Tengok kita, anytime boleh nak tembak menembak.Hahaha.."

Aku terfikir, gila ke apa diorang ni. Apa kaitan sepak kuat dengan tembak menembak diorang tu?? Itu apa yang aku fikir awal-awal la. Tapi lepas beberapa perkara lagi berlaku maka apa yang aku fikir ialah "ini kena masuk blog ni!!" Haha...

Dorang perasan aku tengah tengok dorang. Aku pun senyum la tapi dorang buat muka blur. Memang kerek nak mampos!!Haha..Tiba-tiba dengan bangganya diorang bawak keluar rokok dan hisap. Muka bangga beb!! Aku kat dalam hati...

"Bodoh!! Jangan nak buat muka kerek sebab korang hisap rokok. Dah la rokok murah. Rokok seludup korang hisap lepas tu korang nak bangga? Rokok tu satu katen 12 ringgit je la kat Langkawi. Kalau korang hisap rokok yang tembakau dia daun zitun yang bernilai sebatang RM1000 tak pe la jugak nak buat muka macam tu. Hebat la tu hisap rokok? Kitaorang tak hisap rokok so tak hebat?? Bahhalal!!"

Tiba-tiba datang pulak satu kumpulan yang naik moto yang aku boleh katogerikan sebagai "Besi Buruk". Jahat kan? Suka hati aku la..Haha..Dorang pun buat muka yang menggambar kan "Aku hebat aku ada moto, korang tak ada." Maka mesej yang dorang nak sampaikan pun sampai kat pemikiran aku lantas otak aku berputar lagi...

"Naik besi buruk pun nak bangga?? Kalau korang datang bawak Kawasaki Ninja 750cc boleh la aku tunduk hormat sikit sebab aku ada Ninja 250cc je(berangan jap). Ni bawak besi buruk pun nak bangga? Rasa hebat? Sorry bro...Aku tak pandang."

Aku senyum pada diorang yang bangga dengan "kehebatan-kehebatan" serta kemulian yang diorang ada....

"Awek aku punya, Ummmphhh...!!! Tapi aku tengok awek kau, sekeping. Tauke kilang papan la kau ni. tak best langsung. Tengok aku, barulah best bila buat!!Hahaha"

Itu yang dibanggakan??Ohhh...Bangga dengan maksiat? Mereka merasa mulia dengan kemaksiatan yang mereka buat. Jom kita lihat diri kita balik, ada tak sifat ni kat dalam diri kita. Bahaya beb!! Umar al-khattab pernah cakap...

"Kita ini kaum yang dimuliakan dengan islam"

Jangan pulak ada statement yang keluar nanti, "Aku dimuliakan dengan kehebatan aku minum satu botol arak sekali jalan". huuuu..Maka jangan fikir aku hebat sebab follower aku dah 700++ (padahal sikit je tu), jangan fikir hebat sebab buat segmen dan 22 orang masuk. Jangan fikir aku hebat sebab aku hebat.Haha..

Faham tak apa perkongsian yang aku nak sampai kan ni? Aku rasa ayat aku belit-belit. Sorry ya kalau tak faham.Hehe..

Teka teki untuk anda (kalau sudi jawab la): Cuba teka peristiwa ini berlaku di mana??

Mood:Rindu adranalin rush bila naik Ninja di highway!!Yeahhh...






Seorang blogger Mulia kerana.....

Ini motor aku. Jangan sentuh!!



Dia cakap, aku dengar....

"Perghh...kuat gila budak tu sepak. Malam tadi mesti tembak kuat!!"

Kawan dia jawab...

"Nak tembak macam mana, sekolah diorang mana ada perempuan."

Dialog terus...

"Bosan gila tak ada perempuan, tak boleh la nak test power. Kesian dorang ni. Tengok kita, anytime boleh nak tembak menembak.Hahaha.."

Aku terfikir, gila ke apa diorang ni. Apa kaitan sepak kuat dengan tembak menembak diorang tu?? Itu apa yang aku fikir awal-awal la. Tapi lepas beberapa perkara lagi berlaku maka apa yang aku fikir ialah "ini kena masuk blog ni!!" Haha...

Dorang perasan aku tengah tengok dorang. Aku pun senyum la tapi dorang buat muka blur. Memang kerek nak mampos!!Haha..Tiba-tiba dengan bangganya diorang bawak keluar rokok dan hisap. Muka bangga beb!! Aku kat dalam hati...

"Bodoh!! Jangan nak buat muka kerek sebab korang hisap rokok. Dah la rokok murah. Rokok seludup korang hisap lepas tu korang nak bangga? Rokok tu satu katen 12 ringgit je la kat Langkawi. Kalau korang hisap rokok yang tembakau dia daun zitun yang bernilai sebatang RM1000 tak pe la jugak nak buat muka macam tu. Hebat la tu hisap rokok? Kitaorang tak hisap rokok so tak hebat?? Bahhalal!!"

Tiba-tiba datang pulak satu kumpulan yang naik moto yang aku boleh katogerikan sebagai "Besi Buruk". Jahat kan? Suka hati aku la..Haha..Dorang pun buat muka yang menggambar kan "Aku hebat aku ada moto, korang tak ada." Maka mesej yang dorang nak sampaikan pun sampai kat pemikiran aku lantas otak aku berputar lagi...

"Naik besi buruk pun nak bangga?? Kalau korang datang bawak Kawasaki Ninja 750cc boleh la aku tunduk hormat sikit sebab aku ada Ninja 250cc je(berangan jap). Ni bawak besi buruk pun nak bangga? Rasa hebat? Sorry bro...Aku tak pandang."

Aku senyum pada diorang yang bangga dengan "kehebatan-kehebatan" serta kemulian yang diorang ada....

"Awek aku punya, Ummmphhh...!!! Tapi aku tengok awek kau, sekeping. Tauke kilang papan la kau ni. tak best langsung. Tengok aku, barulah best bila buat!!Hahaha"

Itu yang dibanggakan??Ohhh...Bangga dengan maksiat? Mereka merasa mulia dengan kemaksiatan yang mereka buat. Jom kita lihat diri kita balik, ada tak sifat ni kat dalam diri kita. Bahaya beb!! Umar al-khattab pernah cakap...

"Kita ini kaum yang dimuliakan dengan islam"

Jangan pulak ada statement yang keluar nanti, "Aku dimuliakan dengan kehebatan aku minum satu botol arak sekali jalan". huuuu..Maka jangan fikir aku hebat sebab follower aku dah 700++ (padahal sikit je tu), jangan fikir hebat sebab buat segmen dan 22 orang masuk. Jangan fikir aku hebat sebab aku hebat.Haha..

Faham tak apa perkongsian yang aku nak sampai kan ni? Aku rasa ayat aku belit-belit. Sorry ya kalau tak faham.Hehe..

Teka teki untuk anda (kalau sudi jawab la): Cuba teka peristiwa ini berlaku di mana??

Mood:Rindu adranalin rush bila naik Ninja di highway!!Yeahhh...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...