Tips Mencari Pendebat Berwibawa

google image



Assalamualaikum semua....


"Keputusan MRSM dah keluar, dapat MRSM mana?"


"Kalau dapat MRSM top, pindah la kot...."


"Kau jangan pindah dol!! Kita nak bawak balik Piala Debat UIA 2011 macam mana nanti?"


Nak dijadikan cerita si Mamat ni dapat MRSM Taiping. Aku bengang gila weyh!! Kuranglah ahli kumpulan debat aku macam ni. Post kali ni aku buat atas sebab kekecewaan aku terhadap budak ni. Bukan aku nak puji ape la budak ni tapi dia memang banyak membantu dalam team debat aku. Maka aku harap dia tak pindah sekolah..huuu...


Oleh kerana budak ni dah nak pindah jadi aku kena buat pemilihan untuk pendebat baru lah..Jadi aku nak kongsi sikitlah Tips Mencari Pendebat Berwibawa..hahaha..


1.Kacak Dan Berkarisma.


Ciri pertama ni amat penting kerana ia memberi kesan yang mendalam kepada pendebat lain terutama kepada pihak lawan yang berlainan jantina. Pernah beberapa kali berlaku peristiwa yang menarik apabila si Mamat A bermain mata dengan seorang minah ni. Mamat ni boleh kata Handsome la. So, si Minah yang tengah berhujah teruja pulak dengan pandangan mata si Mamat ni..Kelam kabut semua isi hilang entah kemana..Maka Terduduklah si minah ni tanpa sempat menghabiskan sesi penghujahan beliau. Bergaya bukan si mamat ni?hahahaha...


2. Hebat Menepis atau melawan balik ejekan/kutukan Orang


Kalau ada seorang budak kat sekolah korang yang ada ciri-ciri ni, ambil terus budak ni jadi pendebat. Maksud aku untuk ciri ni ialah orang tak berani dah nak kutuk dia atau bergurau dengan ejekan manja. Sebab, budak ni dengan rileks akan bahan korang balik dengan satu kutukan yang cukup berkualiti dan berada pada tahap intelektual yang tinggi. Pedas dan mendalam. Maka akhirnya orang dah tak berani bermain dengan api lagi. Orang macam ni sebenarnya mempunyai processor berfikir yang amat laju dan bernas. So apa lagi,cari lah insan macam ni..hahaha...


Sebenarnya cukup dua benda ni untuk nak memulakan kehidupan sebagai pendebat. Otak kena laju untuk berfikir. Bagi aku kalau dia tak banyak membaca pun, dengan otak macam ni sudah memadai sebab idea-idea akan senang keluar. Kalau banyak membaca dan fakta pun tapi otak pentium 3 tak kemana jugak kan?hehe..


Mula dari saat ni aku kena bekerja keras nak cari insan macam ni..Selamatlah mencuba tips tahpape aku ni eh..hahahaha...
sekian~

Comments
6 Comments

6 comments:

  1. hahaha...gune tip kotor tu...nak ensem je....huhuhu

    ReplyDelete
  2. haha. tak gentar la nak melawan hujah pendebat kacak! :P

    ReplyDelete
  3. asyek2 nak yg kacak. cube amek yg hodoh tahap max pnye, smpai pihak lawan tergamam dgn kehodohannye.

    ReplyDelete
  4. asal la kat blog xley like comment org lain..? nway, LIKE comment dari epul..hehe!

    all da best fahmi, gud luck :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. mcm hebat je p'debat yg bla tu.. smpy msk blog lg.. dgr cite sbb die, team korg smpy semi p'tndingn debat international..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...