Artis Dan Hijab

Selamat Malam semua...

Malam ni aku nak berbicara pasal hijab. Kebetulan sekarang ni tengah hangat isu pasal hijab ni. Ehhh..bukan kebetulan,aku nak tulis pasal hijab ni sebab aku tengok isu ni tengah hangat sekarang. Aku harap artikel kali ini mendapat respon dari pembaca dan dapat dikongsikan kepada semua orang.Ana Raffali nak baca pun bagus jugak.Hehe..

"Kau tak sedar ke suara kau tu aurat.Pakai tudung je lebih."


"Kau tak payah nak tegur dia sangat la.Tudung,aurat,apa la segala bagai.Itu antara dia dan Allah. Tah-tah kau pun tak jaga aurat.Btw,suara dia sedap.Kippidup.:)"


"Wahai wanita,jagalah auratmu..."


"Bodoh,suara kau tu aurat bangang.Baik tak payah pakai tudung..."

Aku perasan dan aku yakin korang pun perasan bahawa komen-komen jeni macam kat atas ni selalu muncul bila ada gadis bertudung post video kat youtube ataupun mana-mana media pun.Kan kan kan?

Akan ada satu pihak yang menghentam habis-habisan gadis tersebut.Ada juga pihak yang mempertahankan bakat semula jadi gadis tersebut. Dan ada juga pihak yang bajet natural.

Ini pula pendapat aku..

"Tak payah nak pelik la kalau perempuan bertudung nak menyanyi,record video letak kat youtube ke apa.Bagi aku tudung tu hanya warisan sahaja.Atau adat mahupun trend.Dari kecil ibu atau ayah suruh pakai tudung dan suruhan itu melekat pada diri hanya sebagai kebiasaan.Hakikatnya,Islam itu,hakikat syariat penutupan aurat itu tidak pernah hidup dan meresap dalam kehidupan dia.Maka lahirlah artis perempuan bertudung."  


Dipetik dari SINI


Ini kes wanita,gadis,perempuan yang nak popular. Kisah gadis bertudung yang nak jadi artis.:)


Kalau kes artis yang yang tidak bertudung dan Alhamdulillah Allah bagi hidayah dan taufiq maka dia pun pakai tudung,itu lain cerita pulak. Sekarang ni tengah heboh Ana Raffali sudah pakai tudung.Aku ucapkan tahniah kepada Ana raffali.Alhamdulillah..:)






Kalau boleh,dah pakai tudung tu,sempurnakanlah sahutan anda kepada pensyariatan menjaga aurat itu.Suara itu kalau dah buat mendayu-dayu,lenggok sana lenggok sini maka aurat tau.Laki dengar pun boleh teransang tau.Haha..


Jadi macam Noorkumalasari, dia nak berubah. Terus cuci tangan dari dunia hiburan sebab dia tau itu sumber pendapatan dia yang haram. Hidup dia tak diberkati. Terus tinggal dunia hiburan. Jangan dah berubah kononnya tapi masih menyanyi.Maaf Datuk Syarifah Aini. :)





Kepada Artis yang sudah bertudung,Ingin bertudung,Nak buka tudung balik setelah bertudung,Bahkan kepada semua gadis-gadis bertudung diluar sana.Maaf,semua perempuan termasuk janda mahu pun dara.Haha..aku ingin cadangkan video ini kepada anda.Simple.aku baru tengok video ini...




Kalau Heliza ,Yuna,Ana Raffali ,Najwa Latif dan yang terbaru sekarang Tasha Manshahar tengok video ni best jugak. Sekadar perkongsian. Peace...




Entry kali ini berpijak kepada dua hal. Pertama perihal perempuan bertudung menyanyi dan kedua perihal Hijab dan Fashion. Selamat berfikir dan beramal.:)


Fahmi: Ini hanya pendapat peribadi aku yang aku ingin kongsikan bersama. Jangan pulak peminat Heliza,Ana Raffali dan lain-lain datang serang aku ye.Ini lintasan hati sahaja.:)
Comments
6 Comments

6 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. em, memang ramai orang pakai tudung sebab trend tapi takpa, lama-lama sikit, boleh la ubah niat tu. pelan-pelan kayuh orang kata hikhik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul..sebab tu saya buat entry ni.supaya saya boleh menyumbang kepada perubahan niat itu.insyaallah.:)

      Delete
  3. Assalamualaikum, heliza sekarang dah tak menyanyi laa. She's diffrent now, btw dia jadi pendakwah bebas sekarang. :)

    ReplyDelete
  4. why they are wearing hijab but not wearing taqwa? -sbb our malaysian mnilai ksolehan seseorg itu mlalui hijab yg dpakai nye..but hijab is wajib! fullstop!
    why they are not istiqamah in wearing hijab? - sbb our people always say diz.. 'eleh..pki j tdung tp prangai trok jgak'.. but at least she wearing hijab..but my dear muslimah..islam is not only ur hijab or jubah or superficial things..please change outside n inside too!
    people need time to change..but please dont give excuse yg hidayah allah tuh xsmpi lg..
    nice blog but i juz wanna share diz..tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...